Zilver: Is de bodem bereikt?

De prijsontwikkeling van zilver in de afgelopen jaren kan treffend worden samengevat als “onvoorspelbaar, maar over het algemeen zijwaarts”. Momenteel is er een sprankje hoop dat de recente daling naar de voormalige neerwaartse trend sinds 2021 de basis vormt voor een ommekeer naar boven.

Katalysator voor een betere trend

De gemiddelde waarden van de laatste 50 of 200 dagen (nu bij 22,93/23,26 USD) kunnen helpen om een positieve verandering in de trend te veroorzaken. Het is opmerkelijk dat het gemiddelde van de laatste 200 weken ook rond deze waarden ligt (23,33 USD). Daarom zien we een snelle stijging over deze gemiddelde waarden als een belangrijke doorbraak.

Potentieel voor verdere groei

Vanuit de laagste waarde die we hebben gezien, is er nu een kans dat de waarde met ongeveer 1,40 USD kan stijgen, waardoor de prijs van 25 USD weer een mogelijk doel wordt. De positieve signalen van de RSI en de MACD ons op dit moment extra vertrouwen.

Speculatieve posities nemen af

Op dit moment laten de CoT-gegevens zien dat er veel minder speculatieve inzetten zijn op een prijsstijging.

CoT, of “Commitment of Traders”, is een rapport dat wordt uitgebracht door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Dit rapport geeft inzicht in de posities van verschillende soorten handelaren in de futures-markt, waaronder speculanten.

Speculatieve inzetten op een prijsstijging, ook wel bekend als “longposities”, zijn inzetten die handelaren plaatsen in de verwachting dat de prijs van een bepaald goed (in dit geval zilver) zal stijgen.

Op dit moment laten de CoT-gegevens zien dat er veel minder speculatieve inzetten zijn op een prijsstijging. Dit betekent dat er minder handelaren zijn die verwachten dat de prijs van zilver zal stijgen. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld veranderingen in de markt of economische voorspellingen.

Dit kan als positief worden gezien omdat het een teken kan zijn van een mogelijke prijsstijging in de toekomst. Wanneer er veel speculatieve inzetten zijn op een prijsstijging, kan dit leiden tot een oververzadiging van de markt. Als de prijs dan daadwerkelijk stijgt, kunnen veel handelaren besluiten om hun winst te nemen en hun posities te verkopen, wat kan leiden tot een snelle daling van de prijs.

Aan de andere kant, als er minder speculatieve inzetten zijn op een prijsstijging, kan dit betekenen dat er ruimte is voor meer handelaren om in te stappen en longposities in te nemen. Dit kan leiden tot een gestage en duurzame stijging van de prijs.

Conclusie

De recente ontwikkelingen in de zilvermarkt wijzen op een mogelijke trendomslag. Hoewel de markt volatiel blijft, zijn er tekenen van bodemvorming en potentieel voor verdere groei. Beleggers en marktvolgers zouden deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten moeten houden.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.