Goud en zilver: zin in een feestje?

Inmiddels is goud alweer bijna een jaar in een bearfase van de bullmarkt beland. Op 22/23 augustus 2012 en in tweede instantie op 6 september 2012 vieren we de eerste verjaardag van de all time highs van goud. Voor zilver ligt het iets anders: daar werd de top al op 25 april 2011 gemaakt.

In ons boek Geld, goud en zilver beschrijven wij de berenval waarin we momenteel nog steeds zitten. In  december 2011 gaf ik in het interview met Humberto Tan al aan dat in 1975-1976 de bearmarkt zo’n 21 maanden duurde, dus met het oog daarop hoeft deze bearfase nog lang niet over te zijn. Niettemin zijn er op dit moment argumenten om, al is het maar tijdelijk, positief te worden over goud en zilver.

Kijken we voorafgaand naar de bewegingen van zilver dan zien we een wigpatroon. Verwacht mag worden dat we binnenkort uit het wigpatroon zullen breken. Kan dit ook naar beneden? Ja dat is absoluut denkbaar maar de meeste kans geef ik toch aan een opwaartse uitbraak.

goud-en-zilver-gaan-knallen-zilverwedge
goud-en-zilver-gaan-knallen-zilverwedge

De redenen daarvoor zijn de volgende. Allereerst is er sprake van een gunstige ‘seasonal bias’. Vanuit de historie zien we vaak halverwege de maand juli tot eind juli een bodem vanwaaruit een flinke stijging volgt.

Wanneer een uitbraak op de zeer korte termijn volgt, dan zegt mijn solunarmodel bovendien dat de uitbraak opwaarts zal zijn. Net als voor de Dow Jones maak ik een model dat een voorspelling kan doen ten aanzien van de goud- en zilverprijs. Het model zit niet altijd 100% goed – welk model zit dat wel – en de afgelopen twee weken waren uitstekend qua voorspelling, zie hieronder.

goud-en-zilver-gaan-knallen-solunarterugblik
goud-en-zilver-gaan-knallen-solunarterugblik

Het goud solunarmodel zegt dat er een bodem op zaterdag 4 augustus verwacht mag worden. Dat betekent vandaag  een bodem, met een marge van een dag. Voorlopig is 2 augustus, de bodem gemaakt met een $1 hogere bodem. Een stijging volgt vanaf de bodem tot donderdag 16 augustus.

goud-en-zilver-gaan-knallen-solunargoud
goud-en-zilver-gaan-knallen-solunargoud

Bij zilver een soortgelijk beeld. Vanaf maandag 6 augustus zien we een stijging tot circa 20 augustus.

goud-en-zilver-gaan-knallen-solunarzilver
goud-en-zilver-gaan-knallen-solunarzilver

Kortom, wat mij betreft gaan we even genieten van het feestje waarin de bearfase in goud één jaar oud is geworden. Dat vieren we bij voorkeur met  een top in de goud- en zilverprijs, in elk geval tot in de derde week van augustus en mogelijk tot begin september.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

1 gedachte over “Goud en zilver: zin in een feestje?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.