Acom toegevoegd aan portefeuille

De Japan Bank voor Internationale Coöperatie (JBIC) leent mogelijk tot $4 miljard voor een kerncentrale in Texas. Het zou de eerste staatsfinanciering zijn voor een kerncentrale in het buitenland. Japan hoopt dat het financieren van dit soort projecten kansen biedt voor Japanse bedrijven die vooroplopen in de ontwikkeling van nucleaire toepassingen en infrastructuur.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde vorige week met 0,71%. De bredere Topix daalde met 1,01%.
  • De yen verzwakte 1,10%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 2,15% verzwakte.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,19 naar 1,18 euro (-0,84%).

Verdere uitbreiding stimuleringspakket

Minister president Naoto Kan kondigde vorige week weer een nieuw stimuleringspakket aan ter hoogte van 4,6 biljoen yen (40,5 miljard euro). Voor het laatste stimuleringspakket zullen geen nieuwe leningen worden uitgegeven, maar wordt gefinancierd door meevallende belastingopbrengsten, ongebruikte fondsen van het 2009 budget en besparingen op rentekosten.

Takefuji vraag faillissement aan

Het rommelt bij de Japanse consumentenkredietverleners. De grote spelers in de Japanse consumentenkredietverlening zijn Acom, Aiful, Promise en Takefuji. In het verleden konden de bedrijven tegen rentepercentages van zelfs 40% geld uitlenen aan consumenten. Door strengere wetgeving werd het maximale rentepercentage op 29,2% gezet (nu maximaal 20%) en kunnen consumenten met terugwerkende kracht teveel in rekening gebrachte rente terugvorderen. Het aantal aanvragen tot deze zogeheten kabarai-betalingen (renteterugbetalingen) is sinds eind 2009 aan het afnemen en in de jongste maandcijfers (juli en augustus) is een scherpere daling waar te nemen. Deze kabarai-betalingen drukken op de balansen van de sector. Het aantal marktspelers is sinds 2004 met meer dan 80% afgenomen. Takefuji (niet in portefeuille) lijkt nu als eerste van de vier grote spelers om te vallen en heeft deze week faillissement aangevraagd.

Acom toegevoegd aan portefeuille

Van de overige drie namen heeft Acom de grootste kans op overleven. Acom heeft een groot moederbedrijf achter zich staan. De bank MUFG bezit 36,88% van de aandelen Acom. Acom kan desnoods al zijn eigen kantoren sluiten en gebruik maken van het landelijke netwerk van het moederbedrijf. Daarnaast kan Acom het kredietrisico beter beheersen doordat het inzicht heeft in de klantgegevens die bij OMC Card, de creditcardtak van MUFG, bekend zijn. De kans is groot dat in de aankomende jaren Acom volledig door MUFG wordt overgenomen. MUFG kan op die manier profiteren van de enorme fiscaal compensabele verliezen die bij Acom zijn ontstaan sinds 2006. Acom is in de beste positie om het marktaandeel wat de verliezers achterlaten op te pikken. Acom is vorige week aan de portefeuille toegevoegd.

Intereffektfunds
Derivatenteam

4 gedachten over “Acom toegevoegd aan portefeuille”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.