Krachtige omwenteling op komst

Goud en zilver krijgen een pak slaag en de Warren Buffetts van deze wereld zijn er als de kippen bij om hun gelijk te halen dat je edelmetalen vooral niet moet hebben. Of juist wel?

In ons boek ‘Geld, goud en zilver’ schrijven Eric Mecking en ik over het moment van kopen in de vorm van kooptips. Een van die tips luidt als volgt: Koop de dips! Af en toe zullen de goud- en zilverkoers een flinke correctie laten zien. Ga op uw handen zitten, reserveer een bepaald bedrag en sla uw slag wanneer een wat grotere dip zich voordoet. In geval van twijfel koopt u eerst voor de helft of een derde van het bedrag dat u voor dips wilde gebruiken. Gaat de koers nog lager, koop dan een tweede of een derde portie.

Is dit zo’n moment? Duidelijk: ja. Maar wanneer dan precies? Hierna zal ik een poging doen om een datum te duiden. Eerst nog even een opvallende grafiek.

Zilverprijs 9 mei 2012
Zilverprijs 9 mei 2012

In bovenstaande grafiek zien we de zilverprijs van de afgelopen 5 maanden. Daar doorheen getekend zien we een indicator, genaamd ‘Accumulation/Distribution’ (voor de goudprijs geldt overigens precies hetzelfde!). Het is een momentumindicator die in kaart brengt of beleggers in zijn algemeenheid kopen (accumulating) of verkopen (distributing). Deze indicator wordt berekend door de marktbeweging van de dag te vermenigvuldigen met het volume van die dag. Zo kunnen we dus bijvoorbeeld zien of de daling wordt gedragen door verkoopvolume of dat juist veel partijen tijdens de daling aan het kopen geslagen zijn

We zien in de grafiek dat de daling in de zilverprijs sinds de top op 29 februari jl. iedere keer werd beantwoord met vooral volume in de aankoop van zilver. Dit levert een divergentie op die bullish is voor de zilverprijs. Echter, qua tijd is het geen goede indicator, getuige ook het feit dat de zilverprijs per saldo alweer 2,5 maand daalt. Het geeft wel aan dat hogere zilverprijzen in aantocht zijn. Maar wanneer beginnen die hogere zilverprijzen dan?

Daarvoor kijk ik naar mijn Spiral Calendar.

Spiral Calendar 9 mei 2012
Spiral Calendar 9 mei 2012

We zien onder andere de bodem van 21 november 2011, de diepe bodem van 29 december 2011, de bodems van 6 maart, 22 maart en 29 maart 2012 en de top van 12 april 2012. In de grafiek hieronder is beter zichtbaar dat het om een belangrijk cluster draaipunten gaat en de kans op een trendomkeer groot is.

Goudprijs 9 mei 2012
Goudprijs 9 mei 2012

Met andere woorden: is een krachtige omwenteling op komst? Ja m.i. wel. Voor wie nog geen goud of zilver had: kopen lijkt het devies.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

8 gedachten over “Krachtige omwenteling op komst”

 1. elmer,

  Thx voor je heldere analyse.

  Bijna 1000 lezers en geen enkele reactie,ongelooflijk. Heb me laatste shortposities verzilverd en ik ga voor `goud`. Wish me luck.

 2. Ik heb het boek nog liggen:} sorry.
  Ook mijn whisky nog steeds op voorraad.
  Wat stijgt kan dalen. Wat daalt kan weer stijgen.
  Kortom iedereen krijgt wel weer een keer gelijk.

 3. Die krachtige omwenteling lijkt er te zijn gekomen op 16 mei.
  Goed gezien.
  Ik had hem zelf verwacht rond de zonsverduistering van 21 mei…
  Hij valt echter mooi rond de Venus Retrograde van 15 mei.
  Goede analyse, ga zo door..

 4. Die 1e grafiek van de accumulation/distribution lijkt me inderdaad veelzeggend, waarvoor dank. Ik ben heel benieuwd wanneer de lijnen weer dicht bij elkaar gaan lopen en wat dan het prijsniveau zal zijn. Als ik het zo inschat aan de hand van de grafiek ligt er dan een zware weerstand tussen 35 en 37 voor het zilver. Wanneer denkt u dat de prijzen van papiergoud en – zilver zich los zullen bewegen van het fysieke, d.w.z. dat er 2 prijzen gehanteerd gaan worden?

 5. Bij nader inzien ben ik nog niet zo overtuigd van de omwenteling.
  Van de stijging is alweer meer dan 61,8% ingeleverd….

  1. Elmer Hogervorst

   Op zich zegt dat niet zoveel. Veel correcties zijn zelfs meer dan 78,6%. De correctie in goud is nu ongeveer 66% ofwel Fibonacci 2/3. Belangrijker is om naar het patroon te kijken. Kijk eens naar deze grafiek:
   http://bitly.com/JQBI6w. Je ziet vanaf 16 mei een eerste trendmatige beweging omhoog, gevolgd door een duidelijke abc. We weten in de wereld van 3 golven en 5 golven één ding zeker, nl. dat we altijd MINIMAAL 3 golfbewegingen zien. Ik tel er nu 2. Natuurlijk kan ik ernaast zitten, maar een vervolgstijging (de 3e golf) is m.i. nog steeds waarschijnlijk. Ook als we eerst nog verder corrigeren. Lees de laatste analyse van Martin Armstrong overigens. Hij zegt dat hij draaipunten heeft op 23 mei, 25 mei en 30 mei. Vandaag dus de bodem van deze correctie? Het volgende weekly draaipunt is volgens Armstrong in de week van 11-18 juni. Ik heb veel belangrijke draaipunten volgens de Spiral Calendar op 14-15 juni. Zijn visie van nog veel meer correctie in goud en zilver deel ik overigens. Ik denk dat veel goud- en zilverliefhebbers zich zorgen moeten gaan maken voordat we aan een explosieve stijging gaan beginnen.

 6. Ik heb zo het idee dat die stijging ook nog wel gaat komen daarom heb ik weer een paar kilo aangekocht. Mijn overweging ligt slechts ten dele het bovenstaande verhaal ten grondslag.

  Maar er is meer. JP Morgan Chase & Co heeft laatst een verlies van vijf miljard opgelopen
  wegens risicovolle investeringen. Deze cijfers kloppen niet helemaal. Het verlies is groter geraamd ongeveer een 31,5 miljard en het verlies zal naar alle waarschijnlijheid nog hoger uitvallen.

  Nu zit JPM ongeveer voor een 3 miljard troy ounces short in zilver. Aangezien JPM vandaag of morgen wel omvalt wegens verliezen al dan niet op deze shortpositie in zilver explodeert de zilverprijs vanzelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.