Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Saxo: aandelen stijgen 10% in 2014

Saxo Bank voorspelt een algehele stijging van de wereldwijde aandelen met 10% in 2014. Favoriete aandelen van de bank in 2014 zijn onder andere General Electric, Microsoft en BNP Paribas. Peter Garnry, hoofd Equity Strategy, onderstreept het aanhoudende belang van een aandelenportefeuille teneinde betekenisvolle kapitaalgroei te realiseren. De relatieve repricing tussen aandelen en obligaties houdt aan in 2014, aangezien het totale rendement op aandelen ten opzichte van obligaties al sinds 1995 onder de risicopremielijn van aandelen zit.

Hij gaf de volgende toelichting: “Schenk geen aandacht aan partijen die beweren dat aandelen in een zeepbelfase zitten. Als je echt het maximale wilt halen uit je portefeuille in 2014, bestaat het grootste risico hierin dat je positie in risicovolle assets niet lang genoeg is.”

Opkomend Azië zal zich in 2014 ontpoppen als ’s werelds primaire zwakke regio, maar het begin van het einde van deze crisis is bereikt.

Saxo Bank, de online multi-asset handels- en beleggingsspecialist, heeft haar eerste kwartaalvooruitzichten voor 2014 gepubliceerd en daarbij zowel naar de macro-economische omgeving als individuele beleggingscategorieën gekeken.

Wereldwijd
 
Opkomend Azië heeft de wereldwijde groei gedurende de huidige crisis op aanvaardbare niveaus weten te handhaven, maar in 2014 zal deze regio ’s werelds primaire zwakke plek worden. De investeringen in deze regio hebben een duizelingwekkend niveau van 43% van het bnp bereikt, terwijl de groei is teruggevallen tot nauwelijks 6%; het eenvoudige deel van de groeicyclus is al lang voorbij en sommige EM-overheden trachten nu proactief de groei van hun economie te vertragen. Dit is niet per se een slechte ontwikkeling voor Azië, dat dient af te koelen en zijn economische model moet herzien. Europa daarentegen zal worden getroffen door de fall-out van de problemen waarmee zijn beste groeimarkt voor export zich geconfronteerd ziet.

Verder verwacht Saxo Bank dat de mondiale economie zal versnellen van 2% groei in 2013 tot 2,8% in 2014. Deze stijging wordt aangejaagd door de VS, waar een belangrijke impuls zal uitgaan van de particuliere consumptie en de private investeringen, en daardoor zal de Amerikaanse groei dicht bij 3% uitkomen. Het proces van QE-afzwakking zal voortgaan naarmate de economie verder aansterkt, wat zou neerkomen op een einde aan QE in de tweede helft van 2014.

De eurozone is aan de beterende hand en zal de groei waarschijnlijk zien uitkomen op 0,8% positief in 2014, maar de vooruitzichten voor Duitsland en in het bijzonder Frankrijk blijven somber; behalve een toename van de overheidsuitgaven is laatstgenoemd land er niet in geslaagd de groei te stimuleren. De al twee jaar aanhoudende daling van de inflatie in de eurozone zal dit jaar waarschijnlijk geen betekenisvolle ommekeer beleven, en de redenen voor extra versoepeling door de ECB, hoogstwaarschijnlijk via een nieuwe LTRO, zijn gegrond.

Steen Jakobsen, hoofdeconoom van Saxo Bank, gaf de volgende toelichting: “Het is lang geleden dat de sterren van de macro-indicatoren zo perfect op één lijn stonden. Het goede nieuws? Dit is het begin van het einde van deze crisis. De periode 2014-2015 zal een transitie te zien geven van kwantitatieve verruiming en goedkoop geld naar kwalitatief betere groei en hopelijk een mandaat voor echte verandering. De wereld is zo uit balans geraakt dat zaken vanaf nu alleen maar kunnen verbeteren.”

Valuta’s 

De markt gaat ervan uit dat de Fed zal kiezen voor een geleidelijke, maar gestage benadering van het afbouwen van de aankopen, en als zodanig zal het voorziene pad leiden naar een hogere USD. Maar als de markten de moed verliezen, zou de dollarsterkte prominenter kunnen verschuiven tegenover de minder liquide G10- en EM-valuta’s dan tegenover de JPY en andere belangrijke valuta’s.

John J. Hardy, hoofd FX Strategy, voegde daaraan toe: “Het eerste kwartaal zal een gecoördineerde inspanning te zien geven gericht op ontwenning van de valutamarkt van QE. De eurozone zou ontvlambaar kunnen blijken te zijn, met perifere economieën die bereid zijn te rebelleren als de ECB geen krachtigere maatregelen treft om haar balans verder te vergroten.”

Long USDCAD, long USDJPY en long GBPNZD zijn de belangrijkste valutathema’s van Saxo Bank in het eerste kwartaal van 2014.

Grondstoffen 

Grondstoffen staat opnieuw een zwaar jaar te wachten, waarbij het risico van nog lagere prijzen nog steeds tot de mogelijkheden behoort. De groei van de vraag is gestabiliseerd nu de economische groeipercentages in opkomende economieën, niet in de laatste plaats China, zijn gedaald.

De energiemarkt zal zich moeten instellen op de mogelijkheid dat het wereldwijde aanbod van ruwe olie voor het eerst in de recente geschiedenis de vraag overtreft, deels dankzij de toename van de productie buiten de OPEC, en de gemiddelde prijs van Brent-olie zal waarschijnlijk dalen tot USD 105 per vat. Nadat goud in 2013 voor het eerst in dertien jaar een jaarverlies leed, is Saxo Bank voorzichtig optimistisch over de vooruitzichten voor goud later in 2014, met een gemiddelde prijs van USD 1.225 per ounce in het eerste kwartaal.

Ole S. Hansen, hoofd Commodity Strategy, voegde daaraan toe: “Hogere groeiverwachtingen aan het begin van het jaar brengen het risico met zich mee dat beleggers opnieuw te optimistisch worden over het vooruitzicht van hogere prijzen, met name van ruwe olie en industriële metalen. De sterke januariperformance in de afgelopen drie jaar zou zich derhalve kunnen herhalen om vervolgens later in het kwartaal weer ongedaan te worden gemaakt.”

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

6 reacties op “Saxo: aandelen stijgen 10% in 2014”

  1. Avatar

    Saxo bank aandelen stijgen met 10% ,ach met zo,n uitspraak vlieg je ook
    niet uit de bocht ..toch …
    Daar worden geen Kamervragen over gesteld ..

  2. Avatar

    Dames en heren het feest is nog maar net begonnen, Martin Armstrong verwacht een verdubbeling van de Dow naar 30000 punten eind 2015, de jaren die eindigen met een 5 zijn extreem positief, gemeten vanaf 1900, 2015 is ook nog een Pre-election year in de 4-year election year cycle die ook zeer positief is gemeten. De rente is extreem laag, historisch gezien, de winsten van bedrijven gaan zich ontpoppen als tulpen in het voorjaar, 2014 word een aanloop en 2015 een wereldrecord voor de Dow. AEX eind 2015 boven de 700.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *