Goud mogelijk naar $ 1400

Het verhaal van goud in 2013 is al vaak verteld. In april van dat jaar maakte Ben Bernanke, toenmalig hoofd van de Fed, voor het eerst toespelingen op een mogelijke afbouw van de monetaire verruiming. Een van de uitkomsten van die suggestie was een val van de goudprijs. In totaal verloor goud in het afgelopen jaar 28% van zijn waarde.

Geheel tegen de verwachting in is in 2014 de goudprijs weer gaan stijgen. In de eerste twee maanden van dit jaar bedroeg de winst ruim 10%. De stijging was grotendeels terug te voeren op zwakke economische cijfers uit de VS en groeiende onrust over de kwaliteit van de Chinese economie. De stijging was echter onvoldoende om vooral beleggersbanken ervan te overtuigen dat er meer in het vat zou kunnen zitten. Op de laatste dag van februari liet Deutsche Bank haar cliënten in een rapport weten, dat de prijs van goud doorgeschoten was en dat een correctie niet kon uitblijven.

Al in november 2013 heeft Invinco u gewezen op de mogelijkheid, dat de goudprijs weer omhoog zou gaan. Op 20 november van dat jaar bedroeg de goudprijs $ 1275 per troy ounce.U kunt het artikel hier teruglezen. Op 12 en 19 februari van dit jaar hebben wij u opnieuw gewezen op het herstel van de goudprijs en de kansen die de stijging u biedt.

Getipt Op 20 November 2013

Getipt Op 12 Februari

Getipt Op 19 Februari

De opsteller van het rapport had echter buiten de waard gerekend. President Poetin besloot ongeveer op hetzelfde moment Russische troepen naar het schiereiland de Krim te sturen en het eiland de facto te annexeren. De crisis leek te escaleren, toen op zondag de nieuwe minister-president van Oekraïne het optreden van Rusland een de facto oorlogsverklaring noemde. Goud schoot door de barrière van $ 1350 per troy ounce heen. Voor een deel was de snelle prijsstijging een teken van ongerustheid van beleggers, dat het westen te zeer bij het conflict betrokken zou kunnen raken. Dat zou Rusland ertoe kunnen brengen het olie- en gaswapen in te zetten. In deze omstandigheden vervult goud voor veel beleggers weer de rol van Safe Haven.

Hoezeer goudprijs en onrust aan elkaar gekoppeld zijn, bleek op dinsdag 4 maart. Rusland liet de wereld weten, dat de militaire oefeningen aan de grens van Oekraïne afgelopen waren. De prijs van goud daalde daarop gestaag. Geen vuiltje meer aan de lucht, zou je denken. In ieder geval denken een aantal analisten zo. De politieke spanningen zijn nu wel in de prijs verdisconteerd en als de economische data weer wat beter wordt, dan zal de prijs van goud zijn neerwaartse tocht weer gaan beginnen.

Veel goudhandelaren delen die visie niet. Voor hen staan de spanningen tussen Rusland en Oekraïne niet op zich, maar zijn die onderdeel van een groeiende politieke instabiliteit in veel landen en tussen veel landen. Met andere woorden, na dit geschil zal zich weer een nieuwe haard van onrust en spanningen aandienen. Bovendien gaan ze ervan uit, dat het beeld van de economie niet stabiel zal worden. Goede en minder goede berichten zullen elkaar blijven afwisselen. Daardoor blijft de kans groot, dat het met het afbouwen van het monetaire verruimingsprogramma minder voortvarend gaat dan beoogd door de Fed. Mevrouw Yellen, de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft dat de markt al laten weten. Voor veel handelaren ligt het daarom eerder voor de hand, dat de goudprijs gaat stijgen in plaats van dalen. De grens van $ 1400 is voor hen de voor dit jaar te slechten barrière.

INVINCO

De prijs voor goud zal de komende jaren meer en meer bepaald worden door de vraag uit de Opkomende Markten, in het bijzonder uit China en India. Daarmee lijkt die prijs voor de langere termijn een gezonde ontwikkeling tegemoet te gaan. Of en in hoeverre de goudprijs in 2014 verder zal herstellen, hangt af van het succes van de Amerikaanse Fed om haar beleid van taperen zonder veel tumult en onrust in de wereld door te voeren. De eerste tekenen zijn wat dat betreft niet bemoedigend. Goud is waarschijnlijk begonnen aan een voorzichtige comeback. De onrust rondom de Oekraïne maakt tegelijkertijd duidelijk, dat goud zijn rol als safe haven nog lang niet verspeeld heeft.

Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de grondstoffen en valuta’s
Ingeschreven in het register van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
Uw effectenrekening op eigen naam bij gerenommeerde banken
Een vaste acountmager voor al uw beleggingszaken
Liquide investering

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.