Nieuws

Gaat de rente nu wel of niet stijgen?

Soms stelt de obligatiemarkt je voor raadselen. De inflatie is al een tijdje aan het stijgen, maar de yield op lange staatsobligaties is nog steeds aan het dalen.

Waarom is de rente zo laag?

Waarom is de rente zo laag? Zijn dat vooral lange termijnfactoren als vergrijzing en de ontwikkeling van de productiviteit? Of spelen centrale banken hier een belangrijke rol ?

Source; Riley Kaminer & https://flic.kr/p/617fRh

De mysterieuze dood van de rentenier

De vermaarde Britse econoom, John Maynard Keynes kwam al in 1936 tot de conclusie. Er zou een moment komen, waarop de klassieke rente zou overlijden.

Een dalende rente is van alle tijden

Centrale bankiers zullen de boodschap van historicus Paul Schmelzing niet leuk vinden. Deze man heeft berekend dat de reële rente al daalt vanaf de 14de eeuw.

Source: Cate Storymoon & https://flic.kr/p/nKZAR4

De surrealistische wereld van de negatieve rente

Je belegt met de absolute zekerheid dat je erop gaat verliezen. Dat lijkt geen verstandige strategie, maar op de obligatiemarkten is dat een alledaagse werkelijkheid geworden.

https://bit.ly/2ZOwHqA geen attributie noodzakelijk

Wat zijn de gevolgen van een blijvend lage rente ?

De rente in de VS is afgelopen week verlaagd met 0,25%. Vooralsnog is het resultaat het omgekeerde van wat verwacht werd. De markt reageerde eerder ontmoedigd in plaats van bemoedigd.  Het is ook om een beetje moedeloos van te worden.

Images Money & https://flic.kr/p/9VB5P2

418 banken bieden geen rente

Slecht nieuws voor consumenten die dagelijks contant geld willen verdienen: volgens een recente analyse van het vergelijkingsportaal Verivox bieden 418 banken nulrentetarieven voor deze vorm van beleggen. Bij deze vorm wordt geld zeer kort gestald.

De belangrijkste grafiek ter wereld

Aandelen trekken als beleggingscategorie veruit de meeste aandacht. In de media wordt er aanmerkelijk minder plaats ingeruimd voor de ontwikkelingen op de obligatiemarkten.