Vrijdag 7 december vergaderden de ministers van Oliezaken van OPEC meer dan zeven uur om vast te stellen, dat de strategie van het kartel onverminderd van kracht blijft. Sterker nog, er is zelfs geen productiedoelstelling meer. Vooral Saoedi Arabië en Iran hadden zich met kracht verzet tegen elke suggestie de productie aan een maximum te binden. Maar dat was blijkbaar ook het enige waar beide landen het eens over konden worden. Iran, een politieke en militaire vijand van de Saoedi’s wil zich ook binnen OPEC niet voegen naar de wensen van de Saudi’s, maar zelf een stempel drukken op het beleid.
Wij geven u kosteloos een mooie optiestrategie in grondstoffen. U kunt onze strategie onderaan dit artikel aanvragen.
Groeiende onenigheid binnen het kartel maakt het nagenoeg onmogelijk om een effectief oliebeleid te voeren. De markt nam het gebrek aan richting en beleid niet in dank af en duwde op maandag en dinsdag de olieprijs verder omlaag. Brent raakt aan een niveau van $ 40 per vat en West Texas Intermediate dreigde door de barrière van $ 37 te zakken. De besluiteloosheid en ruzies in Wenen lijken daarmee een nieuwe cyclus van prijsdalingen in gang gezet te hebben.
Hedgefunds hebben naar verluidt shortposities ingenomen met een waarde van 360 miljoen vaten olie. Zij zetten nadrukkelijk in op verdere prijsdalingen en door hun massieve short posities kan dat een self fulfilling prophecy worden.
Het zijn echter niet alleen hedge funds die hun best doen de prijs verder omlaag te brengen. Er spelen nog verschillende andere factoren die elkaar versterken en dus een prijsdaling zeer waarschijnlijk maken. De immer groeiende olievoorraden spelen een rol van belang. Al 11 maanden op rij nemen de voorraden in de VS, maar ook in Europa toe. Zelfs nu de wintermaanden zijn aangebroken gaat de groei onverdroten verder.
Maar niet alleen het aantal vaten groeit, ook het volume van geraffineerde producten als diesel en benzine. Het volume neemt zo snel toe, dat op sommige plaatsen in de wereld opslagcapaciteit zowel op land als op zee schaars begint te worden. Capaciteitsproblemen zou sommige partijen er zelfs toe kunnen nopen om hun olie-aankopen tijdelijk te staken. Het is begrijpelijk dat onder deze omstandigheden van een prijsherstel in ieder geval geen sprake kan zijn.
Niet alleen aan de afnemerskant groeien de problemen, maar ook aan de kant van de aanbieders. Daar gebeurt wat niemand voor mogelijk had gehouden. De daling van de prijs heeft alleen maar meer productie uitgelokt. Niet alleen OPEC is op volle kracht blijven produceren, maar ook een land als Rusland weet van geen ophouden. In dat land is de productie niet meer zo hoog geweest sinds het uiteenvallen van het Sovjetrijk.
De productie van schalieolie in de VS loopt wel terug, maar slechts mondjesmaat. Het land produceert nog steeds meer dan 9 miljoen vaten per dag. Als we het Internationaal Energie Agentschap mogen geloven gaat de productie in 2016 zelfs nog licht omhoog naar 9,33 miljoen vaten per dag! De grootse impuls voor een verdere daling komt uit Iran. Zodra de boycot voorbij is zal het land onmiddellijk 600.00 vaten olie naar de internationale exportmarkten sturen. Binnen een jaar moeten er dat minimaal 1 miljoen zijn. In de jaren daarna moet het getal oplopen naar minimaal 3,5 miljoen vaten.
De wereld zwemt in de olie en niets lijkt hier een einde aan te kunnen maken. De enige organisatie, die daarvoor zou kunnen zorgen, is OPEC. Wenen heeft duidelijk gemaakt dat het kartel niet meer functioneert. Zodoende wordt het scenario van lower for longer vanzelf werkelijkheid. Het is ook om die reden dat steeds meer partijen Goldman Sachs navolgen in de opinie dat de prijs van een vat olie in 2016 wel eens naar een niveau van $ 20 per vat kan dalen!
Mooie optiestrategie in grondstoffen. Wij geven onze strategie gratis weg. Hier Aanvragen
Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.
Bron: Rendabel Beleggen
Een verwijzing naar de titelfoto: https://flic.kr/p/5dMXSL