Tijd voor T-bonds!

De meeste beleggers wisten het aan het einde van 2013 zeker. Het komende jaar zou een nachtmerrie worden voor de obligatiebelegger. Beleggers zouden geraakt worden door de alsmaar stijgende yields. De Barclays Aggregate Index laat dan ook zien, dat obligatiebeleggers zich op 2014 hadden voorbereid door de meest defensieve positie in te nemen sinds 2008. Kortom, na de schade die veel obligatiebeleggers hadden geleden door de geruchten als zou de Fed gaan taperen, waren ze aan het begin van dit jaar op het ergste voorbereid. Het was immers duidelijk, dat de Fed aan het begin van 2014 zou gaan taperen. Een verdere rentestijging leek daarbij onvermijdelijk.

t-bonds

Maar wat speelt in de praktijk? Het Amerikaans schatkistpapier, de treasuries, zijn sterk aan het nieuwe jaar begonnen. De sterke stijging van de rente in 2013 in combinatie met de lage inflatie maakt langlopende treasuries weer aantrekkelijk als belegging. Pensioenfondsen zien hier weer een veilig alternatief in voor aandelen. In de VS bedraagt de inflatie amper of niet 1%, terwijl de coupon op een tienjaars treasury note al snel 2,75% is.

Optiestrategie voor treasuries

Er is voldoende grond om aan te nemen, dat te voorzichtige obligatiebeleggers, die in afwachting van een verdere rentestijging nu niet durven instappen, de boot gaan missen. Dat heeft alles te maken met vraag en aanbod. Volgens the Royal Bank of Scotland zal de vraag naar hoogwaardige Amerikaanse treasuries in 2014 ongeveer een waarde hebben van $ 2 biljoen. Naar het zich nu laat aanzien zal volgens de RBS de uitgifte van dit schatkistpapier ‘slechts’ een waarde hebben van $ 1,4 biljoen.
Dat grote verschil in vraag en aanbod is vooral te danken aan de opstelling van de Japanse belegger. Van oudsher vormen buitenlandse beleggers een belangrijke markt voor Amerikaans schatkistpapier en dat zal naar alle waarschijnlijkheid in 2014 weer het geval zijn.

Welke landen bezitten de meeste Amerikaanse staatsobligaties
Vooral de belangstelling uit de Japanse hoek kan dit jaar erg groot worden. Mocht het zover komen, dan is dat te danken aan de binnenlandse omstandigheden. De kerninflatie in Japan bedraagt ongeveer 0,6%, terwijl het rendement op 10jaars schatkistpapier 0,68% bedraagt. Het aanbod in de verte is daarmee zeer aanlokkelijk. De geschiedenis leert, dat de Japanse belegger voor treasuries kiest, als de spread tussen 10jaars Japan en de treasury 200 basispunten bedraagt. Sinds november van 2013 bedraagt de spread gemiddeld 215 basispunten. Maar van een echte explosie in de vraag is nog geen sprake. In 2013 waren Japanse beleggers zelfs heel terughoudend. Tussen januari en december van vorig jaar kochten ze slechts voor een bedrag van ¥ 180 miljard aan buitenlande obligaties. Dat was het laagste bedrag sinds 2005.

Volgens marktinsiders hebben Japanse beleggers nog een duwtje in de rug nodig. Met een beetje geluk gaat de Nikkei 225 dat duwtje bezorgen. Na een meer dan imponerend afgelopen jaar met een stijging van 60%, doet de Nikkei het nu teleurstellend slecht. Als dat zo blijft en aandelen zijn onderpresteerders, dan zal de Amerikaanse treasury een steeds aantrekkelijker alternatief worden.

101713_0018_Olieprijsza3.png

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

2 gedachten over “Tijd voor T-bonds!”

  1. geachte,

    het rendement van de obligatie rickmers gaat de laatste dagen gevoelig achteruit.
    maken jullie zich zorgen ?

    mvg
    filip

  2. Het is wel leuk om in bonds te stappen, maar doe dat dan op het juiste moment… Rente zal gaan stijgen en bonds dalen. Dat is nu het gevolg van wat deze crisis zal aanrichten…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.