Dacht u dat de daling van de olieprijs voorbij was? Nou zet u schrap want de olieprijs kan nog veel verder omlaag en wel naar $10! De vraag zal verder afnemen en het aanbod stijgen waardoor de olieprijs instort. Dat schrijft A. Gary Shilling, columnist bij Bloomberg.
De Amerikaanse economie is weliswaar hersteld van de diepste recessie sinds de jaren 30 van de vorige eeuw maar de groei was slechts de helft van wat verwacht kon worden. Ondertussen zien we de Chinese groei afzwakken en kwakkelt de economie van de eurozone en van Japan. China was goed voor 2/3 van de gestegen olievraag in de afgelopen tien jaar. Dat is de reden waarom de wereldwijde vraag naar olie zwak is en zelfs verder zal afnemen.
Tegelijkertijd neemt het aanbod toe, voornamelijk door een toegenomen productie in de Verenigde Staten. De Amerikaanse olieproductie is met 15% toegenomen in de twaalf maanden tot november. De import is met 4% gedaald. De verwachting is dat de productie van dat land volgend jaar toeneemt met 300.000 vaten per dag. Ook zal door de deal van Irak met de Koerden nog eens 550.000 vaten per dag de markt opgestuwd worden.
Daarnaast drukt de zwakte van het OPEC-kartel (olieproducerende en exporterende landen) de olieprijs. De hoge olieprijs in het verleden zette de leden aan tot het overtreden van de regels waardoor de productie steeg. De leider van het kartel, Saoedi-Arabië, moest op de gestegen productie reageren door het aanbod zelf terug te brengen om de prijsdaling te stoppen. Het gevolg was dat zij steeds meer marktaandeel verloren zodat dat niet eeuwig door kon gaan. Dat land gooide het roer recent om en stopte met het beperken van het aanbod. De Saoedi’s zijn financieel sterk en kunnen een lange periode van lage olieprijzen aan. De overtreders zijn nu aan zet. Die moeten de productie beperken omdat op een gegeven moment het niet economisch haalbaar is om olie uit de grond te pompen. Saoedi-Arabië heeft een olieprijs van $90 per vat nodig voor de overheidsfinanciën. Maar zij hebben $72 miljard aan deviezenreserves zodat zij het 2 jaar kunnen uitzingen als de olieprijs lager blijft dan $40.
Maar het kan ook helemaal verkeerd gaan: hoe lager de olieprijs des te meer productie door landen zoals Venezuela en Rusland. Zij zoeken wanhopig naar extra inkomsten om de buitenlandse schuld af te betalen en import te vergoeden.
Terwijl de aanbod stijgt, daalt de vraag. De vraagverwachting van de OPEC staat op het laagste punt in 14 jaar op 28,2 miljoen vaten per dag in 2017. Dat is 600.000 vaten minder dan de prognose van vorig jaar. Voor dit jaar rekent de organisatie op een vraag van 29,12 miljoen vaten, het laagste niveau in 12 jaar. Ook het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft de verwachting naar olie voor de vierde keer naar beneden bijgesteld met 230.000 vaten naar 93,3 miljoen. Het aanbod zal volgens de IEA de vraag met 400.00 vaten per dag overtreffen.
A. Gary Shilling, waarschuwt voor een forse daling van de olieprijs en volgens hem is een prijs van $10-$20 per vat.
Inderdaad, maar dat wezen de grafieken al uit trouwens.
Dat geloof ik nooit. Olie is onmisbaar en het lijkt mij een goede belegging te zijn. Bedrijven die dividend uitkeren zijn gewild. Hoger rendement dan op de spaarrekening.
Olie raakt ooit op en wetenschappers wezen er op dat de olie schaars zou worden. Ook zou olie steeds dieper gezocht moeten worden. Shell is een mooi aandeel en die hoor je in de portefeuille te hebben, Nooit wegdoen is mijn advies.
Nou, reken er maar wel op Hans.
Kunnen we over een tijd weer goedkoop tanken, valt de energierekening eindelijk eens mee, en worden een boel dingen goedkoper. Alleen maar voordelen toch?, tenzij dit voordeel in olie aandelen, of olie gerelateerde bedrijven, gestopt wordt natuurlijk…
Dit geeft toch ook te denken: http://www.futuresmag.com/2015/02/19/why-crude-prices-must-go
Kun je nagaan, waarschijnlijk redenen te over dat olie omhoog ‘moet’, maar toch zal het naar beneden gaan… Er zal heel wat geld als olie wegvloeien met dit soort redenen..