Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zilver naar $300?

De prijzen van goud en zilver gaan letterlijk en figuurlijk door het dak! Vooral goud breekt momenteel record na record. Zilver is ondertussen aan een stevige inhaalbeweging begonnen. 2009 was het jaar van enkele belangrijke fundamentele veranderingen. Ik kijk alvast vooruit wat 2010 en de verdere toekomst mogelijk in petto heeft.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger? Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

De tijd vliegt! Het is ondertussen alweer een jaar geleden dat ik mijn mening neerpende over de toekomst voor goud en zilver. Ik beschouwde beide edelmetalen als dé financiële reddingsboeien in de huidige economische malaise: goud als uitstekende barometer voor de waardering van papieren activa (waaronder aandelen) en zilver als hét koopje in de grondstoffenmarkt. Sindsdien koersten de prijzen fors hoger. Goud noteerde destijds rond 750 dollar/ounce. Op het moment van dit schrijven staat het gele edelmetaal +60% hoger op 1200 dollar/ounce. Zilver bleek inderdaad het koopje van de dag. 9 dollar bleek toen een stevige bodem voor de zilverprijs te zijn. Ondertussen noteert het witte edelmetaal maar liefst 115% (!) hoger op 19,4 dollar/ounce.

Natuurlijk zijn dit ‘dollarwinsten’. Aangezien u en ik waarschijnlijk woonachtig zijn in de eurozone, is het belangrijker om te kijken naar de rendementen uitgedrukt in euro. De euro/dollar verhouding noteerde destijds om en bij de 1,3. Dat betekende een goud- en zilverprijs van respectievelijk 577 euro/ounce en 7 euro/ounce.

Vandaag is de euro/dollar verhouding opgelopen tot 1,5. Hierdoor wordt goud verhandeld tegen 800 euro/ounce (+38,5% j/j), terwijl zilver te koop is tegen 12,8 euro/ounce (+83% j/j) op de internationale markten. Nog steeds een stevige prijsstijging! Aan de basis van al dit koersgeweld liggen enkele belangrijke fundamentele aspecten.

De geldpersen op volle toeren

Mijn visie van vorig jaar staat nog steeds overeind. De centrale banken printen nog steeds excessief ‘papieren’ geld wegens het ontbreken van de discipline van een goudstandaard. Met de huidige verbetering van het economische klimaat, zou men verwachten dat de geldkranen langzaam maar zeker worden dichtgedraaid. Maar spijtig genoeg is het tegendeel vandaag nog steeds de realiteit.

De recente meeting van de FOMC (Federal Open Market Committee) werd onthaald als een ware overwinningszege voor de Federal Reserve. Volgens de voorzitter van de Fed, Ben Bernanke, slaagt zijn soepel monetair beleid erin de kwelgeest – het economisch verval – in te tomen. Hierdoor wordt tevens het lopende aankoopprogramma van slechte kredieten op een lagere pitje gedraaid.

De ondersteunende maatregelen blijven echter van kracht: “Om de hypotheekleningen en huizenmarkten te ondersteunen en de globale condities van de private kredietmarkten te verbeteren, zal de Fed in totaal van 1,25 biljoen dollar aan MBS-producten (Mortgage-backed Securities) en tot 200 miljard dollar aan schuld uitstaande bij overheidsagentschappen opkopen. Het Committee zal gradueel de aankopen afzwakken om zo een soepele transitie in de markten mogelijk te maken. De aankopen zullen eindigen op het einde van het eerste kwartaal in 2010.” aldus opperhoofd Bernanke.

Vele marktwaarnemers zien in de uitspraken een afkoeling van het soepele monetaire beleid. Ik kijk echter liever naar hun daden: een renteniveau van 0 – 0,25%, oftewel gratis geld! En dat zolang als de markten erom vragen. Wat mij betreft niet meteen een hoopgevend signaal en tevens begrijpelijk. Als ze er nog maar aan zouden denken om de rente in de huidige labiele economische omgeving op te trekken, dan valt de hele markt weer als een kaartenhuis in mekaar.

Daarenboven zorgt het huidige beleid enkel voor een verschuiving van de problemen. De slechte kredieten worden verwijderd van de balansen van de banken en vervolgens toegevoegd aan de balans van de Fed (lees de Amerikaanse belastingbetaler).

In volgende grafiek wordt het duidelijk wat het huidige beleid voor consequenties heeft. Een explosie van de schulden op de Fed balans! Als u bekend bent met balansanalyse, dan weet u dat als er een toename van de schulden is op de passief zijde, er tevens eenzelfde toename moet zijn op de actief zijde van de balans. In het geval van de Fed heet deze post “the money printing machine”: nieuw geld creëren om de financiële kraters op te vullen.

Explosie van de schulden op de Fed balans
Explosie van de schulden op de Fed balans

Ik verwacht nog steeds dat de genomen maatregelen van de globale centrale banken, namelijk de creatie van excessief geld, zullen leiden tot een hoge tot hyperinflatoire omgeving.

Andere marktwaarnemers wijzen echter op de mogelijkheid van een ‘Japan 2.0′ scenario. Japan zit sinds het begin van de jaren ’90 in een verwoestende deflatoire omgeving. De Nikkei verloor over de jaren heen zo’n 75% van zijn waarde. Ook de huizenmarkt in Japan raakte nooit meer uit het slop. Na 20 jaren van deflatie bedraagt de waarde van sommige eigendommen in het financiële district van Tokio nog geen 1% meer van de piekprijzen. Het residentieel vastgoed is minder dan 10% waard vandaag.

Ook Japan probeerde jarenlang tevergeefs de financiële kraters op te vullen met de creatie van nieuwe yens (rente op quasi 0%), om zo nieuw leven te blazen in de economie. Vandaag kunnen we concluderen dat het beleid heeft gefaald met als gevolg dat hun munt (de yen) een enorme devaluatie heeft ondergaan. De yen werd liever gebruikt door nationale en internationale speculanten in de bekende en beruchte ‘yen carry trade’: goedkope yens lenen om vervolgens te investeren in hoogrentende activa, zoals concurrerende munten, aandelen, grondstoffen, …

Het enige verschil met vandaag is dat niet enkel de Amerikaanse geldpersen op volle toeren draaien, maar dat we momenteel van een globaal fenomeen kunnen spreken. Met dat verschil dat Amerika blijkbaar de snelste geldpersen bezit, gezien de daling van de dollar.

Indien u verwacht dat we met z’n allen afstevenen op ‘Japan 2.0’ versie, dan zoekt u best complete financiële dekking! Dit houdt in: vastgoed zonder schuldfinanciering, massa’s cash, langlopende overheidsobligaties en goud. Meer kan ik u niet adviseren in een dergelijk scenario, buiten wat interessante ‘trades’ zo nu en dan.

In de volgende grafiek zal u meteen duidelijk worden waarom ik specifiek goud vermeld: De Nikkei op langetermijn uitgedrukt in echt geld – goud. Over deflatie gesproken…

Japanse Nikkei op langetermijn uitgedrukt in goud
Japanse Nikkei op langetermijn uitgedrukt in goud

Het toont nogmaals aan dat edelmetalen in het algemeen, en goud specifiek, zowel in tijden van inflatie als deflatie een goede bescherming bieden voor uw koopkracht.

The China Put

Maar zoals eerder aangegeven ga ik momenteel niet uit van een deflatoir scenario. Ter meer omdat er een gigantische machtsverschuiving plaats vindt op wereldvlak. Hiermee verwijs ik natuurlijk naar de opkomst van Aziatische regio, meer bepaald China. Vandaar ook dat ik de term ‘The China Put’ erbij neem.

Het woordje ‘put’ komt van de optiemarkt, waar men put- en call-opties verhandelt. Met het nemen van een call-optie koopt u het recht om een onderliggend actief te kopen tegen een afgesproken prijs. U rekent dus op een prijsstijging van het onderliggend actief, waardoor de call-optie in waarde toeneemt (met een hefboomeffect). Met een put-optie koopt u het recht om het actief te verkopen tegen een afgesproken prijs. U dekt met andere woorden uw inkomsten in. Als de prijs van het onderliggend actief daalt, zijn uw opbrengsten toch gegarandeerd door de put.

Nieuw is The China Put niet, in die zin dat er vroeger zoiets bestond als The Greenspan Put. De voormalige voorzitter van de Fed stond erom bekend om de aandelenmarkten ter hulp te schieten indien deze in de problemen dreigden te geraken.

Door middel van het rentewapen (lees renteverlagingen) wist Greenspan telkens een negatieve situatie om te keren in een positieve uitkomst.

Met The China Put verwijs ik naar het feit dat China zich alom begint te manifesteren op de grondstofmarkten in het algemeen, en in edelmetalen specifiek. Met het opwaarts uitbreken van de goudprijs duiken plots overal berichten op – in toeval geloof ik niet – dat China zijn fysieke goudvoorraden, aanwezig in de internationale depots (Londen, Zurich, …), begint op te vragen om ze te verplaatsen naar hun eigen nieuwe depots gelokaliseerd onder de luchthaven in Hong Kong.

Ik merkte eerder al verschillende mediacampagnes op die de overheid lanceerde onder het eigen volk: ‘een belegging in edelmetalen is een goede belegging’ is de boodschap. Met als gevolg rijen kopers aan de loketten. Maar hier gaat China het blijkbaar niet bij laten.

Geruchten op de markt doen de ronde dat China de uitvoer van zijn eigen edelmetaalproductie aan banden gaat leggen. Ik neem dergelijke berichten serieus omdat vorige geruchten in deze context ook meestal correct waren.

China is inmiddels de grootste goudproducent ter wereld, en wil al deze rijkdom binnen de landsgrenzen houden. Daarenboven zal de toegenomen investeringsvraag onder de bevolking een beslag leggen op deze nieuwe productie. Bij een oplopende vraag kunnen de eigen mijnen niet meer volgen met de productie (goud is nog steeds moeilijk te ontginnen). De Chinese overheid zal zich dan verplicht zien om extra goud te kopen op de internationale markten. Vandaar wellicht ook de vraag van China om hun fysieke voorraden te verplaatsen.

Bijkomend was er het grote nieuws dat het IMF 400 ton van zijn goudreserves gaat verkopen. Het IMF wil hiermee de omvang van de leningen aan noodlijdende landen optrekken en tevens een buffer opbouwen voor als de crisis in alle hevigheid terugslaat. Natuurlijk doen ze hiermee een verschrikkelijk domme zet: ze ruilen hun veilige haven in voor een devaluerende munt – de dollar. Natuurlijk ging dit nieuws niet voorbij aan de Chinese staatslieden die prompt gesignaleerd werden in de wandelgangen van het IMF. Buurland India ging er alvast vandoor met de eerste schijf van 200 ton… wedje dat China de volgende in rij is? Even terzijde: het verkopen van goud door het IMF was in het verleden telkens een perfect koopsignaal voor goud!

En alsof er nog niet voldoende munitie is afgeschoten door China, was er ook nog eens de reportage van de beroemde en gewaardeerde journalist Robert Fisk. Hij meldde dat de Golfstaten, Frankrijk, Rusland, Japan en China momenteel nadenken om de dollar te vervangen als munteenheid voor de handel in ruwe olie. In de plaats zou er een korf komen van verscheidene internationale munten en goud! Het bericht werkte als een rode lap op een stier: goud brak met grote overtuiging het voorgaande record van 1033 dollar/ounce.

Wat er ook van moge zijn, The China Put wordt een steeds belangrijker onderdeel op de internationale grondstofmarkten. Hierdoor is het quasi zeker dat uw verliezen in grondstoffen eerder beperkt zullen blijven. Meer nog, de nieuwe stuwende kracht kan de prijs van goud en zilver laten exploderen naar ongekende hoogtes.

