AEX: tijd om te verkopen ?

Is het herstel van de AEX voltooid en kunnen we weer lagere koersen verwachten? Wel als het aan de experts ligt. Technisch analist Bas Heijink van ING voorziet een dubbele top bij 574 punten. Na de verslechteringen in het technische beeld steeg de AEX vorige week ongeveer veertig punten.

TA AEX

Op 16 maart zette de AEX het voorlopige jaar-dieptepunt op de borden bij 389. Dit was na de zeer krachtige vrije val van ongeveer 240 punten in slechts vier weken. We zagen in het verleden wel vaker krachtige dalingen in een bearmarkt, maar zelden zo’n diepe val in zo korte tijd. Medio maart achtte hij de kans op een krachtige herstelbeweging groot. Aanwijzingen daarvoor waren onder andere het dicht benaderen van zijn tweede neerwaartse doel (380), de vorming van een bodempatroon en een zogenoemde ‘exhausting gap’. Een ander belangrijk punt was de afstand tussen de koers en het 200-daagse gemiddelde. De ervaring leert namelijk dat zodra de koers 10% à 15% afwijkt van het 200-daags gemiddelde, de kans op een tegenreactie groot is. Maar dat gebeurt meestal in een minder volatiele markt. Medio maart was er veel volatiliteit in de markt waardoor de uitschieters veel groter kunnen uitvallen.

Op laatste benen

Destijds had hij eerst een herstel verwacht richting de 483. De doorbraak door deze weerstand creëerde ruimte richting de 528. Ook deze weerstand werd na een consolidatieperiode van meerdere weken uiteindelijk gebroken, waarmee opnieuw opwaartse ruimte vrijkwam. De herstelbeweging is dus aanzienlijk sterker dan hij verwachtte. Toch lijkt die volgens hem op zijn laatste benen te lopen. Op 5 juni plaatste de AEX zijn voorlopige top bij 573,50. Dit was allereerst een hertest van de zware toppenzone die sinds begin 2018 werd gevormd. Ook werd hiermee een van de voormalige stijgende bodemlijnen teruggetest in de logaritmische grafiek sinds 2009. Oftewel: een klassieke terugtest naar de belangrijke voormalige steunlijn (die van de bullmarkt die bijna tien aanhield) en die in 2018 neerwaarts werd gebroken.

Charles Nenner

Ook cyclusanalist Charles Nenner verwacht een neerwaartse draai van de AEX volgende week.

Automatisch Beleggen

Beste belegger is dit wat u zoekt? :  Met gemak beleggen en een mooi rendement. Ons handelssysteem op de Duitse beursgraadmeter heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een resultaat van € 35.750 (per 27 maart 2020) behaald. Dat is een rendement van 410%. Vraag hier de gratis brochure aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.