3D-printing breekt door

Een paar maanden geleden stuitte ik in mijn woonplaats Amsterdam op een winkel waar je 3D-objecten kunt laten maken en 3D-printers kunt kopen. Dat zegt wel wat denk ik, dat er nu zo’n winkel is. Driedimensionaal printen – 3D-printen –  begint volwassen te worden. En deze techniek zou wel eens voor een mondiale revolutie kunnen gaan zorgen.

Bij 3D-printen zijn allerlei technieken mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een object scannen en vervolgens printen. Ook kan via tekenprogramma’s als CAD (Computer Aided Design) zelf een ontwerp worden gemaakt. Vervolgens wordt, op basis van de specificaties van de scan of het CAD-ontwerp, het object laagje voor laagje met bijvoorbeeld kunststof opgebouwd. Een bijzondere technologie! Omdat er bijvoorbeeld, in tegenstelling tot bij gieten, geen mal hoeft te worden gemaakt. Dat biedt extra mogelijkheden voor de industrie. Ook in de medische sector wordt 3D-printing al toegepast, bijvoorbeeld om implantaten of protheses te maken.

De Cube

De markt voor de goedkopere 3D-printers voor consumenten begint ook duidelijk te groeien. Consumenten vinden het geweldig dat 3D-printen gepersonaliseerde, unieke producten mogelijk maakt. Zo is de 3D-printer Cube van de Amerikaanse beursgenoteerde fabrikant 3D Systems al zeer betaalbaar.

Wohlers Associates: enorme groei

Pas geleden kreeg ik een rapport van het Amerikaanse onderzoeksbureau Wohlers Associates onder ogen. In 2017 zal volgens Wohlers de verkoop van 3D-printing producten en services wereldwijd  $ 6 miljard  (€ 4,8 miljard) bedragen en in 2021 $ 10.8 miljard. En het befaamde Amerikaanse onderzoeksbureau McKinsey voorspelt dat de 3D-markt in 2025 een omvang van tussen de $ 230-550 miljard zal hebben! Dat zou een groei betekenen van vele duizenden procenten!

Beleggen in 3D-printing

Ik denk dat er in eerste instantie vooral voor industrieel gebruik een enorme markt ligt voor 3D-printing. Voorraadbeheer, vaak kostbaar, kan door 3D-printing ‘on demand’ ingrijpend veranderen. Neem bijvoorbeeld het Duitse voxeljet. Zij printen 3D-objecten voor de industrie, zoals vliegtuigbouwers. In mei vorig jaar noteerde het aandeel € 9, om daarna binnen enkele maanden naar circa € 20 te klimmen. Nu staat het aandeel circa € 7,60. Het al eerder genoemde 3D Systems klom vanaf begin 2009 tot begin dit jaar 2900%! Om vanaf die top weer 70% kwijt te raken. De grote concurrent van 3D Systems is het eveneens Amerikaanse Stratasys. Stratasys is vooral actief in de markt voor professionele 3D-printers. Het aandeel steeg op de beurs vanaf begin 2009 naar een top begin dit jaar, met een koerswinst van 1870%. Nu noteert het aandeel circa 42% onder de top. Interessant dus, maar wel volatiel en voor beleggers met lef.

Robert Schuckink Kool, directeur Trend Invest

Robert Schuckink Kool is directeur van Trend Invest. Trends en ideeën worden bij Trend Invest beleggingskansen. Makkelijk en eenvoudig. Met Trends, selecties van aandelen en andere financiële instrumenten gebaseerd op een idee of een trend. Zoals bijvoorbeeld zonne-energie, 3D printing en cyber security. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.