Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Het oog van de storm

Eind maart werd een voorlopig hoogtepunt bereikt in een rally, die vooral gedreven leek door de overmaat aan liquiditeit die in de markt beschikbaar is gesteld door een groot aantal Centrale Bankiers in de wereld. Maar direct na het afsluiten van het eerste kwartaal van 2012 is een correctie omlaag begonnen, waarvan wij vermoeden dat hij zijn loop nog niet gehad heeft.

TA S&P500 23 april 2012
TA S&P500 23 april 2012

Figuur 1

In figuur 1 tonen wij u de dagelijkse koersontwikkeling van de S&P500 Index in Amerika in 2012. Lijn C is de trendlijn die de rally markeert die in het najaar van 2011 van start is gegaan. Deze trend is twee weken geleden gebroken en sedertdien beweegt de koers zich in een licht oplopend patroontje onder langs diezelfde trendlijn. Dit is een normaal patroon dat als een adempauze gezien moet worden na een belangrijke doorbraak – in dit geval – omlaag. Deze adempauze is nog niet voorbij, want het koersbeeld is nog licht stijgend.

Maar bereidt u zich voor op een spoedige hervatting van de daling! De adempauze is als het oog van een storm. Er heerst windstilte, het lijkt of er niets aan de hand is, maar om u heen woedt de storm voort. De adempauze heeft inmiddels de oversold-positie van de indicatoren opgeheven waardoor er weer nieuwe ruimte omlaag ontstaat. Van positieve divergentie is geen sprake.

Aanvankelijk daalde de omzet zoals dat hoort in een korte termijn correctie (A), maar in de afgelopen dagen (en dat hangt ongetwijfeld ook samen met het feit dat vrijdag een expiratiedag was) is de omzet weer toegenomen terwijl de S&P500 op intraday-basis geen nieuwe toppen bereikte. Dat kan er op wijzen dat de volgende dalingsgolf voor de deur staat. Een daling van de S&P500 tot onder 1.370 is het signaal dat de dalende beweging van begin april is hervat. Ons koersdoel voor deze correctie is daarna circa 1.330, een niveau dat samenvalt met de tussentijdse top uit januari 2012.

AEX Index

Als de Amerikaanse beurzen verder wegglijden zal ook de Nederlandse beurs niet tegen de stroom op kunnen zwemmen. En dat betekent dat ook hier nog lagere niveau’s in het verschiet liggen. Maar heel erg diep hoeft het allemaal niet te komen, er ligt voor de AEX Index erg veel steun in het gebied tussen 295 en 300. Een koers onder 305 punten is het startsein voor deze volgende daling.

Of een mogelijke kabinetscrisis in Nederland aanleiding is voor de volgende stap omlaag wagen wij te betwijfelen. De meeste AEX-fondsen zijn al lang niet meer van de Nederlandse politiek alleen afhankelijk. Dus onze politieke problemen als schuldige aanwijzen zou teveel belang hechten aan de Haagsche beslommeringen.

De weekgrafieken

In de weekgrafieken is het beeld onveranderd gebleven. De markt zit in een daling, daarbinnen heeft een korte opleving plaats, niet meer dan dat.

De maandgrafieken

In de maand is begint nu ook de grafiek van de S&P500 negatiever te worden. Maar veel belang mag u daaraan nog niet hechten, want de maand april is nog niet voorbij. Wel kan gesteld worden dat op het huidige niveau de meeste maandgrafieken in het Westen draaiende indicatoren vertonen waarmee de correctie nu ook op deze termijn zichtbaar wordt zonder dat daar overigens al te grote consequenties aan verbonden mogen worden. Het patroon van hogere toppen en hogere bodems is immers op deze termijn nog niet gebroken.

Conclusie

Het korte termijn herstel van de afgelopen dagen kan nog even aanhouden, maar de belegger moet er rekening mee houden dat aan deze adempauze naar alle waarschijnlijkheid een spoedig einde gaat komen met een hervatting van de daling van begin april als vervolg.

De Rente

De lange termijn rente in Nederland is weer begonnen met stijgen. Dat impliceert dat de voorgaande correctie slechts een pullback was terug naar het niveau van de opwaartse uitbraak. Het wordt meer en meer waarschijnlijk dat de 10-jaars rente op weg is naar de eerste weerstand rond 2,7%, hetgeen een significante rentestijging betekent vanaf het huidige niveau. Lange termijn Nederlandse staatsobligaties moeten voorlopig worden gemeden.

En ondertussen dalen de Euribor-tarieven nog steeds, hetgeen betekent dat banken nog altijd bezig zijn met “deleveragen”, met het verkorten van hun balans, zij zullen de economie voorlopig niet ondersteunen met meer krediet!

Het Goud

De correctie van de goudprijs houdt nog altijd aan, er is flinke steun rond US$ 1.620 en US$1.533 en weerstand ligt er rond US$1.790.

De Amerikaanse $ versus €

De $ ontwikkelt zich maar moeizaam en van een krachtige stijging is nog altijd geen sprake. Een notering boven 76,9 zet de dollar weer op de weg naar hogere toppen, onder 75,1 moeten longposities worden afgebouwd.

Onze Strategie

Wij hebben afgelopen week de correctie omhoog gebruikt om twee korte termijn posities (Ackermans en ReedElsevier) te verkopen en zo ons belang in aandelen weer wat te verminderen. Over het geheel genomen zijn wij erg liquide en wachten wij dus rustig verder af.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-04-22: 309,20)

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *