Het gaat niet goed met de Europese raffinage. Afgelopen week maakte het Italiaanse bedrijf Mol bekend zijn raffinaderij met een capaciteit van 55000 vaten per dag te gaan sluiten. Die sluiting staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een stelselmatige afbouw van raffinagecapaciteit in Europa. Sinds 2008 is de capaciteit met maar liefst 1,7 miljoen vaten per dag verminderd. De oorzaak is goedkope importen uit de VS.
- Saoedi Arabië is de grootste producent en exporteur van olie>
- De VS zijn de grootste producenten van aardgas, maar Rusland is de grootste exporteur>
- China is de grootste producent van kolen, maar ook de grootste importeur>
- De VS zijn de grootste producent van aardolieproducten, maar Rusland is de grootste exporteur>
De toevloed van goedkope Amerikaanse raffinageproducten komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ze zijn het resultaat van de wederopstanding van de Verenigde Staten als een wereldspeler in de productie van olie. Volgens het Internationale Energie Agentschap gaat die wederopstanding de energieverhoudingen wereldwijd veranderen. Dankzij de aanwezigheid van binnenlandse schalieolie zijn de VS bijvoorbeeld sinds dit jaar niet langer de grootste olie-importeur ter wereld. Die rol is overgenomen door China.
Maar dat is niet de enige opvallende verandering in de verhoudingen. Volgens de IEA zullen Non-OPEC producenten in 2014 hun productie kunnen opvoeren met 1,7 miljoen vaten tot in totaal 56,4 miljoen per dag. Dat is niet alleen te danken aan een verhoogde productie in landen als Canada en Kazachstan, maar vooral aan de VS. Dat land produceert volgens persbureau Reuters al twee kwartalen op rij 10 miljoen vaten per dag. Als deze ontwikkeling zich doorzet, dan zullen de VS in 2014 Rusland passeren als grootste olieproducent buiten OPEC. De totale productie kan dan uitkomen op 11 miljoen vaten per dag tegen 10,8 miljoen vaten voor Rusland.
Figuur 1 Frackingproces in de VS
De productieverhoging komt niet erg ongelegen. In september daalde de productie van OPEC voor het eerst in twee jaar tot beneden een niveau van 30 miljoen vaten per dag. En dan te bedenken, dat Saoedi Arabië voor de derde maand op rij meer dan 10 miljoen vaten per dag produceerde. Het probleem schuilt in landen als Libië en Nigeria. In het eerste land maken strijdgroepen het nagenoeg onmogelijk om olie op te pompen en te exporteren. In Nigeria worden dagelijks meer dan 100 000 vaten per dag gestolen en illegaal op de markt gezet. Ook een land als Irak slaagt er maar niet in om de eigen productie op stoom te krijgen als gevolg van heftige politieke onrust. In totaal daalde de productie van OPEC met 645 000 vaten per dag.
De extra productie van Non-OPEC landen compenseert royaal voor dit verlies aan productie en vormt zelfs een kussen tegen prijsstijgingen. Na het bekend worden van de verwachtingen daalde de prijs voor een vat West Texas Intermediate (WTI) met bijna een dollar naar $ 102, 02 per vat. De prijs voor een vat Brent daalde ook, maar minder sterk naar een niveau van $ 111,28 per vat.
Het is niet onmogelijk, dat de olieprijs de komende maanden verder onder druk komt. Volgens het IEA zal de wereldwijde vraag naar olie in 2014 slechts met 1,1 miljoen vaten stijgen naar 92 miljoen vaten. Dat zijn er weer 100 000 minder dan eerder voorspeld. De prijsdaling zal waarschijnlijk het grootst zijn in de VS. De stijgende productie in dat land zorgt min of meer voor een overaanbod, omdat olie niet vrijelijk geëxporteerd kan worden. Dat zet druk op de prijzen. Niet alleen de consument profiteert hiervan, maar ook de Amerikaanse raffinaderijen. Vergeleken met hun Europese concurrenten, die hun olie uit het Midden Oosten betrekken, kunnen de Amerikanen olie voor een habbekrats opkopen. Als alles gaat, zoals het IEA verwacht, dan is een prijsdaling voor een vat WTI olie tot onder $ 100,- beslist niet uit te sluiten.
Figuur 2 Druk op de prijs voor een vat WTI
INVINCO
Ook al komt de olieprijs de komende maanden onder druk te liggen, dan nog zijn er grote kansen voor de belegger. De belegger kan proberen in te spelen op bovenstaand scenario. Markten zijn echter grillig en actief vragen veel concentratie, kennis en kunde. Dat is niet iedere belegger gegund. Daarom is het beter in contact te treden met professionals, die deze markten van minuut op minuut volgen. Bij INVINCO vindt u deze professionals.
- Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s>
- Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel>
- Effectenrekening op eigen naam>
- Full-Service, eigen accountmanager>
- Liquide investering>
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.
Start met Automatisch Beleggen
Het kunnen wel eens moeilijke jaren worden voor de olie-industrie. Het Rapport van de IPCC hand bijna niet op een ongunstiger moment kunnen verschijnen.
Optimisme over olie en de prijs van olie is terug. Volgens het IEA zal de vraag naar olie de komende jaren alleen maar stijgen en daarmee ook de prijs.
Het is oorlog op de oliemarkt. Door het coronavirus is de vraag naar olie opgedroogd en zijn de prijzen in elkaar gezakt.
De overvloedige productie van schalie-olie is een van de oorzaken van de lage olieprijs. Die lage prijs beging nu de sector zelf op te breken.
Het proces voor het ontstaan van een prijs ligt niet in ‘nieuws’ maar in het patroon van het desbetreffende verhandelbare. De grafiek laat duidelijk een opwaartse trend zien tot aan eind augustus, wat onderdeel is van een langere periode dan mei. Elke beweging wordt vervolgd met een beweging in de andere richting en momenteel is een correctie bezig binnen deze ‘contra’ beweging. Het grotere patroon laat inderdaad een daling van de olieprijs zien, en hier is goed op in te spelen.