Nikkei stijgt licht op weekbasis

Otohime
Otohime

Omdat veel Japanse vrouwen zich schamen wanneer andere mensen lichamelijke toilletgeluiden horen, zijn veel damestoilleten in openbare ruimtes uitgerust met een apparaat genaamd Otohime, dat het geluid van een doorgetrokken wc afspeelt. De Otohime, te vertalen als ‘geluids princes’, is er nu ook als draagbare variant verkrijgbaar: de Keitai Otohime.

Markten & Rendement
· De Nikkei index steeg deze week met 0,34%. De bredere Topix steeg 0,04%.
· De yen daalde 0,03%, waardoor de Topix in euro’s nagenoeg gelijk bleef.
· De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,41 naar 1,42 euro (0,71%).

Wederom waren de beurzen in de ban van het Griekse overheidsschuldprobleem. De Topix startte de week iets lager en bleef nagenoeg gelijk ten opzichte van de week daarvoor. De financiële markten keken uit naar een reddingsplan van de Europese Unie of desnoods het IMF. Donderdag kwamen de Europese leiders met een vage intentieverklaring naar buiten om Griekenland als het nodig is bij te staan. Details over het plan ontbreken nog en financiële markten zijn nog niet gerust gesteld. Vrijdag nadat de Chinese beurs gesloten was maakte de Chinese overheid bekend wederom de verplichte reserve ratio voor banken te verhogen. De Chinese overheid heeft dit moment zorgvuldig gekozen; vanwege het Chinese Nieuwjaar zijn de Chinese beurzen de gehele aankomende week gesloten. Op de valutamarkten was het effect wel direct duidelijk zichtbaar en sterkte de dollar en de yen ten opzichte van de euro verder aan.

SMFG komt met goede cijfers

Op bedrijfsniveau kwam Sumitomo Mitsui Financial Group (SMFG), welke wij in de portefeuille hebben, met beter dan verwachte cijfers. Analisten verwachten dat de winstcijfers van de grote Japanse banken alleen maar kunnen verbeteren ten opzichte van vorig jaar. SMFG sloot 1,8% hoger deze week. Toyota, dat in de dagen na de grote terugroepactie van meerdere modellen meer dan US$30 miljard van zijn beurswaarde verloor, begint een interessante aankoopkandidaat te worden. Toyota, werelds grootste autofabrikant, streefde op basis van verkopen Volkswagen in 2008 voorbij. Toyota’s prijs /boekwaarde is nu iets hoger dan 1.

Nintendo’s Wii verkopen dalen

De verkoop van Nintendo’s Wii spelcomputers daalde fors, met 31% in januari, terwijl vorig jaar de verkopen in januari meer dan verdubbeld waren. Steeds meer technologiebedrijven ontwikkelen oplossingen met medicijnfabrikanten, zo bleek uit een rapport van Ernst & Young. Zo ook Nintendo (in onze portefeuille aanwezig) dat samenwerkt met Bayer in de ontwikkeling van een Didget glucometer dat aan Nintendo spelcomputers kan worden gekoppeld. Met de Didget glucometer worden kinderen aangemoedigd frequent hun bloedspiegel te controleren. Een goede zaak dat de sector nu verbreedt en creatieve samenwerkingsverbanden aangaat. Nintendo ging 3,3% hoger de week uit.

Intereffektfunds
Derivatenteam

P.S. Geef u mening over de nieuwe layout van deze site als u dat nog niet gedaan heeft.  Klik hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.