Weinig chocolade-eitjes voor Pasen

Slecht nieuws voor de liefhebbers van echte chocolade. Dit jaar zal de vraag het aanbod overstijgen en om het allemaal nog erger te maken dreigen voorraden beneden het belangrijke niveau van 30% van de vraag te zakken. Ervaringen uit de vorige eeuw leren dat dan het gevaar van echte tekorten dreigt.

De jongens en meisjes van Mars, Mondelez en Hersey beginnen al te transpireren bij het idee alleen al. Maar er is nog iets dat hen doet transpireren. Ivoorkust en Ghana, de twee grootste producenten van cacao ter wereld, gaan een premie heffen op elke geproduceerde ton cacao.

 

Die premie is bedoeld om het miserabele lot van de cacaoboeren te verlichten. Die verdienen nog geen schijntje van een markt die jaarlijks ongeveer $ 100 miljard waard is. En voor dit schijntje lopen ze bovendien nog eens grote ondernemersrisico’s.

Een extraatje lijkt redelijk, maar niet voor de genoemde jongens en meisjes. Die zijn druk in gesprek met de buren van Ghana en Ivoorkust. Op korte termijn biedt dat echter weinig soelaas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.