Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

9% rente? Turkse Lira!

Momenteel kun je tussen de 7% en 9% (afhankelijk van de looptijd) rente ontvangen op een Turkse Lira-deposito. Vinden de internationale beleggers 7% of 9% rente voldoende om het risico van de valuta te compenseren?

Als je dit afzet tegen de rente die in euro in Nederland wordt aangeboden namelijk 2,6% bij de Bank of Scotland is dat aanzienlijk. Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan het hoger rendement: meer risico en in het bijzonder valutarisico.

PROFITEER VAN VALUTABEWEGINGEN. VRAAG HIER ONS GRATIS BROCHURE AAN. KLIK HIER

Turkse economie groeit als kool

Turkije kent de laatste jaren een zeer goede ontwikkeling. De Turkse economie groeit als kool en de beurs van Istanbul is vorig jaar met 100% gestegen.

Hoewel het nog steeds een opkomende markt is heeft het land zich omgeturnd tot een concurrerend wereldwijde speler. Een deel van dit wonder ligt in de houding van de EU. Die heeft allerlei voorwaarden gesteld om het land buiten de deur te houden. Hierdoor moest het land allerlei hervormingen doorvoeren die gunstig uitpakten.

Naast culturele hervormingen heeft Turkije ook de instituties en de particuliere sector onder handen genomen. De overheid heeft grote staatsbedrijven (in de technologie, bank en retail) geprivatiseerd. Daardoor zwelde de buitenlandse investeringen aan wat een opwaarts effect had op de Turkse lira.

Voor de economische ontwikkelingen zie de artikelen onder het sleutelwoord Turkse beurs op deze site. We hebben ook een zustersite in het leven geroepen: www.turksebeurs.nl

Hogere rente

Met de hoge groei van de economie dreigt de Centrale Bank van Turkije die net als ieder ander monetaire autoriteit bezorgd is over de inflatie op de rem te trappen door de tarieven te verhogen. Als de prijzen de pan uitvliegen zal zij de rente moeten verhogen.

Hogere rentes trekken op zijn beurt weer buitenlandse investeringen en beleggingen aan die op zoek zijn naar hogere rendementen. Met dit vooruitzicht is die rente op de tweejarige staatslening 7,70%. Als je dit in perspectief plaatst met de Europese obligaties die slechts 0,8% en de Amerikaanse notes van 0,37% is dat dus zeer aantrekkelijk.

Turkse beurs

Ook de Turkse beurs profiteert van de goede ontwikkelingen. De toonaangevende XU 100 index is dit jaar met 30% gestegen en het lijkt er op of er meer in het vat zit. De Turkse aandelen zijn ondergewaardeerd.

De Turkse beurs heeft recent een nieuw record neergezet. Toch zijn de aandelen van dat land nog steeds goedkoop in vergelijking met andere opkomende markten. Dat heeft de legendarische belegger Mark Mobius en hoofd van Templeton Asset Management gezegd in een interview met Hürriyet Daily News. Hij verwacht zijn belang van $1 miljard uit te breiden.

Opmars Turkse Lira

De Turkse lira profiteert van deze gunstige trend en zal op middellange termijn de opmars voortzetten.

Turkse Lira versus euro
Turkse Lira versus euro

Zolang de economie verder groeit en de vooruitzichten goed bliijven zal vooral de Turkse munt profiteren. De Scandinavische bankengroep Nordea is op korte termijn neutraal op de Euro/TRL valutapaar. Op middel -en lange termijn zien zij wel een sterkere Turkse munt ten opzichte van de euro.

De bank wijst onder andere op de afgenomen politieke risico’s na het referendum over de grondwetswijziging. Voor de komende 3,6,12 en 24 maanden voorzien zij een Euro/TL koers van respectievelijk 2.00, 1.90, 1.80 en 2.00.

Euro-Turkse Lira
Euro-Turkse Lira

Conclusie

PROFITEER VAN VALUTABEWEGINGEN. VRAAG HIER ONS GRATIS BROCHURE AAN. KLIK HIER

De verwachtingen voor de Turkse Lira zijn niet ongunstig. De rationele gok is dat de munt over drie maanden of een half jaar niet veel lager staat dan het huidige niveau. In de tussentijd kan genoten worden van de hoge rente. Doe dit uiteraard met een bescheiden deel (5% of minder) van de beschikbare contanten.

Een overzicht van de Turkse spaartarieven vindt u hier. In Nederland kunt u  beleggen in de munt via Het Turks Fruit Deposito. Dat is een spaarvorm waarbij u uw spaargeld vastzet in Turkse lira voor een looptijd van 3 maanden of 6 maanden. U ontvangt over de afgesproken looptijd een vaste rente.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

7 reacties op “9% rente? Turkse Lira!”

  1. Avatar

    Wie de dag van vandaag nog Obligaties koopt (in welke munt ook) moet dringend naar de psychiater. Een obligatie is niets anders dan een optie op het kopen van waardeloos fiat geld. Het papier is hetzelfde…enkel anders bedrukt.

  2. Pingback: Laatste Nieuws Turkse Lira | trending info

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *