Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Schaliebedrijven even links laten liggen

Het gaat van kwaad tot erger met de schalie-industrie in de VS. In April van dit jaar stortte de prijs voor een vat olie totaal in elkaar.

Een vat olie moet al snel $ 45 opbrengen wil het oppompen winstgevend zijn. Het lijkt erop, dat de gemiddelde prijs in het 2de kwartaal niet veel verder komt dan $ 27.

De pandemie heeft de druk op de schalie-industrie alleen maar vergroot. Ze staat aan de vooravond van enorme afschrijvingen. Die kunnen in dit jaar oplopen tot wel $ 300 miljard.

Uiteindelijk wacht de sector een golf van faillissementen en en verregaande consolidatie. Veel bedrijven zullen niet de moeite waard blijken om over te nemen en slechts een handjevol bedrijven, zoals Exxon en Chevron, zijn financieel sterk genoeg om te kopen en over te nemen.

Het succes van de schalie-industrie was gebaseerd op de bereidheid van Wall Street om maar geld te blijven fourneren om de productie steeds maar weer te verhogen.

Uiteindelijk werd de schuldenberg te hoog en trok Wall Street de handen ervan af. Er lijkt ook geen bereidheid meer om de consolidatie te financieren.

Het schaliesprookje lijkt voorlopig voorbij. Het mag een schrale troost heten, dat de gehele fossiele energiesector zwaar lijdt onder een tanende vraag en afkalvende prijzen.

Voor beleggers is het evenmin een pretje.

Cor Wijtvliet

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *