Olieprijs stijgt minder dan gevreesd

Dit jaar is het 100 jaar geleden, dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. De aanleiding was de moord in Sarajevo op de Oostenrijks-Hongaarse kroonprins Frans Ferdinand. Nu, honderd jaar later, lopen de spanningen in Europa weer hoog op door de bezetting van het schiereiland de Krim door Russische soldaten. Dit schiereiland behoort echter tot de Oekraïne, dat zich wil ontworstelen aan de Russische invloed. Evenals toen is ook nu iedereen ervan overtuigd, dat zaken zomaar uit de hand kunnen lopen als er iets onverwachts gebeurt.

Los daarvan hebben de politieke en militaire ontwikkelingen een direct effect op de economie in de wereld. De prijzen voor energie hebben fors gereageerd op de ontwikkelingen in de Krim.

De scherpe reactie van de olieprijs is niet zo vreemd. Rusland is verreweg de grootste leverancier van energie van Europa. Elke dag gaan zes miljoen vaten olie van Oost naar West en nog eens een miljoen vaten van allerhande olieproducten. Daarnaast gaat meer dan een derde van de gasproductie naar Europa.

Het recente verleden heeft geleerd, dat president Poetin er niet voor terug schrikt om het energiewapen te hanteren. Nog in de winter van 2009 sloot hij de gastoevoer naar Oekraïne af om dat land op de knieën te krijgen. Het is onmiskenbaar dat Europa kwetsbaar is. Bij Saxobank denken ze dat door de politieke spanningen de olieprijs wel eens USD 5 dollar kan gaan stijgen. Dat is volgens de bank meer het gevolg van spanningen en zenuwen dan van een werkelijk dreigend tekort. En hetzelfde geldt voor de gasprijs. Ook de prijs van aardgas schoot afgelopen weekeinde omhoog als gevolg van de spanningen maar niet vanwege de dreiging van een werkelijk tekort. Door de zachte winter zijn de gasvoorraden in Europa hoog. De vraag naar gas was in 2013 de laagste sinds 1999. Daarenboven hebben Europeanen hun lesje wel geleerd en is er een strategische reserve opgebouwd.

Er is echter nog een factor die doet vermoeden, dat prijzen weliswaar kunnen oplopen maar niet door het dak zullen gaan. De kracht van Rusland is tegelijkertijd haar zwakte. Het land is voor zijn inkomsten wel heel erg afhankelijk geworden van de export van energie.

Beide partijen hebben er dus alle belang bij zaken niet uit de hand te laten lopen. Daarvoor is een zekere mate van stabiliteit in Oekraïne absoluut noodzakelijk. Ongeveer 50% van de Russische gasexport gaat door dat land. Toenemende instabiliteit zou de doorvoer in gevaar kunnen brengen. Volgens de Financial Times was Gazprom afgelopen weekeinde al in Kiev om de regering kortingen aan te bieden om zo de doorvoer te garanderen. Noch de Russen, noch de Europeanen hebben er enig belang bij, dat Kiev het Sarajevo van 2014 wordt.

101713_0018_Olieprijsza3.png

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

3 gedachten over “Olieprijs stijgt minder dan gevreesd”

  1. Wat ik eigenlijk niet zo goed begrijp is dat je de ene keer in een artikel een soort van TA gebruikt en in het ander economische omstandigheden als leidraad gebruikt. Eigenlijk meet jij dus gewoon met twee maten, om het simpel te zeggen. Dus dan is het heel logisch dat het éen niet voldoet aan de redenatie van het ander.
    Hoe kijk jij daar zelf tegenaan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.