Het aantal landen met een AAA-kredietwaardering is gedaald naar de laagste stand sinds 2003. De Verenigde Staten en Nederland zijn één van de 11 landen die overgebleven zijn waarvan de leningen de hoogste kredietwaardering hebben. In de periode 2004-2009 bedroeg dit aantal nog 16. De daling werd veroorzaakt door de wereldwijde financiële crisis. Dat meldt kredietbeoordelaar Fitch. Dit is slechts 10% van de wereldwijde kredietportefeuille van Fitch, het geringste aantal ooit. De landen met een AA-rating maakten eind 2016 40% van het totaal uitstaande overheidsschulden uit. Tien jaar geleden was dit nog 48%.
Japan was het eerste land (in 1998) waarvan de AAA-kredietwaardigheid werd verlaagd. Na de financiële crisis, volgden sinds 2009: Oostenrijk (AA+/Stabiel), Finland (AA+/Stabiel), Frankrijk (AA/Stabiel), Ierland (A/Stabiel), Spanje (BBB+/Stabiel) en het Verenigd Koninkrijk (AA/Negatief).
Australië was het enige land wiens kredietwaardigheid de afgelopen tien jaar verhoogd is naar de hoogste kredietwaardigheid. (in november 2011). Geen enkel voormalig AAA-land heeft die positie weer weten te verkrijgen.
Bron: Jeroen Blokland
Volgens Fitch zal deze situatie in de komende 12 tot 24 maanden niet snel veranderen. De AAA-landen hebben een stabiele vooruitzichten. Daartegenover staat dat landen wiens kredietwaardigheid de een na hoogste is ook niet snel verhoogd zal worden omdat ze geen gunstige vooruitzichten hebben.