Palladium vreet geld

Aan het begin van de week hebben we geschreven, dat de prijs van palladium stratosferische hoogtes heeft bereikt. Dat kost de auto-industrie miljarden extra. Bij Citi hebben ze uitgerekend dat palladium de industrie $ 18 miljard kostte.
De metalen gegroepeerd rondom platinum, waaronder palladium, kosten de fabrikanten steeds meer. Drie jaar geleden was dat nog maar 4% van de cashflows, nu is het al 15%. Het aanbod van palladium is niet zo maar te vergroten, omdat het een nevenproduct is van platinum en nikkel.
Fabrikanten zouden volgens Citi vrij gemakkelijk een alternatief kunnen ontwikkelen, maar hebben daar met het oog op de elektrische auto weinig zin in. Toch lijkt de prijs volgens Citi niet veel meer te kunnen stijgen.
Een van de redenen daarvoor is dat het Russische Norilsk zijn voorraden op de markt begint te gooien. Dat is vooral bedoeld de autosector te ontmoedigen om naar alternatieven te gaan zoeken. Dat neemt niet weg, dat bedrijven als Norilsk, Anglo-American en Sibanye Gold dit jaar en ook in 2021 garen zullen spinnen bij de huidige prijsniveau’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.