Na de tragedie in Fukushima in 2011 besloot Japan onmiddellijk zijn nucleaire reactoren te sluiten. In de nasleep van deze ramp besloot ook Duitsland een einde te maken aan zijn nucleaire programma. De vraag naar uranium stortte in terwijl de uranium mijnen op volle oorlogssterkte bleven produceren. Daardoor ontstond er een enorme overcapaciteit in de markt voor uranium. Er rezen ernstige twijfels over de toekomst van kernenergie. De uraniumprijs daalde van 70 dollar in 2011 naar minder dan 20 dollar in 2016.
De sombere toekomst voor kernenergie tezamen met het overaanbod deed de uranium markt in een bearmarket belanden die inmiddels zes jaar duurt. Omdat de gemiddelde kosten voor productie van deze grondstof rond de 60 dollar liggen kan snel berekend worden dat de gemiddelde mijnbouwer ruim verlies draait per pond geproduceerd uranium. Dat is geen situatie die lang houdbaar is. Het heeft voor de mijnbouwers geen zin om nog uranium uit de grond te halen als je het in de markt aanzienlijk goedkoper kan aanschaffen.
Voor ’s werelds grootste producenten is het een reden om actie te ondernemen. Het staatsbedrijf KazAtomProm uit Kazakstan en het Canadese Cameco zijn samen goed voor 38 procent van de wereldwijde productie van uranium, evenveel als de OPEC voor de oliemarkt. Tezamen vormen de twee grootmachten de uranium versie van het OPEC-kartel. KazAtomProm is iets groter maar niet beursgenoteerd. Dat maakt Cameco ‘s werelds grootste beursgenoteerde producent van uranium.
KazAtomProm en Cameco besloten naar aanleiding van de zorgelijke situatie tot forse saneringen. Eerst reduceerde KazAtomProm de productie begin vorig jaar met drie procent. De prijs van uranium veerde iets op. Vervolgens besloot Cameco om zijn grootste mijn, McArthur River in Noord Saskatchewan, minstens tien maanden stil te leggen. Een paar weken later nam KazAtomProm de beslissing om de komende drie jaar de productie met nog eens 20 procent te verminderen. De gezamenlijke aanbodreducties moeten tot een afname van het wereldwijde aanbod van 18 miljoen pond in 2018 leiden, 10 procent van het wereldwijde aanbod.
Kazakstan heeft trouwens nog een aanvullend belang bij een hogere uraniumprijs. In de loop van dit jaar wil KazAtomProm namelijk naar de beurs en dat gaat wat lekkerder met een aantrekkende uraniumprijs. De gelijkenis met Aramco in Saoedi-Arabië is treffend.
Het snijden in het aanbod is niet de enige market mover. Ook aan de vraagzijde speelt het een en ander. Volgens de World Nuclear Association zijn er wereldwijd momenteel 56 reactoren in aanbouw. Daarvan komen er 17 in bedrijf in 2018. Japan heeft niet genoeg capaciteit om alle steenkool een aardgas op te slaan om te voorzien in de energiebehoefte. Sinds 2011 zijn er in Japan weer enkele reactoren operationeel. Naar verwachting zal het land van de rijzende zon eind 2018 nog 19 nieuwe reactoren activeren. Dan is bijna de helft van alle reactoren in Japan heropgestart.
Maar de sterkste vraag komt waarschijnlijk uit China. Daar zijn de meeste nieuwe reactoren gepland. Daarnaast lijkt ook de huidige Amerikaanse regering pro nucleaire energie. Er is al een voorstel ingediend met betrekking tot het innoveren van de nucleaire sector in de Verenigde Staten. De procedure om nieuwe licenties voor reactoren uit te geven is al opgestart.
De uraniummarkt is nu op een belangrijk punt gekomen: ofwel gaat de prijs voor uranium omhoog ofwel gaan er producenten failliet. De energiesector koos er in het verleden altijd voor het licht niet uit te doen. Trekken we die lijn door dan betekent dat dus een hogere prijs.
Cameco Corporation is een relatief jong bedrijf. Het werd opgericht in 1988 in Saskatoon, Saskatchewan, Canada. Het bedrijf heeft (maar) 3.300 werknemers in dienst op een omzet van 2,4 miljard Canadese dollar. De marktkapitalisatie bedraagt een kleine 5 miljard Canadese dollar. Het aandeel staat genoteerd in Toronto en New York.
Vanwege de solide kapitaalstructuur en het grote aantal langlopende contracten, afgesloten in betere tijden, was Cameco de afgelopen zes jaar van de bearmarket in uranium in staat om in vier van deze jaren een positieve kasstroom te realiseren. Mede daardoor lijkt Cameco momenteel behoorlijk ondergewaardeerd ten opzichte van de markt. Tevens lijkt de verwachting gerechtvaardigd dat de markt zelf zal aantrekken, al was het maar vanwege de groeiende behoefte aan energie met minder CO2-uitstoot. Vooral in China wordt daar zoals bekend veel werk van gemaakt. De prijs van uranium wordt overigens niet op de beurs bepaald, maar is de resultante van onderhandelingen tussen marktpartijen. De prijs wordt vervolgens gepubliceerd door twee consultancies: Tradetech en UX Consulting Co.
De aandelenkoers van Cameco bereikte met 43,14 Canadese dollar zijn piek in februari 2011, vlak voor Fukushima. Na een forse bearmarket werd de bodem gezet in november 2016 met CAD 9,95. Inmiddels staat het aandeel op CAD 11,30.
Cameco verlaagde vorig jaar niet alleen de productie maar ook het dividend. Dat laatste ging van 40 naar 8 cent per aandeel. De koerswinstverhouding is fors met 45, maar voor een bedrijf op de bodem van zijn cyclus zegt dat niet veel.
De te verwachten fors stijgende vraag naar energie zet ook kernenergie weer op de kaart. Daarbij speelt zeker een rol dat de CO2-uitstoot van kernenergie aanmerkelijk lager is dan die van diverse fossiele brandstoffen. De prijs van uranium zal als gevolg van de aanbodreductie en de toenemende vraag de komende jaren weer kunnen opklimmen uit het huidige dal.
Cameco lijkt een solide en goede mogelijkheid om hierop in te spelen. Belangrijk is verder de zeer beperkte correlatie tussen uraniumaandelen en de S&P 500, namelijk 0,2. Ook de beta is met 0,5 beperkt. Dat maakt je aandelenportefeuille als geheel beter bestand tegen de grillen van de markt.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Cameco in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer
Start met Automatisch Beleggen
Het is misschien oud nieuws, maar ik waag het er op. De prijs van het metaal palladium blijft maar stijgen en bivakkeert nu royaal boven $ 2.000 per ounce.
Wie de afgelopen vijf jaar in palladium heeft belegd, heeft een mooie periode achter de rug. De prijs is met maar liefst 270% gestegen.
Is er een omslagpunt bereikt? In december 2021 was de elektrische auto de best verkochte in Europa. De diesel was de nummer 2.
De pre-socratische Griekse filosoof Heraclithos (5de eeuw voor Christus) wist het al: panta rhei kai ouden menei ofwel alles verandert en niets blijft hetzelfde.