Japanse beurs stijgt 10%

De Japanse beurs is de decembermaand ijzersterk begonnen. De Topix steeg alle dagen van de week en boekte een stijging van 9,7%, de grootste weekstijging sinds augustus 1992.

Centrale bank pompt $115 miljard dollar in economie

In november daalde de Nikkei nog met 6,87% en dat was de derde dalingsmaand op rij. De plotselinge ommekeer is in gang gezet, nadat de centrale bank van Japan (BoJ) maandag in een spoedzitting bijeenkwam, waarin werd besloten een bedrag van $115 miljard dollar beschikbaar te stellen aan commerciële banken, in de vorm van korte leningen, tegen een rente van 0,1%. De BoJ zal daarvoor staatsobligaties en bedrijfsobligaties als onderpand accepteren. Critici betwijfelen de effectiviteit van de maatregel, aangezien niet het gebrek aan liquiditeit het probleem van de Japanse economie is, maar de eindvraag van consumenten. Bedrijven met overcapaciteit zullen niet in additionele capaciteit investeren, ook al is de rente bijna nul.

Markten en rendement

-De Nikkei index steeg deze week met 10,36%. De bredere Topix won 9,69%.
-De yen daalde 2,45%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 7,24% steeg.
-De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,06 naar 1,34 euro (+26,42%).

Topix boekt weekstijging van +9,96%

De overheid heeft de laatste tijd steeds meer druk uitgeoefend op de “onafhankelijke” BoJ om maatregelen te nemen, vanwege de toenemende zorgen over deflatie. De prijzen voor goederen en diensten zijn in het derde kwartaal met 2,6% gedaald en de consumentenprijzen daalden voor de zevende maand op rij. Daarnaast bereikte de yen een 14-jarig hoogtepunt ten opzichte van de dollar. De exportpositie komt daarmee dusdanig in gevaar dat het zelfs de positieve effecten van het eerdere stimuleringsplan teniet zou kunnen doen.

Of deze vorm van kwantitatieve monetaire verruiming van de BoJ nou goed is voor de economie of niet, voor beleggers was het een trigger om op de koopknop te drukken. Japanse aandelen waren sowieso oversold geraakt. De RSI indicator voor de Topix bedroeg vorige week vrijdag slechts 20, de laagste waarde sinds oktober 2008. Daarnaast werd de rally werd deze week gevoed door een weer zwakker wordende yen, als gevolg van speculaties dat de BoJ tevens maatregelen zal nemen om de sterke yen te beteugelen.

Speculatie over maatregelen om sterke yen te beteugelen

Zelf denk ik niet dat de BoJ eigenhandig de yen duurzaam kan verzwakken. Volgens mij ligt de sleutel voor een zwakke yen in de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dat zit zo: als de werkgelegenheid in de VS aantrekt zullen de consumentenbestedingen weer aantrekken en ontstaat er uitzicht op inflatie. Dan zal de rente in de VS worden verhoogd evenals in China, India en uiteindelijk in Europa. Gezien de deflatie zijn renteverhogingen in Japan voorlopig niet aan de orde, waardoor de yen zal verzwakken ten opzichte van andere valuta’s. Een zwakkere yen en aantrekkende eindvraag (van consumenten) zal goed zijn voor de exportafhankelijke Japanse economie en zijn achtergebleven beurs. De Topix is dit jaar slechts 3,5% gestegen en dat is het laagste rendement van de 40 grootste aandelenbeurzen ter wereld.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.