Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Willem Middelkoop: zilvermarkt op springen

2011 wordt opnieuw een sterk zilverjaar. Het edelmetaal is nog interessanter dan goud. De zilverprijs stijgt volgend jaar naar $40 per ounce en binnen twee jaar naar $50. Dat zegt Willem Middelkoop, auteur, ondernemer en voormalig beurscommentator op RTL Z, in een exclusief interview met De Kritische Belegger.

Vooruitzichten goud voor 2011

Allereerst gefeliciteerd met je zeer nauwkeurige voorspellingen. Je koersdoel voor goud zowel in dollars als in euro’s zijn gehaald. Je verwachtte vorig jaar een stand boven de $1.300 en stijging in euro’s van minimaal 10%. De goudprijs in euro’s is zelfs met 36% gestegen. Voorzie je een correctie? Wat zijn je vooruitzichten voor goud volgend jaar?

De goudprijs bivakkeert volgens mij volgend jaar in de buurt van de $2.000. Het zou me niet verbazen als we daarover heen gaan. In euro’s voorzie ik minimaal een stijging van 10%.

Het heeft te maken met de fundamentele situatie op de goudmarkt. Ten eerste is de vraag groter dan het aanbod: er is behoefte aan 4.000 ton per jaar terwijl de productie slechts 2.300 ton is, dus een gat van 1.700 ton goud. Daardoor stappen ook speculanten in. Daarnaast vluchten beleggers door de overmatige geldcreatie in goud. Ze zijn bang voor geldontwaarding. Goud stijgt trouwens nauwelijks in waarde,  het geld wordt steeds minder waard.

Wanneer verliezen mensen het vertrouwen in de munt?

Als overheden de geldpers aanzetten. Het vertrouwen in geld neemt nu geleidelijk af, het slimme geld is al aan het vluchten. Maar deze vlucht gebeurt in fasen.

Twijfel over goud

Iedere belegger heeft wel eens twijfel over zijn posities. Twijfel je wel eens over goud?

Nee, goud is gewoon geld. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Ik heb twijfels over ongedekt geld. Goud is geld dat niet kan worden bijgedrukt. Ik heb dus helemaal geen twijfel over goud. Ik ben er 100% zeker van dat goud, in geld uitgedrukt, op termijn stijgt. De kans op een daling binnen twaalf maanden is volgens mij minder dan vijf procent.

Onafhankelijk

Er zijn mensen die zeggen dat je voor eigen parochie spreekt omdat je een eigen goudfonds hebt?

Ik maak al negen jaar analyses over edelmetalen en zit pas twee jaar in de handel. In al die tijd is mijn verhaal consistent geweest. Ondanks dat ik nu in zaken zit denk ik dat ik nog steeds een goede analyse kan maken. Nog sterker, doordat ik zelf erg actief ben in deze sector hoor ik dingen die anderen mensen niet horen.

Crisis rondom dollar

We zitten in een permanente crisis. Dit jaar stond in het teken van de valutacrisis. Ook volgend jaar zullen we weer vele kleine uitstaande branden meemaken. Ik verwacht nog steeds een crisis rondom de dollar. QE3 (kwantitatieve verruiming) komt er aan.

Een crisis dat niet door iedereen op de rader gezet wordt is de financiële situatie van de Amerikaanse staten en steden. De meeste staten en steden in de VS zijn failliet, daar zou een dollarcrisis uit voort kunnen komen in 20011. Dat hoeft niet binnen 12 maanden te gebeuren. Dit zijn bewegingen vooral op langere termijn.

Economie en beurs

Wat verwacht je van de economie en beurs?

De economie zal blijven kwakkelen en voor de beurs verwacht ik ook een kwakkeljaar met een trading range tussen de 300 en 400 punten voor de AEX.

Veel banken zijn optimistisch voor volgend jaar. Wat vind je daarvan?

Ze zijn altijd optimistisch. Je moet niet naar hen luisteren. Een dreiging van oplopende inflatie kan de beurs omhoog krijgen. Aandelen kunnen niet bijgedrukt door overheid. Zelfs in Zimbabwe werden aandelen een vluchthaven. Maar je moet wel selectief zijn. Niet meer met hagel schieten maar met scherp. 2011 wordt meer van hetzelfde volgens mij, wel veel crisis maar geen grote beurspaniek.

Wel voorzie ik een olieprijs boven de $100. De vraag overstijgt de productie volgend jaar. Er zal mogelijk een tekort te zien zijn van bijna half miljoen vaten per dag.

Opkomende markten

Ben je nog positief over de opkomende markten?

Elke correctie in de opkomende markten is een koopkans. Een correctie in die landen is een groeistuip. Maar ook China is een bubbel aan het worden. Ik voorzie ook daar over een paar jaar een keer een majeure crisis.

Stijging lange rente zal niet doorzetten

Momenteel zien we de lange rente flink oplopen. Verwacht jij een verdere opmars?

Je moet je pas zorgen maken als de lange rente boven de 4,5% uitkomt. Maar ik denk dat de stijging van de lange rente niet zal doorzetten. De huizenprijzen zijn slechts licht gedaald omdat de rente extreem laag is. Veel geld zal blijven vluchten naar staatsobligaties waardoor de rente bij ons laag blijft. De ECB en andere centrale banken zullen er alles doen om de rente laag te houden. Daarom heb ik heb nog steeds een variabele hypotheek.

Zilvermarkt op springen

Willem, ten aanzien van zilver zat je ook erg goed. De prijs is met 68% gestegen (op basis van koers 13 december). Wat is de reden achter deze stijging en verwacht je een verdere opmars?

2011 wordt opnieuw een sterk zilverjaar. Ik verwacht binnen twee jaar een prijs van $50 op de borden. Voor volgend jaar voorzie ik een zilverprijs van $40 per ounce. In euro’s een stijging van minimaal 10%. De zilvermarkt is extreem klein. Beleggers kopen weer substantieel zilver. Door de oprichting van een zilver ETF van Sprott Securities moet er op korte termijn $600 miljoen geleverd worden.

Wat is jouw mening over de manipulatieverhalen van onder meer JP Morgan?

Het verhaal dat JP Morgan de zilvermarkt manipuleert lijkt me niet onlogisch. Er is een klokkenluider geweest en de kennis is nu bekend. Zilver en goud zijn de enige twee monetaire metalen, wat voor goud geldt ook voor zilver. De zilvermarkt is eigenlijk nog interessanter dan goud.

Beleggingstips

Ook je beleggingstips hebben tot goede winsten geleid. Dat waren Eldorado Gold Corp (EGO) en Exeter Resource Corporation ((XRA). Eldorado steeg in dollartermen met 36% en Exeter boekte weliswaar een verlies van 16% maar met een sterkere dollar (9,4%) levert het een relatief klein verlies op. Raad je aan om deze aandelen te houden?

Exeter (XRA)( huidige koers: $18,29) behoort tot de top drie van het Gold and Discovery Fund. Wij hebben tijdens de zwakte bijgekocht. De correctie is nu voorbij. Je kunt winst nemen op Eldorado.

Ik heb wel een nieuwe tip voor beleggers. New Gold Inc. (NGD) (huidige koers: $9,63) is een beginnend goud producent die snel groeit. Het is een relatief veilig fonds. Mijn 12-maands koersdoel voor New Gold is $15, een opwaarts potentieel van circa 50%. We hebben zowel in Exeter als in New Gold posities via ons Gold and Discovery Fund.

Daarnaast heb ik een speculatieve tip: Peregrine Diamonds (PGD.TO) (huidige koers: $2,62). Dit bedrijf heeft een heel bijzondere diamantontdekking gedaan. Ik verwacht een stijging van het aandeel naar $5 in 2011.

We nemen alleen posities in die moeten kunnen verdubbelen binnen 12 maanden, anders ruilen we deze posities om naar andere aandelen. Netto hebben we in 2010 meer dan 60% rendement geboekt. In 2009 was dat zelfs 72%.

Adviezen voor portefeuille

Willem, moeten beleggers fysiek goud kopen of juist mijnbouwaandelen?

Ik geef de voorkeur aan beiden. Ik zou voor 10% fysiek goud kopen en de rest in aandelen. De specifieke invulling is afhankelijk van hun bestaande portefeuille.

Vaak noem ik de volgende percentages voor een standaardportefeuille:

25% vastgoed

25% fysiek goud

25% veilige aandelen: grondstofaandelen

25% cash

Als mensen geen vastgoed hebben dan moeten ze dat nu ook niet gaan kopen. Dan kunnen ze het beste 1/3 cash,1/3 fysiek en 1/3 veilige aandelen( grondstofaandelen) aanhouden.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Satilmis Ersintepe
www.dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

31 reacties op “Willem Middelkoop: zilvermarkt op springen”

 1. Avatar

  Bedankt Willem Middelkoop
  Door dat ik in jouw al een tijd volg profiteer ik ruimschoots van je advies
  o.a.Gold&Discovery Fund zilver en goldmoney.
  Alle veel wijsheid en een gezond 2011 toegewenst.
  groet uit Portugal

 2. Avatar

  Proficiat aan Willem. Jammer dat ik negen jaar geleden geen moeite heb gedaan om te zien wie hij is.
  Sedert ik Willem ontmoet heb ,heb ik enkel maar respect voor zijn werk en een bijzonder grote dank voor zijn inzet.Ik wens u een vreugedevolle Kerst en een gezond 2011 voor U en uw gezin.
  Renaat uit Belgie

 3. Avatar

  Altijd interessant om informatie van Willem Middelkoop te krijgen. Deze man zit er dichter op dan wie ook hier in Nederland. Leuke aandelentips ook. Vooral bij de tip voor New Gold kan ik mij volledig aansluiten.

 4. Avatar

  Antwoord op Theo: intereffect India , China warrant. Aalberts en Aegon. Vaste prik: altijd heb ik de eerste van de index in mijn portefeuille: vroeger was dat Abn,later was het Abn-Amro, nu is het Aegon. hoe simpel kan het zijn maar doe er wat mee.

 5. Avatar

  In dit intervieuw wordt zowel de prijs van zilver in dollars als in euro’s genoemd. Ik overweeg zelf ook om in zilver te stappen. Kan iemand mij vertellen of het gunstiger is om zilver in euro’s of in dollars te kopen?

 6. Avatar
  onno ebbendorf.

  Ik weet nog dat het begin jaren tachtig ook zo was : stijgende zilver en goud prijzen. toen de boel in elkaar zakte begonnen de aandelen naar eenzame hoogten te stijgen. Als iedereen het over zilver en goud heeft kun je beter iets anders kopen dan de grote massa. Vaak is het niet anders dan zilver en goud nog hoger te zetten omdat de grote instantie’s , zoals de banken,hun partijen tegen een goede prijs weg te zetten. Als dan straks iedereen in paniek wegloopt kan de particulier de rekening gepresenteerd krijgen. Laat deze trein lopen de volgende komt beslist!je had 5 jaar eerder moeten wezen, bedenk nou eens wat je over 5 jaar beter kunt verkopen dan nu , te denken valt aan een Aegon , kost nu 4-5 euro . Tijdens de crisis een flinke opdonder gehad maar ,als ze straks weer dividend gaan uitkeren,zal ie naar de 20 euro gaan.Ga straks van het dividend op vakantie en laat de aandelen mooi renderen.

 7. Avatar
  onno ebbendorf.

  Dat is nou beleggen: iets zien wat een ander nog niet ziet. plus 30 jaar ervaring. Kostolany beschreef het volgende: iedere belegger staat in een pik donkere kamer , alleen diegene die al een tijdje in het donker staat ziet meer dan diegene die er pas is ingekomen.

 8. Avatar

  Ja dat principe klopt, als belegger moet je niet de ‘kudde’ achterna lopen, maar juist iets zoeken waar niemand iets in ziet. Maar dan zou ik niet zo snel kiezen voor een aandeel als aegon(over aandelen ben ik überhaupt niet zo optimistisch), financiele aandelen zijn namelijk niet echt aantrekkelijk. De problemen in deze sector zijn nog niet opgelost, en ook al is aegon ondergewaard, het heeft niet mij voorkeur. Aangezien u zoveel ervaring heeft wil ik toch nog even terug komen op mijn eerste vraag. Als ik zilver wil kopen, aantrekkelijker in dollars of euro’s. En hoe kijkt hoe tegen andere grondstoffen aan, met name agrarische grondstoffen?

 9. Avatar
  De Raedt Jelle

  Goud en zilver blijven op langere termijn steeds stijgend doordat de munten in waarde verliezen. Men moet deze grondstoffen dan ook kopen wanneer de munt sterk staat. Ik zou aanraden om nu te kopen en te verkopen rond april en mei, want de zomermaanden zijn steeds mindere maanden voor grondstoffen. Stap terug in rond augustus. Andere agrarische grondstoffen kunnen interessant zijn maar deze zijn afhankelijk van vele andere omstandigheden zoals de oogst (remember de Rusland vorig jaar).

  Vastgoed blijft voor mij een dilemma, enerzijds hebben we een groot aantal bestaande woningen die terug in de markt zullen gegooid worden door de toenemende vergrijzing, anderzijds is er de massale integratie. Ik ben nog altijd van mening dat de prijs van woningen veel te duur is, toekomst brengt raad.

  Alternatieve energie heeft volgens mij ook mooie opportuniteiten, met name zonne- en windenergie. Doordat olie en gas te sterk in prijs zullen stijgen en deze onze ecologische voetafdruk te sterk vergroten, moet men opzoek naar alternatieve energie.

  Aandelen zijn interessant wanneer deze investeren in de opkomende markten. Mooi voorbeeld in België is Bekaert. Pharma sector blijft gokken en financials daar blijf ik vanaf.

 10. Avatar

  In het land van optimisten,is een realist een pessimist !!

  Ik ben een Grote fan van onze Willem, dat gezwets van het CPB luister ik al lang niet meer naar.
  Hij is alleen nog veel te bescheiden.

 11. Avatar

  Zie dat Willem Middelkoop weer gelijk heeft. De spotprijs ligt nu(eindapril 2011) al op 48 dollar!.

  Heb het advies van Willem dan ook opgevolgd en al een aantal jaar wat fysiek zilver ingeslagen. Het rendeert prima en ik denk dat zilver(binnen 5 a 10 jaar) weleens 100 dollar per ounce zou kunnen gaan kosten. Alle ingrediënten voor een flinke prijsstijging voor zilver zijn aanwezig.

  -al jarenlang een hoge vraag vannuit de electronicaindustrie terwijl er al jaren structureel een lager aanbod is van zilver(er wordt al jaren meer verbruikt dan er wordt opgegraven)Dus als grondstof zal zilver zeker niet in waarde dalen!

  -De zilvermarkt bestaat grotendeels uit papieren zilver wat niet gedekt is door het echte fysieke metaal. Dus er wordt flink gemanipuleerd. Er is veel meer papieren zilver wat er per dag verhandeld wordt dan echt fysiek zilver. Als dit ontmaskert wordt dan zul je zien dat de huidige spotprijzen van zilver eigenlijk al jaren een lachertje waren en ben ik met 100 euro per ounce nog heel voorzichtig.

  -Zilver is een noodzakelijke grondstof voor alle electronische apparatuur die we gebruiken in deze moderne tijd(denk aan satalieten/zonnenpanelen/computers/mobieltjes etc..) Als ik nu met 1 beweging al het zilver op de wereld weg kon toveren, dan zouden we met z’n alleen binnen een week weer in het stenen tijdperk leven!

  -Zilver is net als goud echt geld wat niet kan worden bijgedrukt zoals papier geld of je rekening bij je bank. Digitaal geld is nog makkelijker gecreeërd omdat je zelf geen papiertje meer hoeft te drukken maar alleen nog wat getalletjes intypt in een computer.

  Bij zilver kan dat niet. Zilver is dus naast een belangrijke grondstof ook nog een metaal met monetaire eigenschappen. Je bent afhankelijk van wat moeder natuur je biedt en niet van mensen als Nout Welling of Ben Bernanke die een printmachine harder kunnen laten draaien bij de Centrale bank of de FED

  Eigenlijk hoef je maar een paar dingen te weten over zilver, en niet eens een financieel expert te zijn om met logisch redeneren erachter te komen dat de zilverprijs wel moet stijgen. Ik lees al jaren artikelen over zilver en ik volg de prijs van zilver. Sommige figuren(vaak werkzaam binnen de banken wereld) zeggen steeds dat goud en zilver geen veilige haven zijn en de prijs wel weer gaat kelderen. Tot nu toe hebben ze ongelijk gekregen en neemt alleen de waarde van hun fiatgeld ieder jaar af.

  Ik lach tegenwoordig alleen nog maar als bankiers zeggen dat zilver en goud zullen gaan kelderen in prijs. Zeker bij zilver zie ik dat niet gebeuren. Alleen met gemanipuleer krijg je dat tijdelijk voor elkaar, maar uiteindelijk kun je dat spel niet volhouden.

  En de dooddoener dat je goud en zilver niet kan eten wat sommige mensen dan tegenwerpen wuif ik helemaal lachend weg. Een papieren bankbiljet van 100 euro kan je immers ook niet eten, maar kan je wel in veelvoud bijdrukken, dit kan je met goud en zilver niet doen. Daarbij kan je met zilver meer (zie mijn uitleg over zilver als grondstof)dan met een papiertje met wat cijfertjes erop waarvan we met z’n alleen geloven dat het koopkracht heeft.

  Willem bedankt dat je jaren geleden mijn ogen hebt geopend met je mooie artikelen en bijdragen in de media!

  1. Avatar

   Helder betoog!

   Ben het met je eens Erik! Zilver is een uitstekende belegging(ja ik noem het echt een belegging). Wellicht beter dan aandelen op de lange termijn.

   gr

   Jan

   1. Avatar

    Hallo jan
    Het is nu dec 2013, zilver op het laagste punt sinds jaren.
    het is altijd grappig om zo lang terug berichten te lezen.
    Ik ben zelf ook wel positief over goud en zilver, maar gezien alle berichten had niemand dit verwacht dus Middelkoop moet je ook met een korreltje zout nemen, of niet?
    groet
    Jan

 12. Avatar

  Onno, je kunt wel roepen dat er mids juni een omslag plaats zal vinden in de grondstoffen-markt. En dan met name zilver. Maar waar baseer je dit op?

 13. Avatar

  In dit geval houd ik rekening met de datum die dhr. Martin Armstrong aanhoud.
  In het verleden zijn deze datum’s omkeerpunten geweest voor meerdere markten.
  Soms precies op de dag maar soms ook rond die datum.
  ik had zilver 5 jaar terug moeten kopen maar ik ben geen grondstoffen-man, dus ik heb geen enkele belang in deze.
  Ik weet wel dat ik begin jaren tachtig naar de bank-directeur ben geweest om eens wat meer naar zilver te kijken maar hij ontrade mij dat, toen was blijkbaar nog wel de bandirecteur te vertrouwen.
  Ben toen op de oude voet doorgegaan met mijn eigen aandelenwereld , wat later een goede zet bleek. Ik laat deze keer de “hype”ook maar weer voorbij gaan.

 14. Avatar

  Ik had het al eerder geschreven dat de aandelenmarkt klaar is voor een beste rit naar boven maar moet je dit eens lezen op http://www.businessinsider.com
  Zoek het stukje even op van ‘James Altucher’
  Die stelt dat de Dow de komende tijd gaat verdubbelen naar de 20000.
  En pas in 2013-14 bubble achtige verschijnselen gaat krijgen.
  Hij stelt ook dat het geld wat over de economie gegooid word door middel van
  QE2 pas na 6 maanden effect gaat krijgen op de economie.
  Zijn we dan niet in Juni??
  Interesant:www.wikipedia.org :James Altucher.

 15. Avatar

  Inmiddels staan wij met goud op $1830 en zilver rond de $42. Goud heeft twee keer een technische reaktie gehad op haar overbought positie, wat hernieuwde, fundamentele support in de markt bracht. Alle indicatoren wijzen aan dat goud volgend jaar de $2500 kan bereken, dus vraag ik mij af; waar zit het omslag punt? De centrale banken zijn net- buyers en de opkomende markten hebben goud nodig voor valutadekking, afgezien nog van de enorme discrepantie tussen het aanbod van cash gold en gold certificates. Om die reden richt ik mij vnl op goud concessies en gold mining. Er is een tekort aan produktie en iemand moet het uit de grond halen.

 16. Avatar
  J. C. de Jong

  Wat een gelul allemaal, 2 jaar geleden naar symposiums geweest van de heer Middelkoop en daar werd alleen maar voorgehouden dat de edelmetalen zullen stijgen. Zo ook ,wat niet,? Wordt bv drinkwater niet het nieuwe goud ? Nee, zegt de heer van Middelkoop, goud en zilver. Nou, wanneer dan, met de kerst en welk jaar ??? Zit al met een zootje goud op aanraden van. En het is alleen maar gezakt. Heer van Middelkoop, doe is beter je best. Gr. Jan de Jong.

 17. Avatar

  Een oud artikel, sindsdien weinig nog van deze man vernomen, op die paar alterego’s die hier soms postte na dan.
  Elk asset heeft z’n trend, Middelkoop gaat daar totaal aan voorbij. En bovendien zit z’n bedrijf er voor z’n eigen centen, niet voor de jouwe of de mijne….

 18. Avatar

  Al jaren volg ik de berichtgeving en geloofde dit ook. Alleen de praktijk en na alle jaren ,staan de lichten nog steeds op rood . Alle voorspellingen van van Middelkoop vwb goud en zilver ,kwamen niet uit. Komt er iets anders dan deze metalen. Begin het vertrouwen een beetje te verliezen. Maar wat is dan het nieuwe goud ,of ben ik de ongeduldig??

 19. Avatar

  Nou Jan, nu maar even instappen dan. Kun je de rit naar$1450 nog meepakken. Laat Middelkoop maar even voor wat ie is en ga mee met deze correctie omhoog zou ik zo zeggen. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *