Door de schaarste en de toegenomen vraag is water een aantrekkelijke belegging. Ook het veranderende klimaat draagt een steentje bij. Wij hebben op De Kritische Belegger meerdere malen aandacht besteed aan water. Deze kunt u vinden onder de tag (sleutelwoord) “water” .
Deze tags staan aan het begin van elk artikel. Hiermee is het mogelijk onderwerpen te rubriceren. Daarnaast hebben wij natuurlijk categorieën (aandelen,obligaties, grondstoffen,bric etc).
Slechts 1%
Het aanbod van water is beperkt terwijl de vraag ernaar snel stijgt. Dat blijkt uit een studie van beleggingsbedrijf Clarus Securities. Hoewel 70% van de wereld uit water bestaat, is slechts 2,5% bruikbaar en maar 1% makkelijk toegankelijk.
Tegelijkertijd is de vraag ernaar gestegen van 1,48 miljoen kubieke meter halverwege jaren negentig van de vorige eeuw naar 3,9 miljoen kubieke meter in 2000. In 1900 bedroeg de vraag 770.000 kubieke meter. Er wordt voorspeld dat de vraag zal stijgen naar 5,0 miljoen kubieke meter in 2025.
Zeer belangrijk
Andere grondstoffen zoals olie kunnen vervangen worden. Voor water gaat die vlieger niet op.
‘Schoon water wordt stilaan de belangrijkste grondstof ter wereld. Als vergeleken wordt met andere sectoren, heeft water een heel sterke positie met een duurzame vraag” aldus de onderzoekers Carolina Vargas en Francisco Lung.
Beter dan de beurs
Zij merken op dat de watersector (met bedrijven die van waterwinning hun kernactiviteit hebben gemaakt) in de afgelopen tien jaar beter heeft gepresteerd dan de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500-index.
De in deze branche werkzame nutsbedrijven zijn in het algemeen monopolisten met een gestage kasstroom en winsten en dividendbetalingen. De groeivoet bedroeg tussen de 3% en 5% per jaar. Zij merken ook op dat de koers van de aandelen in de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen.
De onderzoekers raden aan om van de macro-trends in de sector te profiteren door te kijken naar bedrijven die op een geavanceerde manier water schoonmaken. Daarnaast zijn volgens hen ondernemingen aantrekkelijk die voorzien in het aanbod en distributie van water en van waterefficiëntie. Zij verwachten een aanzienlijke investering in de vervanging en onderhoud van leidingen en een toename in gedecentraliseerde systemen voor het aanbod van water en de schoonmaak van water.
Meer water voor energie
Het onderzoek wijst eveneens op de toenemende populariteit van alternatieve energiebronnen. Deze ontwikkeling zal de vraag naar water tevens stimuleren. Zo wordt nucleaire energie steeds meer geaccepteerd. Een kolen gestookte conventionele centrale gebruikt ongeveer 600 gallon water per megawatt per uur opgewekte elektriciteit. Een kerncentrale moet het doen met 7.500 gallon MWh. Het Amerikaanse ministerie van energie schat in dat de behoefte aan water voor de energieproductie in 2030 zal verdubbelen.
Beursgenoteerd
Er zijn meer dan 500 beursgenoteerde bedrijven in de watersector met een totale marktwaarde van $2.000 miljard. In de periode 1998-2006 zijn er 506 fusies en overnames geweest met een totale waarde van $176 miljard. Er vonden 39 beursgangen plaats die gezamenlijk $4,8 miljard ophaalden.
Risico’s
De onderzoekers wijzen ook op een aantal risico’s in het beleggen in water:
- De sector wordt gekenmerkt door een stevige concurrentie.
- De branche is kapitaalintensief zodat bedrijven om te groeien kapitaal nodig hebben.
- Er is een aanzienlijke consolidatieslag gaande die tot integratierisico’s leidt en druk zet op de prijzen.
- De sector wordt beheersd door complexe overheidsregulering en het rendement van de nutsbedrijven is afhankelijk van de tarieven die toezichthouders bepalen. Op hun beurt kunnen zij weer blootstaan aan politieke -en publieke druk.
Hoe in water te beleggen
Net zoals met suiker kunt u op verschillende manieren beleggen in water.
1. Wie op een directe manier wil beleggen in water komt automatisch bij afgeleide producten als turbo’s terecht, zoals RBS Water Stocks USD TR Index Turbo Long 107,40
Een overzicht van de beschikbare turbo’s vindt u op:
http://www.rbs.nl/markets/futures
U vindt daar vijf turbo’s longs en twee turbo shorts. Afhankelijk van uw risicoprofiel kunt u kiezen voor een lagere hefboom of een iets hogere.
2. U kunt via uw broker een ETC (indextracker) kopen die in water belegd. Dit is een manier om zonder hefboom in water te beleggen.
Claymore S&P Global Water ETF 123751 NYSE
EasyETF S-Box BNP Paribas Global Water (USD) 129986 PSE
ETFX Janney Global Water Fund 130075 AEX
iShares S&P Global Water 81721 AEX
Lyxor ETF World Water 113490 PSE
ML China Water Tracker Cert. 15981 AEX
PowerShares Palisades Global Water Fund 115291 PSE
3. Op een indirecte manier: u kunt aandelen van waterbedrijven kopen zoals China Water Group.
Ik heb geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Jammer dat er in Nederland weinig beursgenoteerde bedrijven in water zitten. Ik zou er wel in willen investeren, de vraag is hoe doe ik dat met simpele aandelen die genoteerd staan op Euronext?
Beste Satilmis,
Goed onderwerp! Zeker in deze tijd. Water zal in de toekomst zeer kostbaar zijn. Een investering in water, kan dan ook geen kwaad. Bedankt voor de tip!
@Jelle
Een goed aandeel is Nalco (NYSE:NLC). Zelf houd ik dat aandeel in de gaten. Ik denk dat het aandeel goedkoper zal worden, maar erg de moeite waard om te volgen ($ 24,26). http://www.nalco.com/
Het is niet op Euronext genoteerd, maar misschien komt dat ooit nog. Maar wacht nog even met kopen, want de beurs staat er niet erg goed voor.
@Geert
Bedankt! Gaan we doen.
Er is een watercertificaat van de ABN nu Royal Bank of Scotland. In het certificaat worden de fondsen Severn Trent/United Utilities/Lennon Group/American Water Works en Pentair gevolgd.
http://markets.rbs.nl/NL/Showpage.aspx?pageID=35&ISIN=NL0000290195
Je kan ook turbo’s kopen long/short de index die wordt gevolgd
http://markets.rbs.nl/NL/Showpage.aspx?pageID=4
Er zijn ook ETFS in water Long/Short
http://seekingalpha.com/article/55208-investing-in-water-and-water-etfs
Belangrijk is altijd bij certificaat de verzekering van de valuta dat wordt de Quonto genoemd.
Toch denk ik en veronderstel dat je niet bovenstaande fondsen moet kopen er wel om de volgende reden het meeste water op aarde is zout. Weet niet of je ooit naar meeuwen hebt gekeken maar meeuwen drinken gewoon zout water sommige vissen trouwens ook er zijn zelfs vissen die in zout en zoet water kunnen leven de paling bijvoorbeeld. Vuistregel is een vis geboren in zoet zal niet kunnen overleven in zout en andersom natuurlijk. Vuistregel; ik hou het een beetje simpel he; is dat de mens geen zeewater kan drinken omdat er een osmotische drukverschil ontstaat je droogt als het ware uit. Schipbreukelingen sterven dan ook van de dorst tussen miljarden liters waters: een Tantalus vloek als het ware.
Er zijn processen welke turgor en plasmolyse worden genoemd d..m.v. deze eigenschappen zijn levende cellen in staat water te scheiden in zout en zoet. Het zoute water wordt in het geval van de meeuw afgescheiden d.m.v. een klier welk zich boven de snavel bevindt. Via een stelsel van bloedvaten welke in kleinere en vervolgens in nog kleinere bloedvaten uitkomen wordt het zout afgescheiden van het water.
Ander interessant gegeven is de ontwikkeling van zogenaamde zoute landbouw je moet dan denken aan landbouwgewassen welke zoutminnend zijn of zouttolerant. Op dit moment is 0.0001% van de landbouwgewassen ingesteld op zout de verwachting volgens de landbouwdeskundigen is dat dit naar 0.010% kan en over honderd jaar zal dit 1% zijn over 125 zal dit 5% zijn.
Voor de goede orde voor een meter katoen is duizend liter schoon water nodig. Ooit was de USA de grootste producent van de katoen. Nu is dat China en India en dat was in het verleden Egypte. Rijken mensen willen schoon water, arme mensen vinden het niet erg om verontreinigd water te drinken. Bij het stijgen van de ladder welke welvaart heet, wordt de landbouw van katoen aan de andere kant van de ladder afgedaald. Andere vereiste is de beschikbaarheid van goedkope arbeid. Bepaalde bevolkingsgroepen in de USA ontstegen de segretatie en derhalve werd de katoen te duur in de USA. Nu China en India klimmen op de ladder is het probleem: wat wordt het volgende land.
De uitvinder en bedenker van de modificatie van de kantoenplant de celbioloog Annet F. Levile de Nastro zal in 2024 de Nobelprijs in ontvangst nemen. Haar uitvinding welke het mogelijk maakt katoen te verbouwen op drijvende akkers in de Atlantische oceaan wordt van wereldbelang. Het laatste is een grap maar natuurlijk is dat dichterbij de werkelijkheid dan menigeen denkt.
Ok de toekomst. Groenten zullen in de nabije toekomst gekweekt worden op akkers welke bevloeid gaan worden met zout water. Je moet dan denken aan graan, zeekraal en een transgene tarwe.
Een ander bijzonder project is brandstof gemaakt van algen. Algen kunnen uiteindelijk biobrandstof worden. Op dit moment zijn bedrijven bezig met research om dit mogelijk te maken je moet dan denken aan hele kleine bedrijfjes welke niet beursgenoteerd zijn. In België heb je natuurlijk DevGen maar Monsanto is al heel erg ver. Nog verder zijn twee Israëlische bedrijfjes.
http://www.devgen.com/index.php
Premisse en conclusie:
Waar iedereen denkt aan ontzilting dat ook belangrijk natuurlijk is, zal in de toekomst de nadruk liggen op de ontwikkeling van biobrandstof uit algen. Een tweede belangrijke hoofdstroom zal komen uit landbouw en wel de zilte landbouw. De ontwikkeling het transgene gewas staat nu nog in de kinderschoenen en levert nu nog hoongelach op; net als bovenstaande tekst trouwens; maar de kinderen van de kinderen van nu zullen het gewoon vinden. De oceaan bevat ongeveer 75% van nog niet onderzocht gebied daar waar de ogen en het verstand is gericht op datgene wat zichtbaar maar onbereikbaar zijn de sterren. Anders gezegd: de wijsheid en het verstand zal overwinnen en de blik die eens gericht was naar buiten zal naar binnen worden gericht en dat is op het zout. Wie wil lezen leest het boek over zout; Mark Kurlansky; en de ontwikkeling van de mens. Wie geld wil verdienen met beleggen koopt aandelen voor de verwerking voor biobrandstof. En wie landbouwer wil worden koopt een polder dichtbij de zee en laat het water vloeien over de akker Gods.
Salt: A World History Mark Kurlansky (Author)
Wereldwijde watercrisis op komst
Water wordt het meest schaarse goed in de 21e eeuw. De klimaatverandering bedreigt ook het Belgische grondwaterpeil, meldt Trends deze week.
Overstromingen in Pakistan, droogte in Afrika. Terwijl iedereen de mond vol heeft van de toenemende energieschaarste, stevent de wereld in stilte af op een watercrisis van formaat. Het driejaarlijkse wereldwaterrapport van Unesco windt er amper doekjes om. Tegen 2030 woont 47 procent van de wereldbevolking in gebieden met een hoge waterstress: schaarste en andere problemen. Tussen de 24 en 700 miljoen mensen zullen daardoor migreren.
http://trends.rnews.be/nl/economie/nieuws/finance/wereldwijde-watercrisis-op-komst/article-1194804816215.htm