Tip: kansrijke obligaties

Tip van de week: iShares JPM Emerging Markets Bond Fund (IEMB)

Het advies luidde om deze tracker op 7 december van het vorig jaar aan te kopen. Sindsdien is deze belegging gestaag verder gestegen. In euro’s is het rendement dit jaar tot op heden ruim 25 %. En dat is exclusief het dividend (ruim 6 %). De tracker belegt in 64 verschillende staatsleningen uit emerging markets. De top holdings zijn Rusland, Philippijnen, Turkije, Libanon, Brazilië, Mexico, Indonesië en Venezuela.

Het achterliggende motief blijft hetzelfde: de overheidsbegroting van deze economieën staat er een stuk beter voor dan die van de westerse economieën. De gemiddelde staatsschuld van de G-7 landen ligt tussen de 80 en 100 %. Van de opkomende markten bedraagt dit 6 – 30 %. Met andere woorden een belegging in deze obligaties heeft een aanmerkelijk kleiner faillissementsrisico. Ook het renterisico is een stuk kleiner. Zo is de rentegevoeligheid (modified duration) ongeveer de helft van deze van Europese staatsobligaties (3,9 ten opzichte van 7,2). Dus zowel het renterisico als het default risico is een stuk kleiner.

Ook het valutarisico zou eerder een valutavoordeel kunnen zijn. De meeste valuta zullen de komende jaren eerder in waarde toenemen ten opzichte van de euro dan afnemen.

Deze iShares blijven een mooie belegging daar de ontwikkelingen die aan de huidige koersstijging ten grondslag liggen zich naar alle waarschijnlijkheid zullen voortzetten.

Datum advies: 23 augustus 2010
Koers: $ 110,38
Actuele koers: klik hier
ISIN Code: IE00B2NPKV68

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging. Klanten ook niet. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

[advertentie]

Wilt u beleggen tegen 90% lagere transactiekosten dan bij banken en brokers? KLIK dan hier.

[einde advertentie]

Een overzicht van de rendementen van alle Tips van de week vindt u hier.

Welke trackers of beleggingsfondsen heeft u in uw portefeuille die genoemd zijn in de Tip van de week? Plaats op ons forum uw reactie. Klik hier

Jan-willem Nijkamp
Fintessa Vermogensbeheer

1 gedachte over “Tip: kansrijke obligaties”

  1. Onlangs is mij opgevallen dat de T bonds 30jrs. ontzettend hoog zijn genoteerd.
    Nu is er gisteren weer een Bernanke speedsch geweest met (wederom) sussende woorden voor de naaste toekomst, Wallstreet reageerde gunstig en de T bond zakte ook 2 à 3 punten. Hoe moet ik men dit nu interpreteren voor de naaste toekomst?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.