Inspelen op daling obligaties

De obligatiemarkt bevindt zich reeds 30 jaar in een bullmarket. De laatste twee jaar stijgen staatsobligaties explosief met als gevolg historisch lage rentepercentages op langlopende staatsleningen. Voor beleggers die er zo langzamerhand toch vanuit gaan dat er binnenkort een einde aan deze rally kan gaan komen – de rente kan niet eeuwig blijven dalen met op volle toeren draaiende geldpersen en stijgende grondstofprijzen – is er een mogelijkheid in te spelen op dalende obligatiekoersen.

Tip van de week:  koop ProShares UltraShort 20+ Year Treasury (TBT)

Ook hiervoor is een tracker beschikbaar. Deze ETF – ProShares UltraShort 20 + Year Treasury – noteert omgekeerd aan het koersverloop aan een mandje van Amerikaanse staatsleningen met looptijden van minimaal 20 jaar (vandaar de naam 20 +). Er zit ook een hefboom in daar de tracker twee keer zo hard stijgt wanneer de onderliggende obligaties dalen. Dat is obv de dagelijkse performance van de Barclays Capital 20+ Year US Treasury Index.

Het zal niet verbazen dat het rendement over het afgelopen jaar 29,74 % negatief was. Overigens heeft deze tracker niet minder dan 4,5 miljard dollar onder beheer.

Advies: 4 oktober 2010
Koers: $ 31,51
Actuele koers: klik hier
CUSIP: 74347R297

De tracker wordt verhandeld op de NYSE.

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging. De redactie heeft geen positie in dit fonds. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

[advertentie]

Wilt u beleggen tegen 90% lagere transactiekosten dan bij banken en brokers? KLIK dan hier.

[einde advertentie]

Jan-willem Nijkamp
Vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer en trainer vastrentende waarden bij Mylette Groep

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

4 gedachten over “Inspelen op daling obligaties”

 1. Ik heb alle ETF’s doorzocht o.b.v. de hierboven genoemde naam (ETF – ProShares UltraShort 20 + Year Treasury) in ProTrader, zowel in ASD als NY, maar kon ‘m desondanks niet vinden. De door u gebruikte zoekterm (ProShares UltraShort Lehman 20+ Year Treasury) wijkt dan ook af van de in het artikel genoemde. Dankzij de fondscode kan ik hem nu in Binck compleet wèl vinden, in ProTrader nog steeds niet. Evengoed bedankt voor de vlotte reactie!

 2. Het genoemde fonds vindt u in Binck ProTrader door op F3 op uw toetsenbord te drukken en bij ‘Uitgebreid zoeken’ bij ‘Fondsnaam’ een deel van de naam in te toetsen, bijvoorbeeld:

  Proshares Ultrashort

  en vervolgens op ‘Zoeken’ te klikken. De Proshares Ultrashort 20+ Year Treasury wordt vervolgens als eerste resultaat getoond.

  Hoe specifieker u uw zoekresultaat invoert, des groter de mogelijkheid dat de fondsnaam afwijkt van eventuele andere benamingen die (terecht of onterecht) circuleren. Ons advies is dan ook om uw zoekterm voortaan minder specifiek te maken. U kunt overigens ook op ISIN code (US74347R2976) zoeken door deze in te toetsen in de daarvoor bestemde zoekregel en vervolgens op ‘Zoeken’ te klikken.

  Voor vragen staat onze Klantenservice & Orderdesk u graag te woord. U kunt contact opnemen op telefoonnummer 020 606 2666 of een e-mail sturen naar klantenservice@binck.nl. De Klantenservice & Orderdesk is bereikbaar op werkdagen van 08:00 uur tot 22:00 uur en op zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur.

  Met vriendelijke groet,

  Matthijs La Heij
  Webrelatie team BinckBank

  Vanuit webrelaties is BinckBank actief op het web. Dat doen we onder andere door deel te nemen aan online discussies. Ons webrelatie team beantwoordt vragen en voorzien discussies van de juiste feiten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.