Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX-elastiekje strak gespannen

De huidige bewegingen zijn zeer waarschijnlijk de voorbode van een stevige daling richting 288 tot 280. Ik verwacht dat dit in het eerste kwartaal gerealiseerd zal zijn.

Na kredietcrisis nu valutacrisis

Terwijl Griekenland een noodplan mag bedenken uit het economische slop te geraken, waar de bevolking waarschijnlijk tegen in opstand zal komen met acties, dringt het besef nu door dat het geen geïsoleerd probleem is.

Dat dit zich in een dalende euro ofwel stijgende dollar vertaalt is geen verrassing en het einde van de eurodaling is nog niet in zicht. Het heeft mij altijd verbaasd hoe we als Europeanen als makke schapen de euro omarmden. Want, weet u dan niet meer wat er in de jaren’ 90 van de vorige eeuw gebeurde? Het klappen van het Europese Monetaire Stelsel (EMS).

Dit stelsel moest er voor zorgen dat de handelsstromen in Europa ordelijk verliepen. Een leverancier in Duitsland wilde  ‘waar’ voor zijn product in termen van valuta als ze iets aan bijvoorbeeld Griekenland verkocht. Elk aangesloten land kreeg een bandbreedte waarbinnen de valuta moest bewegen en de Mediterrane landen bleken toen al brekebeentjes daar die veel ruimer mochten bewegen in de band dan bijvoorbeeld de Duitse Mark, Gulden of Franse Franc. Ondanks devaluaties van lokale valuta van die landen stortte het systeem toch in.

De geschiedenis herhaalt zich

Een aantal jaren later doen we de nieuwe wijn (euro) in oude zakken. We bedenken een stabiliteitspact (lees bandbreedte EMS) maar hebben blijkbaar niet in de gaten dat we eigenlijk hetzelfde doen als destijds in het EMS, met dat verschil dat de zwakke landen nu niet meer kunnen devalueren.

Welnu, de mediterrane landen zijn al sinds mensenheugenis een probleem als het gaat om economische stabiliteit en discipline, dus laten we nu niet doen alsof we verrast zijn. Dat Spanje, Portugal en Italië zich ook in dat rijtje voegen is ook al geen verrassing. Ten aanzien van het VK ligt dat anders. Het eens zo grote en vooral rijke koninkrijk die het financiële hart van de wereld is, staat er nu ook niet al te florissant voor.

Besef vertaalt zich in …point of recognition

De kaarten worden, nu doordringt dat naast de VS ook Europa niet zo sterk is, opnieuw geschud. De grootste markt, de valutamarkt laat dat overduidelijk zien.

Technische analyse euro-dollar op 12 februari 2010
Technische analyse euro-dollar op 12 februari 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De aandelenmarkten (AEX) zullen hier ook niet ongevoelig voor blijven. De huidige bewegingen zijn zeer waarschijnlijk de voorbode van een stevige daling richting 288 tot 280. Ik verwacht dat dit in het eerste kwartaal gerealiseerd zal zijn.

Technische analyse AEX op 12 februari 2010
Technische analyse AEX op 12 februari 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

Het ‘nieuws’ dat het misschien nog slechter gaat dan we al vreesden ligt voor het oprapen. Dit besef vertaalt zich in beleggers die massaal (negatief) reageren en derhalve een stevige beweging op gang brengen.

Positie-info

We hebben een shortpositie; entry 332.22, koersdoel 288 en stoploss 325 op slotbasis.

Ik heb positie short. De redactie heeft een short positie in de AEX. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

[advertentie]

Is uw portefeuille wel crash-proof of wilt u profiteren van de beursdaling? Neem contact op met mij voor een vrijblijvende afspraak zodat ik een advies daarover kan geven. U kunt mij mailen op c.devries@dekritischebelegger.nl.Vermeld uw naam, e-mail adres en uw telefoonnummer waaronder u bereikbaar bent.

[einde advertentie]

Forum

Bezoek ook ons forum op https://www.dekritischebelegger.nl/forum/ en discussier actief mee. Ik kan me voorstellen dat u een klankbord zoekt met anderen. Door middel van het forum kunt u uw visie toetsen aan de kennis van andere beleggers.

Het maakt niet uit of u beginner bent of niet. U kunt ook vragen stellen en daarvan leren. Reeds doen er een aantal bezoekers mee.

P.S. Geef u mening over de nieuwe voorgestelde layout van deze site als u dat nog niet gedaan heeft. Klik hier

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

4 reacties op “AEX-elastiekje strak gespannen”

  1. Avatar

    Ik weet nog niet of we dit jaar de valuta crisis gaan meemaken. Iedereen roept al jaren dat de Dollar gaat crashen, maar naar mijn mening kan dat nog enkele jaren duren. Ik denk dat de valuta’s erg volatiel zullen zijn, maar ik zie ze nog niet crashen.

    Eind vorig jaar ging ik uit van eur/usd 1,30 en daar zijn we al bijna. Mogelijk kan die nog lager, maar ik denk dat er op 1,29 grote weerstand is.

    Dus nog een 5% omlaag en dan denk ik dat de euro zal aansterken. Uiteindelijk denk ik dat wij ons niet veel zorgen moeten maken om Europa. De Euro zal gewild blijven, ondanks alle ellende van vandaag.

    West Europa kan ten onder gaan, maar dat zal worden gecompenseerd door het Oosten. Die hebben al veel ellende meegemaakt. De Oostblok landen zullen zich ook tot de euro toevoegen.

    Amerika en West Europa zullen het moeilijk gaan krijgen, maar de grote winnnaars zijn de Oostblok landen en het verre Oosten.

    Kijk maar eens waar veel mensen tegenwoordig op vakantie gaan. Het zuiden en westen is uit en het oosten is in. Bestudeer de Oostblok. Daar kan geld mee worden verdient. Ik denk dan vooral aan Hongarije, Tsjechië, Roemenië en Bulgarije. Maar ook Estland, Letland en Lithouwen.

  2. Cees

    Geert, ik bedoel ook niet dat de dollar gaat crashen, integendeel. De kans bestaat echter wel dat de euro in een derde golf neerwaarts beweegt en dan kan het op korte termijn zomaar naar 1.20, wat toch een grote daling is.

    Laat ik het zo zeggen: Ik maak me wel zorgen over Europa en dus ook de euro. Maar de fundamentele discussie doe ik hier niet. maar dat Europa nog wat af moet praten al dan niet in een politieke unie, staat wel vast, vooral als de overige mediterrane landen officieel ook op de deur kloppen om geholpen te worden. En dat lijkt een kwestie van tijd…en maakt de cocktail compleet voor verdere en forsere daling van de euro dan menigeen nu vermoedt.

  3. Avatar

    Cees, daar heb je helemaal gelijk in. Inderdaad slechts een kwestie van tijd. Maar vooralsnog ga ik uit van 1,29 uiterlijk in maart. Indien we lager gaan, dan denk ik dat het bij de volgende ronde is.

    1,20 zou goed kunnen. We zitten inmiddels al op de helft en het eerste gedeelte ging al erg snel. Maar ik denk dat 1,29 en 1,25 stevige weerstanden zijn.

    Ik denk daarnaast dat Europa niet het grootste probleem is. Ik denk dat wij ons meer zorgen moeten maken om Nederland. Kijkend naar uitstaande leningen en de huizenmarkt. Wij zijn de topleners met mogelijk de meeste overgewaardeerde huizenmarkt ter wereld. Gecorrigeerd voor inflatie is een woning nu net zo duur als in 1736, ofwel ten tijde van de South Sea Bubble. Wij gaan een verloren eeuw tegemoet denk ik. Dat belooft een flinke deflatiore depressie te worden. Ik maak me niet zo zorgen over inflatie, ik denk dat delfatie het probleem zal worden aankomende jaren. Mogelijk is de Euro een betere bescherming dan een woning.

    Onze huizenmarkt is slechts 5 tot 10% gecorrigeerd. Dus we hebben nog een groot probleem in het vooruitzicht. Dit jaar zou de markt al 20% kunnen corrigeren en dat is pas het begin. We kunnen gewoon niet hoger, maar wel 50% omlaag. Dat is nogal zorgwekkend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *