To wedge or not to wedge

De korte termijn trend is opwaarts gericht, daar zal niemand over twijfelen. Maar de rally nadert nu een cruciaal punt. Op de eerste plaats is het eertijds berekende doel van de kopschouderbodem die in de periode mei – juni 2012 werd gezet inmiddels in de meeste beurzen bereikt.

Ten tweede liggen overal belangrijke weerstanden vlak boven de koersen die vrijdag werden bereikt, niet in de laatste plaats de oplopende trendlijn die bovenlangs de toppen van de afgelopen weken getekend kan worden.

Ten derde ging de rally van vrijdag gepaard met relatief weinig omzet. Een correctie lijkt daarom aanstaande. En dit beeld is te zien in veel beursindices, waaronder de AEX in Nederland, de DAX in Duitsland en de S&P500 in de V.S. Maar de rally, die nu al enkele weken aan de gang is, heeft niet overal dezelfde vorm.

Het plaatje

In figuur 1 hebben wij daggrafieken van genoemde drie indices onder elkaar gezet, evenals (onderin) de dagomzet die hoort bij de S&P500. De omzet is al de hele maand juli aan de lage kant. Dat is in de zomer wel vaker het geval, maar er spreekt geen kracht uit. En vrijdag gaf een dalende omzet nadat de dagen ervoor de omzet tijdens de daling juist piekte.

TA S&P-AEX-DAX
TA S&P-AEX-DAX

Figuur 1

Wedge of kanaal?

De overeenkomst in figuur 1 is de duur van de rally. In alle drie de gevallen is de rally een keurig opeenvolgende reeks van hogere topjes en hogere bodems. De AEX Index is daarbij de sterkst opgelopen index. Van hoog naar laag steeg de AEX 17,9%, waar de DAX met 16,3% steeg en de S&P500 (in €) 10,4% opliep. Maar belangrijker voor het vervolg van de rally is de vorm van de rally en die is verschillend. Bij de S&P500 Index is sprake van een kanaal waarvan de buitenranden langzaam naar elkaar toe lopen, een wedge dus. En in de wedge is het Volume geleidelijk aan gedaald. Dat pleit voor een uitbraak omlaag.

Maar de buitenranden die wij getekend hebben bij de AEX Index en de DAX Index lopen parallel. Hier is geen sprake van een wedge, maar ook hier zijn de omzetten geleidelijk aan gedaald.

Momentum

Van het Momentum kan gezegd worden dat het in alle gevallen op de daggrafieken negatief divergeert maar in de weekgrafieken niet. En aangezien er geen sprake is van “overbought” posities mag aan de negatieve divergentie op de daggrafiek niet veel waarde gehecht worden.

Omhoog of omlaag?

De meest waarschijnlijke richting die volgt op dit soort oplopende kanalen is een daling waarbij het kanaal aan de onderkant wordt verlaten. Daarvoor moet de koers eerst dalen  tot op de bodem van het kanaal. Dan volgt een kortstondige opleving onder laag Volume die eindigt onder de laatste korte termijn top. En vervolgens wordt de onderkant gebroken. Maar als de onderliggende kracht van de rally groot genoeg is, dan is ook een uitbraak omhoog uit het kanaal mogelijk waarbij de rally dus een versnellingsfase ingaat.

Conclusie

Het zijn deze twee scenario’s waarop u verdacht moet zijn in de komende week / weken. De rally loopt, hij is op korte termijn nog niet voorbij, maar het karakter zal gaan veranderen. Of dat al in de komende dagen is, dat valt nog te bezien. En ondertussen nadert de weerstand van de vorige top, 1.422 voor de S&P500, 7.194 voor de DAX en 337,20 voor de AEX.

US$

De positie van de Dollar is afgelopen week verder verzwakt. Vorige week schreven wij te verwachten dat “deze reactie langer gaat duren dan tot op heden en daarbij de trend van de afgelopen maanden mogelijk zelfs zal breken met alle technische implicaties van dien”. Aan die conclusie valt nog altijd niets af te dingen.

Overigen

Het Goud in € gemeten heeft de bovenkant van een lange termijn evenwijdige driehoek bereikt en heeft vervolgens een nieuwe reactie omlaag ingezet. Ook het goud is voorlopig geen plaats om veel geld in te stallen / beleggen. De olieprijs heeft de rally verder doorgezet zij het dat het tempo nu afneemt. Op de daggrafieken is enige negatieve divergentie te zien in de indicatoren hetgeen er op wijst dat een correctie van een grotere orde in aantocht is. Maar wij verwachten voor de komende dagen nog per saldo hogere koersen.

Onze Strategie

Gelet op het feit dat de bovenkant van de kanalen bereikt is, zullen wij de komende dagen eerst afwachten wat er bij deze weerstand gaat gebeuren. Maar uitbraken zullen wij kopen.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.