Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Onconventioneel in olie en gas

In Noord-Amerika (zowel in Canada als de VS) gaan de ontwikkelingen ogv nieuwe boringen naar olie en gas de laatste jaren verrassend snel. Het heeft alles van doen met fracking (boren naar schaliegas) en horizontal drilling. De gevolgen zijn reeds enige tijd te voelen in de gasmarkt. De prijs van aardgas is op een dieptepunt beland in de VS vanwege het grootschalige nieuwe aanbod. Maar ook van belang: de VS importeren per jaar minder olie en gas en worden steeds meer zelfvoorzienend.

De verwachting is dat de VS over enkele jaren vrijwel geheel zelfvoorzienend zullen zijn ogv olie en gas. Hooguit zal er nog uit de buurlanden Canada en Mexico geïmporteerd worden. De gevolgen voor de olieprijs zal de komende jaren – net als die van gas nu – te voelen zijn. Maar ook de olie- en gasindustrie in de VS bloeit als nooit te voren. De werkgelegenheid in de sector stijgt explosief en bedrijven zien nieuwe kansen. Goedkoop Amerikaans gas kan na opboring over de hele wereld (met een mooie winst) verkocht worden. Men betaald momenteel bijvoorbeeld 6 keer zoveel voor gas in Azië als in de VS. In Europa ligt dat zo’n drie keer hoger.

Tip van de Week Koop: Market Vectors Unconventional Oil & Gas ETF (FRAK)

Om van deze – lange termijnontwikkelingen te kunnen profiteren – kunnen beleggers gaan beleggen in individuele bedrijven actief in deze sector. Echter, er is nog geen enkel bedrijf dat voor 100 % in unconventional Oil & Gas actief is. Daarom is een tracker een optie. Bovengenoemde tracker (tickersymbol FRAK) investeert in 44 verschillende bedrijven waarvan Occidental Petroleum, Canadian Natural Resources, EOG Resources, Devon Energy en Hess Corp de voornaamste zijn. De tracker zit voor 75 % in de VS en voor de rest in Canada.

De ETF bestaat nog maar net (sinds 14 februari j.l.) en staat genoteerd aan de NYSE.

Datum advies: 23 april 2012
Koers: $ 23,20
Actuele koers: klik hier
ISIN Code: US57060U1593

Wilt u ook weten wanneer er uitgestapt wordt uit deze beleggingen? Neem dan een abonnement op onze Critivestor nieuwsbrief.  Voor meer informatie: KLIK HIER

Ondergetekende geen positie in deze ETF. Ook niet voor klanten. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *