Olieprijs veroorzaakte recessie

De huidige recessie is veroorzaakt door hoge olieprijzen. De problemen op de huizenmarkt zijn slechts een symptoom. Door de hoge olieprijzen belanden zowel Japan als de Eurozone al in een recessie voordat de financiële crisis uitbrak. In het verleden waren zij in vier van de vijf gevallen waarin de economie wereldwijd kromp de oorzaak hiervan. Dat stelt Jeff Rubin, hoofdeconoom bij CIBC World Markets, in een recent rapport.

recessies_en_hoge_olieprijzen

In de bovenstaande figuur kunt u zien dat, na een forse stijging van de reële olieprijs (gecorrigeerd voor inflatie),  in vier van de vijf gevallen een wereldwijde recessie volgde.

Schokken in de olieprijs leiden tot een overdracht van miljarden dollars van landen waar consumenten het gehele inkomen uitgaven, naar landen waar het meest gespaard wordt. De zogenaamde petrodollars komen weliswaar terug in de vorm van investeringen door staatsfondsen maar niet alles keert terug. Het lek wordt overgedragen aan landen met een spaarvoet die wel 50% is. Dit maakt de inkomenstransfer niet neutraal, waardoor de vraag naar goederen per saldo afneemt wat volgens de Amerikaanse econoom Rubin leidt tot een teruggang in de wereldwijde economie.

Het zijn dus niet de problemen op de huizenmarkt die de recessie veroorzaakt hebben. Hoe kan anders de huizenprijzen in een stad a;s Cleveland, een recessie veroorzaken in Japan en de Eurozone? De omvang van de olieprijsschok is tevens veel groter dan het effect van de onroerend goed prijzen op de economie.

De recente stijging van de olieprijzen, vanaf 2002 tot een piek van $147 in 2008 bedroeg maar liefst 500%, de sterkste toename ooit gemeten. (zie onderstaande figuur)

olieprijsschokken

Deze forse toename heeft geleid tot een stijging in de OESO-landen (rijke landen) van de kosten met $700 miljard per jaar. Circa $400 miljard ging naar de OPEC-landen.

In het verleden belandde de wereldeconomie in een recessie als slechts een deel van de huidige omvang verplaatst werd. Dus waarom zou het nu niet het geval zijn.

Een andere reden is dat de hypotheekcrisis pas uitbrak nadat Japan en de Eurozone al in een recessie verkeerden. Dit was voor de stijging van de LIBOR-tarieven die in verband worden gebracht met de huidige financiële crisis. (zie onderstaande figuur)

recessie_en_financiele_crisis

Het is volgens Rubin niet verrassend dat Japan en de Eurozone al een neergang kenden voordat in de Verenigde Staten een recessie begon. Amerika is veel minder gevoelig voor een olieprijsschok omdat het zelf producent is. (5 miljoen van de 19 miljoen vaten worden geproduceerd en geconsumeerd in de Verenigde Staten)

olieprijsgevoeligheid_economieen

Het duurt volgens onderzoeken ongeveer een jaar voordat de olieprijsschok zijn maximale effect op de Amerikaanse economie heeft bereikt. De opmars begon in het derde kwartaal van vorig jaar. Waarschijnlijk voelen we dus nu de volledige pijn. De recente ineenstorting zullen we dan pas volgend jaar merken. Dus de huidige lage prijs zal volgens hem ook voor zorgen dat de economie weer de weg naar boven hervindt. Maar dan begint de cyclus opnieuw…

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van gratis tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

1 gedachte over “Olieprijs veroorzaakte recessie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.