Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

D-scenario uit de kast

Afgezien van alle “normale” volatiliteit in de financiële markten waaraan we de laatste tijd gewend zijn geraakt, gaf vooral de lange rente afgelopen week grote uitslagen te zien. De Amerikaanse tienjaars rente bodemde in maart op 3,3%, zakte in september nog een keertje terug naar 3,4% maar leek daarna heel voorzichtig de weg omhoog in te slaan. Dit zou er op kunnen wijzen dat volgens de obligatiemarkten de grootste ellende inmiddels in de koersen verwerkt begon te  raken. De Duitse tienjaars rente zette in juli nog een top op 4,67% en zette daarna een steile daling in, wat strookte met de snelle opeenstapeling van tegenvallers in de economische cijfers. In september en oktober stuitte de rente echter een aantal malen op cruciale niveaus. Tegelijkertijd deed zich een extreme daling in de aandelen-markten. Dit alles leek een opmaat te zijn voor een bearmarkt rally in aandelen, samengaand met een einde aan de “flight to safety”, waardoor ook de lange rente (in ieder geval tijdelijk) weer wat kon opveren. Afgelopen week zakte echter de tienjaars rente zowel in de VS als in Europa door zijn hoeven.

In de VS werd de voorzichtige opgaande lijn het eerst doorbroken en op vrijdag zakte de tienjaars rente zelfs even kort door de 3%, om daarna weer wat op te veren naar 3,2%. In Europa zakte de Duitse evenknie met een luide knal door zijn barrières en daalde van 3,7% aan het begin van de week naar 3,4% aan het einde van de week.

Het lijkt erop alsof de obligatiemarkten, die vaak wat eerder reageren dan aandelenmarkten, het recessiescenario overboord zetten en overschakelen naar het D-scenario. De D kan hier dan voor Depressie, Deflatie of een combinatie van deze twee staan.

Ook aandelenmarkten sloegen de weg naar het zuiden in. In de VS werden de dieptepunten van de zomer van 2002 getest en zelfs even doorbroken. In Europa zijn we nog wat verwijderd van de dieptepunten die hier in maart 2003 werden gezet.

De bearmarkt rally waar we twee weken geleden nog op rekenden raakt hiermee steeds verder uit het vizier. Afgelopen vrijdag veerden de Amerikaanse markten weer sterk op, wat nog enige hoop geeft dat aandelenmarkten te ver zijn weggezakt, maar de obligatiemarkten vertellen ons eigenlijk dat het nog somberder gaat worden voor een herstel intreedt. De Duitse tienjaars rente heeft nog de bodem van 3% (september 2005) om naar uit te kijken, de Amerikaanse tienjaars rente heeft zich inmiddels op nieuw terrein begeven.

Aandelenmarkten

aandelenmarkten_24_11_08

Bron: SNS Securities Research

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *