De maand oktober van het vorige jaar zal in de geschiedenis van de Verenigde Staten een memorabele maand blijken te zijn. In die maand oversteeg de productie van olie uit eigen bodem de import met 170000 vaten per dag. Dat was voor het eerst sinds 1995. In het afgelopen jaar. In 2012 verbruikten de VS gemiddeld 18,6 miljoen vaten per dag. Dat is ongeveer 20% van het wereldwijde verbruik.
-
In 2013 werden per dag ongeveer dag ongeveer 91,2 miljoen vaten per dag geconsumeerd
-
Wereldwijd stegen de voorraden naar 92,3 miljoen vaten per dag.
-
Dat was vooral te danken aan een hogere productie in de non-OPEC landen. Daar steeg de productie naar 43 miljoen vaten per dag. De hoogste productie ooit
Sinds oktober is de binnenlandse productie steeds opgelopen ten koste van de importen. Op 27 december was die import gedaald naar 6,86 miljoen vaten. Dat was het laagste niveau sinds de maand januari in het jaar 2000. Zowel volgens the world energy outlook van het Internationale Energie Agentschap (IEA) als volgens BP Energy Outlook 2030 staan de Verenigde Staten aan de vooravond van een periode van een relatieve overvloed van energie. Volgens het in Parijs gevestigde Agentschap zullen de VS al in 2015 de traditionele oliegrootmachten als Rusland en Saoedi Arabië gaan overtreffen als producent van olie. Zowel BP als het IEA voorzien dat de Verenigde Staten de komende jaren nagenoeg zelfvoorzienend zal worden op het gebied van energievoorziening. Beide partijen denken dat die situatie zeker zal aanhouden tot 2030.
Zelfvoorzienend
Die zelfvoorziening is in de eerste plaats te danken aan nieuwe technologieën, genaamd fracking, die het mogelijk maken de grote voorraden olie en gas uit de zogeheten schalieformaties vrij te maken. De belangrijkste vindplaatsen van schalieolie en schaliegas zijn de Bakkenformatie in Noord Dakota en Ford Eagle in Texas. Fracking is overigens een zeer omstreden techniek, omdat het gebruik van chemicaliën de kwaliteit van het grondwater kan vervuilen. Voortschrijdende milieuvervuiling kan uiteindelijk een spaak in het wiel betekenen van alle optimistische scenario’s. Ook hierin verschillen BP en IEA niet van mening. De wetgeving op dat gebied wordt ook in de VS voortdurend aangescherpt. Los van de nieuwe overvloed zijn ook de Verenigde Staten zuiniger geworden in het energieverbruik. Daarom kan het gebeuren, dat ook in 2015 de VS niet langer de grootse consument van energie zal zijn, maar ingehaald zal zijn door landen als China en India.
Figuur 1 Groeiende Amerikaanse olieproductie
Politiek
De nieuwe energieonafhankelijkheid zal op meerdere terreinen kunnen doorklinken in de wereld. Vooral in Europa groeit de vrees, dat de VS hun belangstelling voor wat er gaande is in de Midden Oosten geleidelijk gaan verliezen. Dat betekent concreet, dat Europa dan zelf moet gaan zorgdragen voor de ongestoorde aanvoer van olie uit die regio. Tot nu toe kon Europa rekenen op de militaire aanwezigheid van de VS in de wateren rondom de regio. Een tanende Amerikaanse belangstelling kan de instabiliteit in de regio alleen maar vergroten en dat maakt de positie van Europa alleen maar zwakker.
Economisch
De nieuwe overvloed aan energie heeft ook economische gevolgen, die nu al merkbaar worden. De VS kennen een verbod om olie te exporteren en ze hebben nog geen infrastructuur om hun overschot aan gas in de vorm van LNG naar bijvoorbeeld Europa te exporteren. Dat betekent, dat de prijzen voor energie in de VS de afgelopen periode dramatisch gedaald zijn. Daar trekken energie-intensieve sectoren als de chemie en de staalindustrie voordeel uit. Die maken nu als het ware een complete revival door. De VS zijn in korte tijd weer exporteur van geraffineerde olieproducten geworden. Tot voor kort leek deze tak van sport ten dode opgeschreven.
Het grote slachtoffer van deze ontwikkelingen in de VS lijkt Europa te worden. Bedrijven als Basf en Bayer zien zich kostentechnisch op grote achterstand ten opzichte van de Amerikanen geplaatst. Die achterstand is zo groot, dat verschillende bedrijven al hebben aangekondigd hun uitbreidingsinvesteringen naar de VS over te hevelen. De Europese chemie zal het trouwens de komende jaren steeds moeilijker krijgen, omdat er in Azië een grote overcapaciteit wordt opgebouwd.
Figuur 2 Europa is het kind van de rekening
Milieutechnisch
Het heeft er alle schijn van, dat vooral Europa slachtoffer gaat worden van de nieuwe Amerikaanse overvloed, zowel politiek als economisch. De Europeanen zijn trouwens bang, dat ze op nog een vlak slachtoffer gaan worden en dat is milieutechnisch. Ze zijn bang, dat door de nieuwe overvloed de Amerikanen minder gaan investeren in renewable energy . Ook in dit opzicht zijn ze bang voor een snel stijgende rekening, terwijl de noodzaak voor nieuwe schone energie alleen maar groter wordt. De Amerikanen zijn immers op grote schaal hun vervuilende kolen naar Europa gaan investeren nu de prijs voor schoon aardgas onder die van kolen is gedaald!
Figuur 3 Vindplaatsen schalieolie in de VS
INVINCO
De schalierevolutie zal ook gevolgen gaan hebben voor uw beleggingsportefeuille. De koersen van Europese aandelen kunnen onder druk komen door de veranderende economische verhoudingen in de wereld. Amerikaanse aandelen kunnen er echter van profiteren. INVINCO is gaarne bereid om voor u en met u een nieuwe beleggingsstrategie te ontwikkelen. Neem gerust contact op.
- Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
- Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
- Effectenrekening op eigen naam
- Full-Service, eigen accountmanager
- Liquide investering
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.
Zal het zijn dat olie nu dalend is dat dit artikel opdoemt ?…., andere verklaring zal er niet zijn, soort zoekt soort en men móet er gewoon over schrijven..
Zijn Europeanen echt bang milieutechnisch gezien? Ik namelijk niet.
Wat een artikel !……