De dertigjarig bull markt in obligaties lijkt ten einde gekomen te zijn. Wereldwijd hebben ze een gezamenlijk waarde verloren van $1.700 miljard in november. Tegelijkertijd namen aandelen in waarde toe met $635 miljard. Dat blijkt uit cijfers van persbureau Bloomberg.
De wereldwijde obligatie-index Bloomberg Global Aggregate Total Return verloor 4% in november, de sterkste daling sinds 1990. Het OPEC-akkoord van gisteren waardoor de productie werd beperkt en de olieprijs stuwt de inflatieverwachtingen en is daarmee een additionele domper op obligaties. De reflatie treedt op sinds de verkiezing van Donald Trump als gevolg van beloften van belastingverlagingen en $1000 miljard in investeringen in infrastructuur. Dit alles heeft de beleggers er toe aangezet om obligaties te dumpen en over te stappen op aandelen.
Tot voor kort werd je voor gek uitgemaakt als je van mening was dat er een einde was gekomen aan de obligatierally van de afgelopen 30 jaar maar nu lijkt het er op dat een verdere daling aanstaande is. De Amerikaanse Federal Reserve zal naar verwachting de rente verhogen en dat is mogelijk het startschot van een minder ruim monetair beleid in de komende maanden. Er zijn ook tekenen dat centrale banken minder obligaties gaan opkopen. Volgende week komt de ECB met bericht.
Het rendement op 10-jaars US notes steeg 56 basispunten in november, de grootste sprong sinds 2009, en was op 2,41 procent vanaf 07:07 in New York. De rente op vergelijkbare looptijd Duitse obligaties bereikte een hoogte van twee weken van 0,32 procent, terwijl die op Britse staatsobligaties met vier basispunten steeg tot 1,46 procent.
De stijging van de rente toont de beperkingen van de kwantitatieve verruiming van de grootste centrale banken. Obligaties zullen bijzonder kwetsbaar zijn als de Europese Centrale Bank (ECB) het verminderen van de schuld-programma voor de aankoop bespreekt op de vergadering van 8 december.
Mogelijk zal de rente in de komende tijd de opmars voortzetten. Volgens Samantha LaDuc lijkt dit op veel op de situatie in 1946 met een veel hogere dollar en hogere vergoeding op de Amerikaanse staatsobligaties.
Start met Automatisch Beleggen
Welke investering is "veilig"? Hoe kunt u risico's vermijden? Deze gedachtegang houdt veel beleggers bezig. De afweging van rendement en koopkracht wordt vaak verwaarloosd.
De Fed zal de rente tot 2023 niet verhogen. De Amerikaanse langetermijnrendementen zullen echter tegen het einde van het jaar stijgen en dat zal een impact hebben op de duratie van obligatieportefeuil...
Het huidige marktklimaat is vrij uitdagend voor obligatiebeleggers en kan op korte termijn zeer nadelig zijn.
Op het eerste gezicht lijken de hoeders van het monetaire beleid het nog steeds behoorlijk oneens over de vraag hoe de inflatie het best bestreden kan worden.