Goud en Zilver gaan verder dalen

Goud en zilver maakten de afgelopen maandag een bodem. Volgens de goud/zilver-ratio is het niet meer dan een tijdelijke bodem.

Vaak wordt gekeken naar de goud/zilver-ratio om te bepalen of zilver duur of goedkoop is vanuit historisch perspectief. Zie hier de grafiek sinds 1969 waarin we zien dat de ratio sinds begin jaren ’90 een lichte dalende trend vertoont.

goud-zilver-ratio_grafiek_gz-ratio
goud-zilver-ratio_grafiek_gz-ratio

De ratio zoals in de grafiek hierboven weergegeven komt tot stand door de goudprijs in dollars te delen door de zilverprijs in dollars. Vanuit de historie weten we dat belangrijke toppen in goud en zilver vergezeld gingen van een ratio die rond 15-16 lag. Ofwel, we hebben 15 of 16 ounces zilver nodig om 1 ounce goud te kopen. Op dit moment schommelt de ratio rond de 50 ounces zilver voor 1 ounce goud. Vanuit historisch perspectief is zilver met andere woorden nog steeds relatief goedkoop en bevinden goud en zilver zich derhalve nog lang niet op een top.

Onlangs bedacht ik me dat het interessant kon zijn om te onderzoeken of de goud/zilver-ratio in euro’s op dezelfde manier beweegt als de goud/zilver-ratio in dollars.

gz-ratioeurusd1
gz-ratioeurusd1

Zie hierboven de grafiek waarin we zien dat het verschil tussen beide ratio’s vrij stabiel is, alleen soms compleet uit het lood slaat. Zo zagen we dat het verschil ineens sterk opliep op vrijdag 23 september. Dat was één handelsdag voordat goud en zilver op 26 september de definitieve bodem zetten. Op 2 december zien we een soortgelijke beweging, maar dan naar boven. Op diezelfde dag maakte goud een belangrijke top hetgeen we ook in de grafiek hieronder kunnen zien.

gz-ratioeurusd2
gz-ratioeurusd2

Na de top van 1 december doken goud en zilver omlaag met een eerste belangrijke bodem op 15 december en een tweede, diepere bodem op 29 december. We zien dat het verschil in de ratio’s groter wordt naar mate de bodem dieper wordt. Soortgelijke effecten zien we ook bij goud en zilver in Zwitserse franken ten opzichte van de ratio in dollars, zodat de conclusie kennelijk moet zijn dat de dollar een (tijdelijk) effect heeft op de ratio. Overigens geven niet alle belangrijke toppen en bodems verschillen in de ratio’s.

Vervolgens zien we in de grafiek kleine positieve verschillen in de ratio’s. Die duiden ook op tijdelijke toppen. Afgelopen week zagen we een kleine dip in het verschil in de ratio’s. De voorzichtige conclusie die ik eruit trek is dat dit dipje niet garant staat voor een belangrijke bodem. Met andere woorden: er staat ons nog meer daling in goud en zilver te wachten.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

74 gedachten over “Goud en Zilver gaan verder dalen”

  1. Geachte Elmer,

    mag ik hier uit opmaken dat het kopen van goud nu even niet aan te raden is ? ik bedoel, ik zou graag eens iets lezen wat voor jan met de pet makkelijk te begrijpen is. van de ene kant lees ik nu , goud en zilver gaat dalen in waarde,.terwijl ik er ook uit op kan maken dat het goud en zilver nog laag staat, en er nog lang geen top is. is het nu verstandig om goud te kopen ,of zilver, ? of beide ? of is het nu juist een moment om te wachten met kopen, en mischien zelfs beter verkopen ?

    Mvg Dirk de Corte

  2. Elmer Hogervorst

    Beste Dirk, dank voor je vraag. Zoals wij in ons boek Geld, goud en zilver schrijven is de aankoop van fysiek goud en zilver vooral bedoeld als manier om je vermogen te beschermen. De prijs doet dan minder ter zake. Echter, veel ‘beleggers’ kijken ook naar goud en zilver als ‘belegging’. De mogelijkheid dat er meer daling op komst is, biedt vanuit die optiek koopkansen. Wij geven o.a. tips in het boek over hoe je goud en zilver aan zou moeten kopen. En we geven aan dat bij flinke dips méér geïnvesteerd mag worden. Dus zie het als een koopkans.

  3. Elmer, ik begrijp dat u graag wilt dat ik het boek ga kopen, wat ik waarschijnlijk ook wel zal doen 🙂 maar ik wilde eigenlijk weten, ik was van plan om deze week 1 troy ounce goud te kopen. voor u uiteraard , en de meeste hier op deze site , een kleinigheidje,.voor mij echter best wel een investering. zou u zo vriendelijk willen zijn, zonder dat ik voor 1 aankoop van 1 troy, een heel boek moet doorspitten , is deze week kopen aan te raden ? of zou u het afraden ?

    Dirk ,

    1. Elmer Hogervorst

      Als u uw vermogen wilt beschermen, maakt de prijs en het tijdstip niet zoveel uit. Als u goedkoper wilt kopen, is het misschien een idee om nog even te wachten, bijv. tot 30 maart, wanneer de 3-maandscyclus bodemt.

  4. beste Dirk,

    Het antwoord op uw vragen (Deze week kopen of later? Hoeveel kopen?) staan beantwoord in Elmer’s laatste zin van zijn artikel:
    “Met andere woorden: er staat ons nog meer daling in goud en zilver te wachten.”

    De aanschaf van goud/zilver kunt u beter spreiden. Ook kleinere hoeveelheden.
    Net zoals Elmer adviseert in zijn boek.
    De laatste twee regels van zijn reactie spreken boekdelen:
    “…we geven aan dat bij flinke dips méér geïnvesteerd mag worden. Dus zie het als een koopkans.”
    Oftewel: als u nú wilt starten met de aankoop van goud, koop dan 5 of 10 gram.
    Zie daarna wat de koers in de komende dagen/weken gaat doen.
    Pas daarop uw vervolgaankopen op aan.

  5. hartelijk dank Elmer en Roy voor jullie snelle antwoorden. ik ben maar een leek,maar intreseer me erg voor goud en zilver. niet om mijn vermogen te beschermen, want een “vermogen”heb ik niet 🙂 ik vind het gewoon ontzettend leuk, om een dergelijk stukje edelmetaal in bezit te hebben. het idee dat het van de zon af komt,etc. een stukje metaal dat zo klein, maar toch zo zwaar aanvoelt,. en dan ook nog eens , dat ik het bv nu kan kopen, en over 5 jaar wat winst kan maken. ik heb liever een stukje fysiek goud of zilver , dan een stukje papier in mijn oude sok zitten. maar ja, mischien ben ik hier met deze argumenten wel helemaal verkeerd op deze site,. en schaam ik me omdat ik praat over enkele grammetjes, of mischien vinden jullie het wel leuk, dat nu ook jan met de pet zich intreseerd ,ondanks een klein budget, in het o zo mooie goud en zilver. los van alles denk ik toch maar om deze week dat troy ounc’je te gaan kopen, en dan maar kijken wat de koers doet. spannend is en blijft het altijd, en ik kan er ook geen honderden euros aan verliezen. ik kijk er nu al naar uit om 31 gram puur goud ,en dan het liefst in een gegoten baartje vast te mogen houden haha 🙂 snappen jullie me nog ? hihi,. ik zit hier op een beleggers site,.maar als ik dus mag kiezen voor een geperst of een gegoten baartje, kies ik het laatste, ik ben denk ik meer een soort van verzamelaar ofzo ,.hoewel ik nog niet veel goud bezit ,. raaar hahaha, maar ja,. mischien heeft het te maken dat ik vroeger ook munten heb verzamelt,maar deze helaas ooit heb moeten verkopen ,..

    met vriendelijke ,oprechte groetjes,

    Dirk,.

  6. Uw schaamtegevoel is geheel misplaatst, Dirk.
    Besef, dat u met uw kleine aankopen tot de minderheid van de bevolking behoort.
    Terecht merkt u op dat u beter wat goud in uw sok kunt bewaren dan papier.
    Ook ik ben maar een kleine jongen die meer in grammen dan in kilo’s handelt.

    In de laatste 20 minuten zie ik dat goud een behoorlijke duikeling naar beneden maakt.
    U kunt nu 1 ounce kopen. Zo’n gouden Maple Leaf, Eagle of Kookaburra is erg gaaf.
    Maar als u uw ongeduld kunt temmen; wacht daar nog een week of 2 en schaf u nu alvast een baartje van 10 gram aan.

    Met vriendelijke groet,
    Roy

  7. het verwarrende van dit artikel vind ik dat de titel en verhaal 2 scenario’s bevatten, nl: een daling van goud en zilver in prijs(in euro’s/dollars)….en een daling van de goud/zilverratio.

    Als de ratio daalt naar 25 (dus niet in prijs maar in ratiogetal), dan betekent dat goud de helft minder stijgt, danwel de 2x sterker daalt t.o.v. zilver (of een combinatie ervan).

    Samenvattend kan ik stellen dat het vnl een aankoopbeveling is voor zilver dat of sterker in prijs stijgt, danwel in het negatieve geval minder sterk in prijs daalt t.o.v. goud?

    mvg Ivet

    1. Elmer Hogervorst

      @Ivet De crux van het verhaal is het verschil dat optreedt tussen de G/Z-ratio in dollars tov de G/Z-ratio in euro’s. En dat je aan de hand van dat verschil kunt bepalen hoe belangrijk een top of een bodem is.

  8. Ik blijf dit gewoon onzin vinden. De ratio geeft enkel en alleen aan hoe de verhouding tss goud en zilver is, gewoon niks minder en ook niks meer. Er zijn echt wel andere indicatoren om aan te geven of goud en zilver goedkoop, neutraal of duur zijn, echt wel. Met dit soort verhalen worden mensen enkel tegen gehouden om in te stappen, want ’t is nu weer niet het moment. Morgen 5% de lucht in en er is weer een kans vervlogen. Dit verhaal werd ook bij zilver $26 verteld. Zilver nu 30% hoger,…

    1. Elmer Hogervorst

      @Jim Heb je het artikel wel gelezen Jim? Wat anders zou je het niet als onzin bestempelen. Uit de grafiek kun je afleiden dat het geen onzin is, want mbv het verschil dat optreedt tussen de G/Z-ratio in dollars tov de G/Z-ratio in euro’s zie je hoe belangrijk een top of een bodem is. Ik las commentaren van andere analisten die zeiden: 6 maart is hét koopmoment. Het verschil tussen beide ratio’s laat zien dat het geen diepe, belangrijke bodem is.

      1. Tja, G/Z-ratio in dollars, G/Z-ratio in euro’s,… heeft niks met goud of zilver te maken, maar met stijging/daling van Euro of dollar tov elkaar en dat heeft dan weer ergens anders een oorzaak. 6 maart het koopmoment,… heb zelf aangegeven dat het koopmoment bij $29,70 zat. Eens daar doorgebroken was ’t kopen en nog eens kopen. Krijg je een mooie dubbele bodem in een optrend (LT). Een tsstijdse bodem hoeft helemaal niet diep te zijn. Die van 44 naar 26 en van 36 naar 26 zijn op zichzelf al ruim groot genoeg. Die dubbele bodem lijkt mij duidelijk genoeg. Een nieuwe optrend is daar gestart en ja natuurlijk volgt er af en toe een correctie. De volgende grote komt er vanaf $70/80 naar,… $50

    1. Meint, ik adviseer je om eens te googelen op het Egypische rijk, het Griekse rijk, Romeinse rijk, de Middeleeuwen, zeerovers, enz, enz. Wat hebben ze allemaal gemeenschappelijk ? Tulpen zijn het niet,…

  9. kunt u mij uitleggen hoe een g/z ratio in euro anders kan zij dan een g/z ratio in dollar op hetzelfde moment. of snap ik het niet goed. vlgs mij zijn ze hetzelfde. heb alleen lagere school. groeten,nico

    1. Dan kun je deze vraag over zeerovers vast wel beantwoorden:

      1 Welke straf kreeg een piraat als hij een fatsoenlijke vrouw lastig viel?

      A: hij werd gedood; B: hij werd achtergelaten op een verlaten eiland; C: hij moest het dek schrobben; D: hij moest boodschappen doen.

    2. Elmer Hogervorst

      Verschil zit hem in de dollar. De ratio’s zijn voortdurend zeer gelijk, alleen niet op de dag dat bepaalde, vaak hele belangrijke, toppen en bodems worden neergezet. Waarom dat verschil optreedt is mij ook niet duidelijk, maar we trachten ons voordeel ermee te doen áls het optreedt.

    1. Elmer Hogervorst

      De G/Z-ratio gebruik ik niet als koop/verkoop-signaal, de grote verschillen tussen de ratio in dollars en in euro’s kunnen wel als zodanig dienen.

  10. Wat de ratio betreft. Elmer, je stelt dat zilver ondergewaardeerd is t.o.v. goud. Je uitgangspunt is dus goud en daarvan zeg je nu dat dit dus correct gewaardeerd is. Denk erom dat dit dus ook omgedraaid kan worden. Als zilver correct gewaardeerd is dan staat goud dus veel te hoog. Aangezien de ratio zich sinds 1985 eigenlijk alleen maar boven de 50 bevindt, met een enkele uitschieter naar beneden, lijkt het me dat het historisch gemiddelde van 1:16, in een tijd waarin bijna altijd sprake was van een goudstandaard, voorlopig niet in zicht is. De kans op een stijging van de ratio naar bijv. 70 is nog steeds zeer goed aanwezig.
    Wel geef ik toe dat zich in de ratio een dalend trendkanaal optreedt. En als laatste zou ik willen opmerken dat goud geld is en zilver een commodity. Dat baseer ik dan op de stock-to-flow ratio.

    1. @Dick S: Ik zeg niet dat zilver ondergewaardeerd is. Goud en zilver zijn allebei ondergewaardeerd, als je ziet hoeveel bijgedrukt is. Bij een forse stijging zal zilver alleen veel harder oplopen. Tav de ratio lijk je op zich een punt te hebben mbt de goudstandaard. In 1980 was er geen goudstandaard. In 1934 wel. Maar toen was ook de reële rente extreem negatief (-16%). We weten dat dat een gunstige omgeving is voor goud. Zilver bewoog toen wel vrij. Dus is een lage ratio op enig moment in 1934 toch een goede indicator. In beide situaties was de ratio 1 op 15. Als goud hard stijgt, stijgt zilver 3x zo snel. Wanneer de goudprijs straks 3x over de kop is gegaan, is zilver 9x over de kop gegaan. We zullen dan weer een lage ratio zien, net als voorheen. Zilver is overigens gewoon geld. Zilver heeft een veel langere historie als geld dan goud.

      1. Voor 1980 klopt je verhaal, maar toen speelden de Hunt Brothers, is het niet? Het gaat mij echt puur en alleen om het feit van de ratio 1:15 als zijnde een historisch langjarig gemiddelde. Iedereen hanteert dit, maar dat wil niet zeggen dat we daar ook werkelijk weer naar toe gaan. Dit is in mijn ogen een vorm van suggestie die manipulatie in de hand werkt.

        Hoofreden waarom ik zilver niet als geld beschouw is eigenlijk dat er geen vaste voorraad van bestaat en dat verklaart de volatiliteit van zilver t.o.v. goud. Stock to flow van goud is ca. 70, die van zilver ca. 10.

        1. Elmer Hogervorst

          Het idee dat speculanten een markt kunnen doen bewegen is echt een misvatting. Ook niet in de zilvermarkt. Het is precies omgekeerd: een markt beweegt speculanten (om te gaan speculeren).

          Je zegt: dat een ratio 1:15 een historisch langjarig gemiddelde is. Dat is het niet. Het langjarige gemiddelde ligt veel hoger. Van 1792 tot 1963 (kwartaalgegevens) is de gemiddelde ratio 28. Van 1963 tot heden is de ratio 50. Het enige wat ik aangeef is dat wanneer goud en zilver flink stijgen dat de ratio dan 1:15 zal doen in de buurt van de top. Dat goud dan niet fluctueert zegt niet zoveel, want zilver beweegt wel vrij en op enig moment zal zilver toch tov goud in een verhouding staan die rond de 1:15 doet. Dus de ratio 1:15 zie we alleen op piekmomenten en vormt m.i. dan een mooie indicatie van topvorming.

          1. Elmer, ik denk dat je mijn 1e reactie niet goed gelezen of begrepen hebt, daarin zeg ik ook een ratio van 50. En misschien heb je gelijk als je zegt dat de markt de Hunt Brothers tot speculatie gedwongen heeft. Over een ding zijn we het dus wel eens en dat is dat 1:15 een uitzonderlijke situatie zou zijn.

  11. Elmer,.en Roy,.

    ik heb gister de verleiding toch niet kunnen weerstaan, en ipv 1 troy ounce, een baartje van 50 gram gekocht. kijk ik net naar de koers, en is mijn baartje al 30 euro minder waard hahaha, moet ik nu paniekeren ? ik lach wel , maar toch,…

    Mvg Dirk

    1. Elmer Hogervorst

      Gefeliciteerd Dirk. Goed gedaan. Ontspan. Ga niet de hele dag naar je scherm zitten turen. Bekijk liever 1,5 uur Mike Maloney, met Nederlandse ondertiteling, iedere keer dat je twijfelt. Dan weet je zeker dat je er goed aan hebt gedaan. Hier de link: http://bitly.com/wwXnqg

  12. Op zich een mooi verhaal, maar hij zegt gewoon ergens in het midden: “I don’t know if the same thing will happen as in 1637” (volgens mij is het 1634) maar goed hij weet het dus ook niet.

  13. En,Mr.Elmer Hogervorst, wat heeft uw fameuze maankalender
    ( http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/24-31-januari-scherp-omlaag/ ) u voor nieuwe inzichten in deze materie aangebracht? Onlangs was er trouwens een interessante conjunctie Venus – Jupiter aan het firmament te bewonderen.Dat fenomeen heeft zonder de minste twijfel toch ook reusachtige effecten gehad op de beurstrends en het recente dipje in de goud en zilverprijs?
    Wil U daar uw licht eens laten over schijnen,O sterrenwicheldeskundige?

  14. Over de figuur Maloney heeft u bij het rechte eind .Het is een aangeklede pop.Zelfverklaarde experts als Maloney willen enkel diep in uw portefeuille tasten en u bvb. hun waardeloze boekjes en adviezen aansmeren.De echte essentie is : fysiek goud en zilver brengt niets op,het is een pure belegging voor slechte tijden,maar tegelijk al eeuwenlang een tastbaar betaalmiddel.(In tijden van oorlog worden boeren schatrijk door brood voor edelmetaal te ruilen).

    Ikzelf kocht kort geleden duizenden rijksdaalders aan onder de toenmalige belachelijke zilverprijs (men raakte ze aan de straatstenen niet kwijt) en investeerde 12 jaar terug een serieus bedrag in gouden munten.Sindsdien is dat met ca. 600 procent gestegen.Nu koop ik voorzichtig platinum ,rare earth metals en onroerend goed (vruchtbare landbouwgrond in veilige,hogergelegen streken).Ik kocht nog nooit van mijn leven 1 enkel aandeel,want het is papier

    Ik streef geen kort geldgewin na,maar investeer altijd op lange termijn.Volg dus uw eigen inzichten.Naar het advies handelen van dubieuze figuren en charlatans als Maloney is achterop hinken en het brengt niemandal op.

  15. Dit forum wordt gecensureerd.Ik kloeg ook fors Hogervorst aan voor zijn dubieuze praktijken (maankalender) en deze opmerkingen zijn weggegomd.Foei.

  16. @karel, reacties van bezoekers zijn op deze site welkom. Evenzo kunnen wij tegen inhoudelijke kritiek. Vrijheid van meningsuiting beschouwen wij als een groot goed.

    De discussie mag echter op inhoudelijke gronden worden gevoerd. Een aanval op een persoon is niet toegestaan.

    Geen enkele bijdrage mag scheldwoorden, schunnigheden, aanstootgevende plaatjes of video’s bevatten. Ook racistische en kleinerende uitlatingen zijn verboden.

    1. Ik publiceerde geen enkele denigrerende term.Kleinerend wel,toegegeven.Maar iemand die in grote ernst predikt dat er enig wetenschappelijk verband bestaat
      tussen de maan en trends op de beurstrend verkoopt baarlijke nonsens en het is een verkeerde interpretatie van de vrijheid van meningsuiting dat dit forum kritiekloos zijn bijdragen als “wetenschapppelijk” beschouwd ,maar de gefundeerde kritiek erop censureert.Daardoor moedigt u zijn waanideen nog aan en naieve lezers zijn daar het slachtoffer van.

  17. Kijk, als iemand ’s nachts naar buiten kijkt en zo stom is om te denken of de beurs al dan niet omhoog of beneden gaat, of dat ie de week daarop kan schaatsen, moet ie niet verbaast zijn dat z’n sok na een paar jaar leeg is of z’n schaatsen voor niks uit het vet gehaald heeft.

  18. @Mein, wij respecteren ieders mening. Maar leg dan uit waarom het onzin is. Geef inhoudelijke argumenten maar ga niet met modder gooien.

    Mensen die een afwijkende visie hebben juist gezorgd voor veranderingen. Als zodanig is dit een alternatieve visie dan de gangbare analyses.

    1. U draait de wereld (of de de maan?) om.Er moet toch niet bewezen worden dat Hogervorst’s visie ( de maan heeft invloed op de beurs) belachelijk is?Dat
      weet het kleinste kind.Het is integendeel Hogervorst,die onomstotelijk bewijs van zijn “merkwaardige “(ik blijf beleefd,merkt u ?) stellingen moet leveren.Tot zolang heb ik er moeite mee dat zulke komische bijdragen in groot ornaat worden gepubliceerd en een haast wetenschappelijk aura verkrijgen.Nota bene op een forum dat zichzelf “de kritischebelegger” noemt.

      1. Karel waar haal jij de tijd vandaan om Elmer elke keer van repliek te dienen?
        Ga liever werk zoeken!

  19. Als iemand ’s nachts naar buiten kijkt en denkt dat de beurs al dan niet omhoog of naar beneden gaat is volgens mij niet goed bezig, dit is echter slechts mijn mening.

    Zo beter? 🙂

  20. zie hier: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/beursverwachting-komende-week

    Geen model is perfect en het bovenstaande is dat ook niet. De kracht waarmee de rode lijn bijvoorbeeld omlaag duikt zegt niets over de kracht waarmee de Dow Jones gaat dalen. Het zegt in bovenstaande grafiek blijkbaar wel iets over de te verwachten trend van de Dow Jones. Voor de Dow Jones heb ik de slotkoersen genomen, alleen tijdens het schrijven van dit artikel heb ik de intradaykoers genomen.

    Leg mij maar eens uit dan wat het causale verband is tussen deze 2 lijnen.

  21. @ Karel en Meint,

    Ik heb de twee recente bijdragen van Elmer rond het Solunar model kritisch gelezen, opgevolgd en … betrouwbaar bevonden.

    Het model tracht 1)timing (draaidagen) en 2)richting weer te geven.

    Zoals Elmer zelf aangeeft, en je hierboven herpost, is het momentum (de kracht van een beweging) daarbij minder accuraat in te schatten.

    Persoonlijk kijk ik dan ook uit naar toekomstige Solunar bijdragen van de hand van Elmer.

    1. @ Dirk

      Kijk wat jij doet moet jij weten, Elmer verplicht niemand om waarde aan zijn model te hechten. Hij pretendeert echter wel dat het waarde heeft.

      Ik vind dat mensen misleid worden, omdat “onschuldige” mensen er vanuit gaan dat “de professionals” de beurs goed in kunnen schatten.

      In het artikel van het model heb ik aangetoond dat een goed onderbouwd artikel wel waarde heeft, tenminste deze keer kwam het perfect uit. De correctie was op de dag nauwkeurig “voorspeld”

      Ook gaf het artikel aan dat men weer bereid leek risico te nemen, was iemand op het moment van schrijven “long” gegaan…….

      Persoonlijk kijk ik ook uit naar het volgende model, dan zal ik er ook een “voorspelling” op los laten.

      En we zullen zien…….

  22. Komaan,welk ernstig mens kan geloof hechten aan horoscopische of astrologische
    beursvoorspellingen ?Als u dat betrouwbaar vindt op bais van 2 bijdragen -die overigens nergens op slaan – bent u niet kritisch .Ik zou nog eerder de ingevingen van een chimpansee volgen dan het knotsgek maanmodel van Hogervorst.

  23. Och waar maak ik me ook druk om, er zal wel geld “verdient” worden hier.

    “De menselijke natuur is van dien aard dat deze ook tot in de verre toekomst zullen blijven bestaan, zolang er speculatieobjecten en speculanten zijn, Hebzucht is nu eenmaal een onuitroeibare drijfveer……..”

    1. Volkomen akkoord,Meint.Ik was 30 jaar notaris en handelde nooit uit hebzucht.Ik geloof dat de benadering van geluk precies bestaat in onthechting.Onthechting is een neefje van depressie.In beide gevallen merk je haarscherp wat al of niet wezenlijk is.Ik raad de beheerder van dit forum dan ook aan om bijdragen van lieden als Hogervorst e.a.
      aan een scrupuleus vooronderzoek te onderwerpen,want door zich via maanzieke artikelen als “wetenschappelijke” beursexperts
      voor te wenden,kunnen zij uit eigenbelang goedgelovige lieden fantaisistische adviezen geven.Overigens zijn er heel wat zaken die de goegemeente onbekend zijn ivm de manipulatie van goud en zilverprijs.Google in dat verband bvb “Maguire”.
      Het is mijn vaste overtuiging dat – als een mens het kan – er een minimale hoeveelheid goud en zilver in zijn portefeuille moet aanwezig zijn.Vooral zilver is nu nog erg betaalbaar,maar probeer er eens aan te komen.Dan pas merk je hoe die markt gemanipuleerd wordt.

  24. Kijk, het is natuurlijk wel zo dat Elmer niemand tot iets verplicht, mensen hebben kunnen lezen dat niet iedereen het zelfde over investeringen denkt. 🙂

    Iedereen kan geloven wat ie wil. informatie en links genoeg. 🙂

  25. Ik blijf erbij goud of zilver.?
    blijft behoorlijk speculatief met of zonder maanstanden. Levert vanzichzelf niks op. Dus kun je net zo goed in goede whisky beleggen! Hoe ouder hoe duurder en in nood goed te drinken.
    Dit is ook een immanente waarheid en falsificeerbaar toch.
    Overigens wel een leuke discussie hierboven.

  26. @Bertus grappig toch dat beleggen in goud als speculatief wordt gezien. In ons boek Geld, goud en zilver hebben wij een grafiek opgenomen waaruit blijkt dat goud qua volatiliteit vlak achter staatsobligaties komt en veel minder volatiel is dan aandelen e.d. Staatsobligaties worden niet bepaald als speculatief gezien.

    En die drang naar rente of dividend is ook onbegrijpelijk als je mijn andere column (Goud is een prima belegging) leest waaruit blijkt dat goud zonder rente of dividend sinds 1971 beter gepresteerd heeft dan de S&P500 inclusief dividend en dat bij een veel lager risico.

    1. Beste Elmert,

      Je zult wel gelijk hebben.Per slot van rekening ben ik een armzalige,relatief onwetende belegger.
      Maar wat moet ik met een looptijd van 40 jaar of 100 jaar?
      Je weet wat ze van statistieken zeggen.En wat Staatsobligaties betreft,weet ik het ook al niet zo zeker meer sinds de Grieken met hun geschenken kwamen.
      Ik heb toch nog de neiging opbrengsten nu! meer te waarderen dan opbrengsten later.
      Dus blijf ik zoeken naar een boom die vruchten draagt. Overigens je boek heb ik ,ter lezing liggen…….(nogsteeds)

      1. Elmer Hogervorst

        Beste Bertus, opbrengsten nu! snap ik en als je het nodig hebt om van te leven snap ik het nog veel meer. Onthoud alleen dat 3% rente wel nominaal betekent dat je van 100 naar 103 gaat, maar qua waarde – gelet op de jaarlijkse toename van de geldvoorraad met zo’n 10% – niet op 103 maar op 93 of zo staat. Je wint vruchten, maar de boom (bron) wordt steeds minder waard.

        Leuk dat je het boek hebt liggen, ik hoor graag ná lezing, of je de mening deelt van de schrijvers van de 5 vijfsterrenrecensies (http://bit.ly/Geldgoudzilver)!

  27. @ Karel en Meint: jullie zijn maximaal aanwezig in dit topic. Maar jullie nuttige bijdrage hierin vind ik maar minimaal.
    🙂

  28. beste Elmer.
    Ben jij ervan op de hoogte dat het verschil tussen het kopen en verkopen van zilveren munten een verschil zit van zo’n 16 % en voor goud zo’n 10 %???
    Wie maakt er nou de meeste winst op zilver en goud? Ja zeg het maar beste Elmer?
    Juist de handelaren!!!!!
    PS indien er 19% BTW is betaald voor de aankoop van zilverbaren dan loopt het verschil op tot 35%!
    Over bovenstaande zaken praat jij echter nooit evenals je maatje Middelkoop!

  29. Dirk de Corte

    Elmer,

    vanaf 1 van mijn eerste reacties, ik heb toen 50 gram goud gekocht, en daarna nog wat zilver, is de prijs blijven dalen. zou dot weer goed komen ? vandaag zag ik trouwens een extreme daling 🙁

    grts dirk

    1. Elmer Hogervorst

      Met de wetenschap dat de top van goud en zilver in 2017 ligt en dan een veelvoud van wat het nu is, komt het allemaal goed. No sweat.

  30. Dirk de Corte

    thx Elmer, nu iets minder sweat 🙂 hoewel ik niet weet waar je het op baseerd,.heb ik vertrouwen in jou mening !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.