Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gevoel en krokodillentranen

Als morgen 4500 CDA-congresleden het regeer- en gedoogakkoord fiatteren, kan Rutte als formateur worden aangesteld en twaalf ministeriabele personen aanzoeken om uitvoering te geven aan het voorgestelde nieuwe kabinetsbeleid. Links reageerde voor de microfoon als rasechte draaikonten met de woorden: een boterzacht bezuinigingsbeleid. Zes miljard bezuinigen bij de overheid. Dat is onhaalbaar en dat moet ik eerst nog maar eens zien. Zelf wilde links niet hard bezuinigen om het economisch herstel niet te frustreren. Daar hebben ze het niet meer over. Krokodillentranen dus.

De richting van dit akkoord toont de enig juiste weg die ingezet moet worden. De banenmotor van Nederland, het Midden- en Kleinbedrijf, lekker stimuleren. Harder en langer werken. De overheid wordt kleiner. In mijn ogen allemaal niets mis mee. Ik geloof zelfs dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking zich juist uitstekend voelt bij een overheid die stevige piketpaaltjes slaat en overtreders strenger sanctioneert.

Angela en Luc mogen er dan niets mee hebben dat in ons land een rechts beleid gedoogd wordt door recht-rechts. Ze mogen ons ook nog fijntjes herinneren aan een Europese boycot van Oostenrijk, toen in 2000 de extreemrechtse Haider aan de macht kwam. Maar het is ons inmiddels duidelijk: zij preken uitsluitend in eigenbelang. Ze zien n.l. de vonken overslaan naar eigen land. Zet Nederland de toon in Europa? Een gelijksoortige politieke partij als PVV wordt dit weekend gelanceerd in Berlijn. Wilders is uitgenodigd als gastspreker. In België wordt buitengewoon angstig het Vlaams Blok nog altijd buiten de coalitiebesprekingen gehouden. Toegegeven wel extremer, maar daar ligt wel de sleutel voor een nieuwe Belgische regering.

Het is onmiskenbaar de trend. De roep om sterke overheden wordt in heel Europa steeds krachtiger. Dat heeft voor de meeste burgers niets met anti-islam gevoelens te maken maar meer met de oorzaken van de ontsporing van onze westerse normen en waarden.

De verwachting dat toezicht weer toezicht wordt, dat regels weer regels zijn, dat mensen erbij horen als ze daar hun best voor doen. Respect voor ouderen en gezag, investeren in kennis bij onze kinderen. Heeft u al over de vernieuwde A2 gereden? Mag straks 130. Ineens gaat voor mij de zon weer schijnen. Van de weeromstuit heb ik mijn vrouw gisteravond mee uit eten genomen. Zouden meer mensen dat goede gevoel hebben? En zou dat gevoel zich vertalen in aanhoudende en zich verder herstellende economische bedrijvigheid. Volgens goeroes nog gevaren genoeg maar mijn neus staat vast in de goede richting en mijn schouders kunnen er ook weer onder. Een kleine beursreactie is mogelijk tot aan de publicatie van de kwartaalcijfers. Maar voorlopig kijk ik naar boven.

Frank Oosthoek
Raad van Advies Helliot Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *