De markt voor grondstoffen schiet al het hele jaar alle kanten op. De grondstoffenindex van persbureau Bloomberg is met een stijging van 17% nog steeds één van de best presterende indices dit jaar, maar daalde toch ook met 15% vanaf de top in juni. De recente zwakte wordt veroorzaakt door de sterke Amerikaanse dollar (wat het voor importerende landen duurder maakt om grondstoffen te kopen) en de toenemende angst voor een wereldwijde recessie. Daar tegenover staat een aanhoudende krapte aan de aanbodkant door jarenlange lage investeringen in nieuwe productie en regelmatige verstoringen door weeromstandigheden en geopolitiek.
We zien een duidelijk patroon als we de afzonderlijke grondstoffen vergelijken met de belangrijkste afzetmarkten. Vertraging van de Chinese economische groei, de Amerikaanse huizenmarkt en de wereldwijde consumptie van niet-noodzakelijke goederen geven een verontrustend beeld. Primaire levensbehoeften en elektrische auto’s daarentegen blijven veelgevraagd.
Grondstoffen voor de haperende Chinese economie
Dalingen van de prijzen van industriële metalen, zoals koper en aluminium (zie tabel), zijn kenmerkend voor de haperende Chinese economie van het moment, met regelmatige lockdowns en een overprikkelde vastgoedsector. China is goed voor meer dan de helft van de vraag naar metalen.
In Amerika is 90% van de huizen van hout. Een grote daling van de volatiele houtprijzen voorspelt dan ook niet veel goeds voor de economie. Dalende cacao- en katoenprijzen duiden erop dat overal ter wereld consumenten te kampen hebben met teruglopende budgetten.
Grondstoffen voor een wereld in transitie
Lithiumprijzen daarentegen blijven stijgen. Dat komt door de aanhoudende vraag naar elektrische auto’s. Dat is ook de reden dat de nikkel veelgevraagd blijft. Palladium profiteert dan weer juist van de fabricage van traditionele auto’s.
Landbouwgrondstoffen, zoals granen en vee, hebben te maken gehad met verstoringen in het aanbod, maar hebben ook geprofiteerd van de focus van de consument op basisbehoeften. De prijzen van aardgas en maïs stegen door de omschakeling naar goedkopere alternatieven voor olie en tarwe. De vraag naar vloeibaar aardgas (LNG) zien we ook terug in de Eemshaven, waar steeds vaker Amerikaanse tankers aanmeren om de Russische olie en gas te vervangen.
Beleggers keren terug naar aandelen uit de ‘oude economie’
In de lijst met ‘grootste stijgers’ van meest gehouden aandelen onder eToro-gebruikers zitten dan ook opvallend veel olie- en mijnbouwaandelen. De petroleummaatschappijen Occidental Petroleum en TotalEnergies zagen het aantal eToro-beleggers dat hun aandelen in portefeuille heeft toenemen met respectievelijk 30% en 23%. De Amerikaanse oliegigant Chevron zag een toename van 11%. Mijnbouwers Rio Tinto en Barrick Gold zagen het aantal eToro aandeelhouders met respectievelijk +19% en +13% toenemen in de afgelopen drie maanden.
Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden