AEX: kan er nog meer bij?

Om deze vraag direct te beantwoorden, ja er kan nog wat meer bij. Optimisme over de Chinese beslissing om de valuta meer bewegingsruimte te geven ten opzichte van de US Dollar was gisteren de reden om koersen met een gap door een aantal weerstandspunten te jagen. Hierdoor is er potentieel ruimte om nog wat verder te stijgen. Is de stijging boven de als belangrijk geachte 340 punten reden om het scenario in positieve zin bij te stellen, of moeten we nog rekening houden met een neerwaartse verrassing?

The big picture

Het grote plaatje is dat we ons in de meeste markten bevinden in een correctiefase. Deze fase kan worden gezien als een periode na afronding van een stijgingsfase. De periode maart 2009 tot april 2010 waarin de AEX is gestegen van 194 tot 358 dient voor een deel gecorrigeerd te worden. Wat de omvang en de duur is van een correctie is, is  niet aan te geven, wel is het belangrijk om uit te gaan van een nieuwe stijging indien de correctie compleet is.

AEX 22-06-2010 Grafiek 1
AEX-verwachting: na de correctie een nieuwe stijging

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Is de dalingsfase reeds compleet? Dat is de belangrijkste vraag op dit moment. Hoewel er positieve signalen zijn, is in mijn ogen de kans op nog een daling na afronding van dit herstel, meer dan 50 %. Hoewel het korte termijn beeld er nog positief uitziet en niets een verdere stijging in de weg staat, zijn we wel in het gebied aangekomen waar de markten de weg naar het zuiden weer in kunnen slaan. Helaas moeten we dit gebied op dit moment ruim interpreteren. De Duitse DAX is al in de buurt van de top in april en dat terwijl de markten in de VS nu ongeveer 50% van de daling hebben goed gemaakt.

Voor de korte termijn ga ik uit van nog één stijging na dat we vandaag even een stapje terug kunnen doen. Globaal ga ik uit van een daling tot 337-338, waarna een laatste stijging de AEX markt richting 344-346 kan voeren. Daarna wordt het voor de speculatief ingestelde trader interessant om een kleine short positie aan te schaffen.

AEX 22-06-2010 Grafiek 2
De korte termijn: nog een laatste stijging mogelijk

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Na deze laatste stijging verwacht ik minimaal een correctie op de stijging vanaf 311. Mocht blijken dat deze daling inderdaad een correctie is, dan zijn er sterke argumenten om het scenario in positieve zin te wijzigen.

AEX 22-06-2010 Grafiek 3
AEX 22-06-2010 Grafiek 3

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Echter indien de AEX verder daalt dan de 61,8% over de stijging vanaf 311 dan, hebben we een sterke case om het scenario van golf C aan te houden. Gevolg is dat in de golf C de AEX kan laten dalen tot het gebied 290-280 dus zowaar een materiële daling.

Conclusie

Naar alle waarschijnlijkheid heeft het herstel nog één stijging tegoed. Na wat daling vandaag verwacht ik nog één stijging tot het gebied 344-346. Hiermee kan het hele herstel compleet zijn en kan de markt een nieuwe dalingsfase inzetten tot het gebied 290-280. Echter indien de verwachte daling beperkt blijft tot maximaal 61,8% van de stijging 311 -???  Dan dient het scenario in positieve zin bijgesteld te worden.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van alle artikelen die op deze site worden gepubliceerd raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan ons forum en ervaring of kennis te delen. U kunt natuurlijk ook vragen stellen.Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.