Zeldzaam en kansrijk

Terwijl beleggers hun vizier richten op goud is er een andere groep grondstoffen waarvan de prijs in de afgelopen maand sneller gestegen is: zeldzame metalen.

Zeldzame metalen zijn een verzameling van 16 chemische elementen in het periodiek systeem. Dit zijn scandium, yttrium en de  15 lanthaniden. Deze zeldzame metalen worden in kleine hoeveelheden verbruikt. Ze worden verwerkt in uw laptop, uw mobiele telefoon, uw platte beeldscherm en andere moderne gadgets. In tegenstelling tot hun naam zijn zij wel in grote hoeveelheden te vinden in de aardkost. Ze zijn alleen moeilijk te winnen. China en Noord-Korea hebben de grootste economisch winbare reserves.

Vandaag is bekend geworden dat China de export van zeldzame aardmetalen verder gaat beperken. De exportquota van deze metalen, die worden gebruikt in de productie van mobiele telefoons en hybride auto’s, worden in 2011 met nog eens dertig procent verlaagd.

Opwaardering

“Het Midden-Oosten heeft zijn olie, China heeft zijn zeldzame metalen” , aldus een uitspraak van de Chinese leider  Deng Xiaoping in juni 1987.

Vroeger werden de Chinese zeldzame metalen vooral verkocht om te verdienen aan de export. In de laatste drie jaar is dit beeld gedraaid. In de mondiale zoektocht naar grondstoffen investeert het land in Afrika en andere delen van de wereld. Op het gebied van de zeldzame metalen heeft China de productie beperkt om de bronnen veilig te stellen. China controleert meer dan 90% van de wereldwijde productie van zeldzame metalen. Het land heeft een aantal contracten getekend om de productie veilig te stellen waardoor het marktaandeel opgeklommen is tot 97%. Dit betekent dus dat het land op korte termijn bijna monopolist is in deze markt.

In juli van dit jaar heeft China aangekondigd de productie van zeldzame metalen te beperken met meer dan 70% voor de tweede helft van dit jaar en het land wil ook het aanbod overzee verminderen.

Wereldwijde productie van zeldzame metalen 1950-2000
Wereldwijde productie van zeldzame metalen 1950-2000

Bron: Wikipedia

Prijs stijgt met 200%

De prijs van de zeldzame metalen is sinds de aankondiging omhoog geschoten:

Prijsindex zeldzame metalen
Prijsindex zeldzame metalen

In de afgelopen 3 maanden steeg de prijsindex van zeldzame metalen met 200%!

Beleggers zijn na de ingestelde exportquota’s bewuster geraakt van het monopolie van China op het gebied van zeldzame metalen. China heeft de productie sinds 2006 beperkt. Het land wil de binnenlandse industrie concentreren in een beperkt aantal spelers.

Beleggen in zeldzame metalen

Er zijn een aantal bedrijven die kunnen profiteren van deze trend en werkzaam zijn in die sector:

Bedrijf Bloomberg code
Aluminum Corp of China (Chalco) 2600 HK
Inner Mongolia Baotou Steel Rare-Earth Hi-Tech Co Ltd 600111 CH
Jiangxi Copper 358 HK
China Rare Earth Holdings 769 HK
Lynas Corp Ltd LYC AU
Arafura Resources Ltd ARU AU

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

3 gedachten over “Zeldzaam en kansrijk”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.