Waardering

Ondanks de forse prijsstijgingen van goud en zilver in het afgelopen jaar, is er op gebied van waardering weinig veranderd. De Dow Jones/Goud ratio (de graadmeter tussen de waardering van papieren activa versus reële activa) staat nog steeds onveranderd rond 10. Mijn koersdoel van 1 is dus nog steeds mijlenver verwijderd. De reden hiervoor is dat de nominale waarde van beide activaklassen zijn opgelopen: de Dow Jones maakt de grootste berenmarktrally mee in haar geschiedenis, terwijl goud een versnelling hoger schakelde in zijn langetermijn stierenmarkt.

Zilver is ondertussen aan een inhaalbeweging bezig ten opzichte van goud. Vorig jaar was de goud/zilver ratio opgelopen tot boven 80 (zie grafiek). Dit terwijl in de afgelopen jaren de ratio fluctueerde tussen 40 en 50. Daarenboven is de historische prijsverhouding nog steeds onveranderd op 16! Vandaag noteert de graadmeter beduidend lager rond 60. Maar u begrijpt dat zelfs met de toegenomen waardering zilver vandaag nog steeds hét koopje is!

Grafiek goud en zilver
Grafiek goud en zilver

Beleggers vragen me regelmatig wat mijn koersdoel is voor goud en zilver. Dan refereer ik graag naar de ratio’s. Maar ze willen meestal een concreet koersdoel. Dan ga ik even rustig zitten en denk na over de mogelijkheden. Goud zit in een stevige opwaartse trend en alle ingrediënten zijn aanwezig om deze trend te vriend te houden. Maar ook aandelen zijn fors hersteld, sinds de bodem in maart. Ik verwacht echter dat deze stijging niet houdbaar is op termijn.

Waarschijnlijk zullen beide waarderingen naar mekaar toe evolueren. Dat wil zeggen dat de Dow Jones mogelijk terugvalt tot onder de recente bodem op 6500 tot pakweg 5000 punten. Dit impliceert dat goud vanaf het huidige niveau kan vervijfvoudigen in nominale dollartermen. Dat betekent vervolgens dat zilver een potentieel koersdoel heeft van 300 dollar/ounce!

En dan volgt de volgende (logische) vraag: ‘Welke termijn plak je hierop?’ Ook hier neem ik dan de langetermijn gemiddelden erbij. Seculaire cyclussen variëren tussen 10 en 20 jaar. Een termijn van 15 jaar lijkt me een redelijke assumptie. De huidige stierenmarkt voor goud viert volgende jaar zijn tiende verjaardag. Dus vanaf  2015 kan u zich aan extreme uitslagen verwachten voor goud, en vooral zilver. Tenminste als de geschiedenis een goede raadgever blijkt te zijn.

Voor 2010 verwacht ik dat de goudprijs (in dollars) verder zal doorstijgen naar zijn volgende Fibonacci niveaus, die zich bevinden op 1165 dollar (38,2%), 1205 dollar (50%), 1246 dollar (61,8%), en uiteindelijk 1380 dollar/ounce (100%). De zilverprijs zal haar vorige toppen rond 21 dollar/ounce gaan testen en mogelijk fors opwaarts uitbreken, waarna er in feite geen weerstand meer is tot 50 dollar/ounce.

Uiteraard moet ik rekening houden met de toekomstige euro/dollar verhouding die momenteel 1,5 noteert. Ik verwacht dat de Europese centrale bank haar geldpers een versnelling hoger gaat schakelen vanaf het huidige niveau, want dan zitten vele Europese bedrijven met de handen in het haar wegens het concurrentiële nadeel van de euro. Voorzitter Trichet zal nieuwe problemen door een muntcrisis zeker niet toelaten (dat heeft hij bij de vorige top ook aangetoond). Dus verwacht u maar aan een mogelijk dalende euro versus de dollar, wat voor een katalysator zorgt in de waardering van goud en zilver uitgedrukt in euro.

Hoe te beleggen?

Mijn voorkeur gaat uit naar een belegging in goud en zilver in fysieke vorm. Dit is de beste bescherming in moeilijke economische omstandigheden omdat men niet afhankelijk is van andermans verplichtingen. Fysieke edelmetalen zijn dus schuldenvrij en de prijs kan niet tot nul gaan. Er zal altijd een intrinsieke waarde aan verbonden zijn.

Goud verkrijgt mijn voorkeur als er grote bedragen geïnvesteerd worden omdat de omvang niet zo groot is als zilver, en er dus minder opslagruimte nodig is. Ter vergelijking: 1 kilo goud kost vandaag zo’n 25.000 euro ten opzichte van 500 euro voor een kilo zilver bij de betere handelaar of uw bankier. Daarnaast bestaan er diverse munten voor goud en zilver, waaronder bijvoorbeeld de Amerikaanse Eagle, Canadese Maple Leaf of de Oostenrijkse Philharmoniker. Het nadeel van fysieke edelmetalen is de extra premie die betaalt wordt op de spotprijs.

De nieuwste producten zijn ETF’s (Exchange Traded Funds), ook wel trackers genoemd, om edelmetalen te kopen en verkopen. Dit zijn beursgenoteerde producten die worden verhandeld zoals aandelen, en de onderliggende waarde 1-op-1 proberen te volgen. De grootste en bekendste edelmetaal ETF’s zijn SPDR Gold Trust ETF (ticker GLD) voor goud en iShares Silver Trust ETF (ticker SLV) voor zilver. Beide trackers noteren op de Amerikaanse beursvloer in dollar. Voor de Europese tegenhangers kan u terecht bij de ‘tracker-leverancier’ ETF Securities. Op Euronext Amsterdam vindt u zowel de ETFS Physical Gold (ticker PHAU) als de ETFS Physical Silver (ticker PHAG).

Nico Pantelis

Oprichter Slim Beleggen

De auteur heeft posities in fysieke edelmetalen. De redactie van De Kritische Belegger heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

12 reacties op “Zilver naar $300?”

 1. Avatar

  Beste Nico Pantelis,

  Uw analyse deel ik in hoge mate-los van de inflatoire strekking,(immers de Fischer vergelijking vraagt ook om omloopsnelheid en die is er niet. zie stats M1 circulation Fed St Louis.)

  Echter als de historische verhoudingen vanaf 1900 Dow Jones industrial/goud ratio worden ingetekend, dan ontstaat een expanding diagonal formatie met een licht dalende bodemlijn die nu uitkomt op een minimale 0,20/0,25 ratio i.p.v. uw 1 op 1 verhouding; ofwel goud 5000 Dow Indu 1000.
  De Dow moet echter terug naar wave 4 van een lager EW level, dus tussen 700/1030 van de eind jaren 60. Goud projectie als koersdoel is dan $ 3000/4000.
  Technisch is de Euro echter op termijn misschien wel slechter af dan de Dollar, nu al te zien aan de renteopslagen er Euroland. De Verenigde Eurolanden zijn dus meer gedifferentieerd dan de Verenigde Staten. Dit breekt de Euro op termijn op!

  De goud zilverratio moet zijn swing naar de andere kant nog inzetten en zal outperformen als -poor mans gold- t.o.v. goud.
  Muntjes verzamelen is het adagium!

 2. Avatar

  Bedankt voor zeer goed artikel.Ik begrijp echter niet wat U bedoelt met de China put.Heb zelf al bijna 2 jaar voornamelijk chinese aandelen maar neem niet aan dat U dat bedoelt.Zou
  een reactie zeer op prijs stellen.Vr.groet,koosphilips

 3. Nico Pantelis

  Beste Koos,

  Met de China put verwijs ik naar de prijsondersteunende aankopen van grondstoffen en edelmetalen die ik verwacht vanuit de groeilanden in het algemeen, en China specifiek. Zo was er onlangs al de grote aankoop van 200 ton goud van het IMF door buurland India.
  Het heeft in die zin dus weinig te maken met Chinese aandelen, alhoewel ik ook van de mening ben dat dergelijke aandelen zich ook in een langetermijn bull market begeven. Maar dat is een ander onderwerp waar ik later misschien nog eens op terug kom.

  Mvg,

  Nico

 4. Avatar

  Beste tradewind,

  Inderdaad een interessante technische visie. Ik ben zelf nog niet erg thuis is EW analyse en andere technische analyses, maar fundamenteel valt er natuurlijk ook wel wat voor te zeggen. Iedereen heeft het tegenwoordig over de gold to DOW ratio van 1 omdat die in het verleden ook al eerder heeft plaats gevonden.
  Als we mogen geloven (dat doe ik wel iig) dat de economische situatie heel wat erger nog is dan die van de jaren 80 en zelfs de jaren 30, met een mogelijk totale system crash als klap op de vuurpijl, dan mag ook verwachten dat de 1 op 1 ratio die in het verleden heeft plaats gevonden makkelijk verbroken gaat worden. Kortom, ik ben blij te zien dat er ook op technisch vlak wat voor deze verwachting te zeggen valt.

 5. Cees de Vries

  @ Tradewind

  interessant punt maak je, maar wil je mij es uitleggen waarom EWP-patronen op ratio’s zouden werken?

  EWP meet ten diepste massapsychologie en vervat dat in patronen. We kennen allemaal wel de 3 en 5 golven en een scala aan correctiegolven. De patronen geven de emotie van de massa weer, waaruit conclusies worden herleid. Ik vraag me echter ten diepste af of Elliott wel ooit bedoeld heeft dat we naast de pure analyse (van aandeel, index etc) ook ratio’s zo mogen bekijken en meer….dergelijke conclusies uit patronen mogen trekken.

  Is het niet zo dat we de dollar overlooken nu? Moeten we niet naar de werkelijke waarde van Dow kijken, ofwel gerelateerd aan de dollar? De Dow kan wel naar 20.000 gaan, maar als europese belegger verdien je er niks mee als de euro versus dollar 3 is dan bijvoorbeeld.

  Daarnaast is het volgens mijn bescheiden mening zo dat, en dat geldt ook voor Gann-analyse, je puur bij het item blijft waar je iets over wilt zeggen en niet over afgeleiden.

  Voorbeeld: Heeft TA (in welke vorm ook) zin als je Robeco onder de loupe neemt? Ik denk van niet, want wat je doet is afgeleide analyse, je bent de prestaties van een team managers aan regels van massapsychologie aan het onderwerpen…inclusief managementfees etc, hahaha.

  Misschien zit ik ernaast in jouw voorbeeld, maar wil je me dan graag overtuigen?

 6. Avatar

  Ratio’s gebruiken kan wel, al is het gevaarlijk die aan iets te koppelen dat aan Funda onderhevig is, zoals M1,M3 of zoals Cees schetst met Robeco.

  Fibonacci, Wortel2, Wortel3, Wortel5 en Pi zijn wel goed bruikbaar.
  Op zich zou je dat ook Ratio kunnen noemen, de ratio in tijd dan wel te verstaan.

  voorbeeld:

  Top 13-7-2007 = 563,98
  563,98 / pi = 179,5204096
  179,5204096 * fibo 4,618 = 829,02525
  13-7-2007 + 829,02525 dagen = 19-10-2009

  Dal 9-3-2009 = 194,99
  194,99 / pi = 62,0672447
  62,0672447 * fibo 3,618 = 224,55929
  9-3-2009 + 224,55929 dagen = 19-10-2009

  Hoogste koers tot nu toe: vrijdagmiddag 16-10-2009
  Als we de exacte minuten invullen komen beide fibovermedigvuldigingen exact op maandagochtend 19-10-2009 uit.

  Staat de top daarmee?
  Ik weet het niet, maar als ik bedenk dat 327 een mooie Gannhoek is en de rekensom van hierboven zo akelig nauwkeurig uitkomt, dan ga ik sterk rekening houden met een geplaatste top.

  Tot slot:
  Van 563,98 deden we ook eerst even 479,49 om daarna 94,1% terug te veren naar 559,43 alvorens we de dieperik in gingen.

  Huidige top 328,51 gevolgd door een 296,98 dalletje waarvan het 94,1% retracement niveau op 326,650 ligt…

  En als Gann 90° dan 327 aanwijst…dan denk ik toch echt dat de top er staat en dat er alleen nog een stukje tijd volgemaakt moest worden.

  4 december was ook 270 kalenderdagen na 9 maart…

  Lijkt me toch Ratio-neel ?

  🙂

 7. Avatar

  Nog even de wortels en kwadraten voor het juiste gerecht:

  0.382 is het kwadraat van 0.618
  0.618 = golden ratio
  0.786 = wortel uit 0.618
  0.886 = wortel uit 0.786
  0.941 = wortel uit 0.886

  Dan begrijpt u waar die 94,1% vandaan komt.

  P.S. In 2/B/X en 4 golven komen de .886 en .941 meer als regel dan als uitzondering voor. Dan weet u dat ook weer voor het geval u een ABC/WXY golf vermoed, op zulke retracements is het prima contrair gaan met een heel fijne risk/reward.

 8. Avatar

  Beste mensen,
  a/Satilmis/Nico Pantelis heb ik mijn grafiek van de Dow/gold ratio va 1895 gezonden.
  a/Cees/Tony/Bruno Cees, er is in mijn opzet geen sprake van EW in de ratioanalyse

  Mijn reactie is opgebouwd/samengevat uit meerdere aparte segmenten, waar als gevolg/afgeleide een waardebepaling voor goud en zilver (waarover de stelling was ingenomen door Nico Pantelis)ontstaat.

  1) Ik ben een Kondratiev adept:
  Uitgaande van de 4e Kondratiev cyclus obv financiële markten 1932/2000 en het terugval patroon in het winter scenario vanaf 2000 (tot 2015 oid) ligt er de mogelijkheid dat deze Kondratievwinter aanzienlijk zwaarder uitpakt dan 1929/1932 qua beursval en sociologische gevolgen, waar van de Kondratiev winter in tijd uitgestrekte is. In deze onderschrijf ik de door Ravi Batra uitstekend beschreven aanleidingen en gevolgen in “De grote crisis van 1990″ Batra heeft zich alleen vergist in de looptijd van de vierde Kondratiev; naar mijn mening duurt deze twee generaties en daarmede langer dan de voorgaande drie toen de levensverwachting veel lager lag. De scheefgroei nu ligt daarentegen veel complexer en is zeker quadratisch qua schuldcomplexen/derivaten/fiatmoney en sociologische scheefgroei (rijk/arm ed)tov 1929

  2) De EW slaat op een terugval in een vroegere 4e golf range.

  In EW termen op AEX niveau is de lopende WXY correctie in de Kondratiev winterperiode als volgt 703/218. =W 563 = B en Y heeft doel zone rond 70 of lager in de 2012/2015 periode, waarvan A is geplaatst op 195 B staat waarschijnlijk op 19 oktober, zoals Bruno hierboven zo treffend beschrijft op 328 en C moet nu gaan volgen in een lange dalende trend van enige jaren naar of rond 70 zijnde vierde golf november 1987 of rond 20/25 zijnde vierde golf in begin jaren 70. Vergelijk Dow Indu richting 1000/700

  3) Op basis van Cyclusanalyse is de opbouw van interacties en aantal Kitchin/Juglar in de Kondratiev interessant en kom ik tot de conclusie dan een terugval naar jaren 70 niveaus zeer wel mogelijk, zelfs waarschijnlijk is, mede door de extreem scheefgroei en opgeklopte vertrouwens-economie obv schuld en geloof in papier en plastic kaartjes….

  Deze Kondratiev winter zou al gevolg van deze verhoudingen wel esxn een factor 4 langer kunne uitpakken dan voorgaande…

  4) De valutaire verhoudingen laat ik even liggen… vertrouwen komt te voet en gaat te paard, echter het wantrouwen in de Dollar kan nog enige tijd opschuiven zolang deze als wereld reservemunt bestaat en er door Chinezen en andere Verre Oosten of BRIC mogendheden mee kan worden betaald om hun $-reserves te slijten ten faveure van grondstoffelijk bezit, waaronder ook uiteraard goud en zilver.

  De euro kan daarmede meer last ondervinden, door een gedifferentieerd beleid in de Eurolanden. Ik geloof niet zo in Dollarinvloed op de Dow, wel in Carry en Carryback effecten, maar die zijn van vele factoren afhankelijk.

  De dominantie van de $ zal op termijn verdwijnen, maar eveneens van de Euro ten faveure van nieuwe stelsels met zwaarte-accenten bij de opkomende economieën en een nieuw anker als dekking.

  5) Uit de reactie van Cees meen ik een invloed van inflatie in de waardering van indices te bespeuren; ik geloof daar niet in, zolang de door mij genoemde Fischervergelijking qua omloopsnelheid onder nul uitkomt zal er qua productie/financiele omzetten geen extra prijsopdrijving ontstaan; sterker nog eerder een deflatoire spiraal en stagflatie. Dit in reële termen en niet in door allerlei instanties qua basis-definities misvormde statistieken.
  Interne financiering van overheidsschuld en bankgaranties/tekorten door monetaire geldverruiming, zoals nu gebeurt, leidt niet tot inflatie doch tot een hyper-reactie op termijn.

  6) Nu tot slot even over de ratio dow/goud.
  Als men de overal op internet te vinden goud/indu ratio over de afgelopen 110 jaar beschouwd, ziet men hogere toppen en lagere dalen, op relatieve schaal een expanding triangle, waarop ik mijn bodem op 0,20/0,25 als ratio baseer. Nico is vast wel bereid de hem toegezonden grafiek hier even bij te plaatsen.

  7 Algehele conclusie:
  Het een met het ander verbindend, (maar we praten over een strekking van enige jaren) komt de AEX, SPX en Dow op termijn van 2 tot 5 jaar naar zeer lage niveaus en zal het basismateriaal goud zilver, waarmee duizenden jaren ruilhandel is gepleegd relatief t.o.v. financiële instrumenten tot grote waarden stijgen; heel simpel omdat het een van de weinige gemakkelijk te verhandelen zaken betreft, op zich weinig opslagruimte vraagt en los van elke valuta overal ter wereld is te verhandelen.

  En ook ten tijde van het tientje van Lieftinck bleef mijn schoonmoeder haar gouden tientjes gewoon behouden en die zijn nu veel meer waard dan het tientje van toen.

  Risico:De valkuil zit ‘m in de Rooseveld 1932 oplossing… volledige confiscatie…en dat zou kunnen ontstaan in de VS om de positie van de (politiek) dominante en overblijvende banken (JPM, MS en GS) te helpen hun extreem scheefstaande derivatenposities in te dekken.

 9. Avatar

  Ha Tradewind,

  In grote lijnen deel ik je visie wel, die Kodratiev was niet gek.
  Beleggers in Goud kijken sinds 1980 (toen Goud $850 stond) pas naar 44% winst (op recente high).
  Als we bedenken dat de SP500 al 2200% winst heeft genoteerd, dan zit er voor Goudbeleggers nog wel wat in het vat zou ik denken.

  Het probleem schets je eigenlijk ook al: Goud zal door het dak knallen als ze een beetje bij de SP500-performance in de buurt wil komen en wordt derhalve onverhandelbaar/te gevaarlijk om te bezitten. Gevolg: Overheidsingrijpen. Dan liever kleine porties zilver die ook flink zal oplopen maar beter verhandelbaar zal blijken.

  Blijken….dat is dus koffiedik voolopig.

  Nog even een rekensommetje voor de kortere termijn:

  9-3-2009 (194,99)
  194,99 / pi = 62,0672447
  62,0672447 * 4,618 = 286,62654
  9-3-2009 + 287 = 21-12-2009

  16-10-2009 (328,51)
  328,51 / pi = 104,5679807
  104,5679807 * 0,618 = 64,62301207
  16-10-2009 + 65 = 21-12-2009

  Ik zou denken dat 21-12-2009 belangrijk is.

  (20 dec mars retro, 21 dec Juiter/Neptunus conjunct)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *