Aandelenbeleggers tot uiterste getart

De AEX tart de belangrijke weerstand. De beurs zit heel dicht op het omslagpunt van optimisme en pessimisme. Het stoploss niveau komt naderbij, dus wees op uw hoede.

De economische berichten worden positiever en positiever en de beurs gaat  hoger en hoger. Vanmiddag weer een prachtig banencijfer en hopla, de koersen spoten meteen omhoog. Meevallende bedrijfscijfers erdoorheen mixen en je krijgt bijna het idee dat de nieuwe bullmarkt onderweg moet zijn.

Kopschouderpatroon nog valide?

Het door mij gehanteerde mogelijke kopschouderpatroon begint aan waarschijnlijkheid fors in te boeten, daar de synchroniciteit van de schouders ten opzichte van het hoofd steeds lastiger vol te houden is. Nu zijn patronen niet lineair en is er dus altijd een hoge mate van subjectiviteit bij betrokken. Dat wisten we al langer en vandaar dat dit alleen een veel te smalle basis is om trades op te baseren.

Gann-evenwichten

Veel belangrijker zijn en blijven de 322- en 325 horde om, eenmaal erboven, de stieren weer de vrije teugel te geven. Anders gezegd; eenmaal boven deze waarden (liefst met koerssprong en volume) krijgen we het alert de berenhanddoek in de ring te gooien, daar er dan ruimte ontstaat tot 390. De technische conditie van de AEX is dus grotendeels onveranderd. Ik raad u aan om de grafiek van mijn vorige column te bekijken.

Voor Gann-liefhebbers is een apart subforum geopend.  KLIK HIER

Spannend

Maar goed, het is nog niet zover. Duidelijk is wel dat de AEX nu op het scherpst van de snede beweegt door deze grenzen te tarten en de belegger met neerwaarts gerichte posities aan het pesten is.  Is het dan allemaal zo onduidelijk of worden we met korte termijnbewegingen geconfronteerd die mogelijk georkestreerd worden? Kijkt u even mee naar het verloop van de euro versus de dollar vanmiddag op de urengrafiek.

Technische analyse van de dollar ten opzichte van de euro op 4 december 2009
Technische analyse van de dollar ten opzichte van de euro op 4 december 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Herinnert u zich nog wat ik vorige week schreef over de carry- trades? Wat u hierboven ziet is ook af te lezen uit de vergelijkbare Goudgrafiek.

Slot VS vandaag

Mij bekruipt een onbehaaglijk gevoel nu. De S&P 500 etc doen net alsof ze naar de maan afgeschoten worden, terwijl op de achtergrond de euro en goud iets geheel anders laten zien. Het zal mij benieuwen hoe lang deze discrepantie overeind blijft. Verbaas u niet als de slotstand van de VS aanmerkelijk lager is dan om 17.00 vanmiddag, het tijdstip waarop dit geschreven wordt.

Conclusie

Eindejaarsrally, gedreven door window- dressing of gaat het kaarsje toch uit? Ik weet het niet, maar weet gelukkig wel waar de stoploss ligt en dat is het belangrijkst.

Positie-info

AEX-Short, entry 322, stoploss 330 op slotbasis, koersdoel 270.

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Ik heb nog steeds een shortpositie in de AEX evenals de redactie. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Succes en veel plezier op pakjesavond morgen.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op: http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.