Afgelopen vrijdag werd Israël onverwacht aangevallen door Hamas, wat chaos veroorzaakte in de regio. Sindsdien zijn de spanningen toegenomen en zijn er geruchten dat Iran achter de aanval zit. De VS heeft oorlogsschepen naar het gebied gestuurd om Israël te steunen. Deze geopolitieke crisis heeft grote gevolgen voor de wereldeconomie, vooral voor de olieprijzen.
Olie stijgt en gevolgen voor de markt
Kapitaal stroomt vanmorgen richting de veiligheid van de Amerikaanse dollar en goud, terwijl de olie bijna 4% stijgt na de onverwachte aanval van Hamas op Israël die vorige vrijdag de regio in chaos bracht, en de spanningen sindsdien zijn toegenomen. Er zijn geruchten dat Iran Hamas heeft geholpen bij het organiseren van de aanval, en de VS zei dat het oorlogsschepen naar de regio stuurt. De escalatie van de spanningen zorgde voor paniek op de financiële markten bij de opening op maandag. De prijs van Amerikaanse ruwe olie steeg tot boven de $87 per vat, omdat de angst voor mogelijke vergelding tegen Iran de doorgang van schepen die olie door de Straat van Hormuz vervoeren, bedreigt en de marktretoriek verandert van een mogelijke vertraging in de mondiale vraag naar olie naar een krappe mondiale aanbod.
Het is moeilijk te voorspellen tot welke mate de prijsactie op geopolitieke schokken zal plaatsvinden. Het feit dat de VS en Iran betrokken raken bij de onrust geeft aan dat de spanningen mogelijk verder zullen escaleren. Vanuit een prijsperspectief wordt verwacht dat het niveau van $90 per vat aanzienlijke biedingen zal aantrekken voor Amerikaanse ruwe olie, omdat de escalatie en verlenging van de spanningen in het Midden-Oosten de wereld zeer dicht bij de rand van een recessie zou kunnen brengen en de vraag naar olie zou kunnen temperen. Het is nog te vroeg om te zeggen.
Geopolitiek oogpunt
Vanuit geopolitiek oogpunt is deze oorlog anders dan die in 1973 omdat het politieke en geopolitieke landschap anders is. Ten eerste vallen de Arabische landen Israël niet gezamenlijk aan. Ten tweede hebben OPEC-landen weliswaar reserves die ze vrijwillig beperken om de olieprijs boven de $80 per vat te houden, maar ze denken er niet noodzakelijk aan om de olieprijzen te verdrievoudigen – wat alleen de energietransitie zou versnellen. Ten derde zou de VS kunnen doorgaan met het aanspreken van zijn strategische oliereserves om een mogelijke prijsschok te verzachten, ook al is de SPR tot een 40-jarig dieptepunt gedaald na de Oekraïense oorlog, en tot slot, de Oekraïense oorlog en het embargo op Russische olie zijn al van kracht en het Westen heeft weinig ruimte om nog een embargo op Arabische olie op te leggen. Dat gezegd hebbende, is mogelijke vergelding tegen Teheran een serieuze opwaartse risicofactor voor olieprijzen. We zullen de ontwikkelingen nauwlettend volgen, maar speculeren voorlopig niet over een sterke stijging van de olieprijzen.
Handel in Azië
De handel in Azië was gemengd, aandelen in Tel Aviv verloren 6,5%, het sentiment in Europa is somber en de Amerikaanse aandelenfutures zijn gedaald. Goud fungeert als een sterke veilige haven. De prijs van een ounce steeg vanmorgen voorbij het niveau van $1850, en verdere escalatie van de spanningen zou kapitaal naar de veiligheid van goud moeten drijven. Het opwaartse potentieel reikt tot een verre $2000 per ounce, maar winsten als gevolg van geopolitieke spanningen worden niet verwacht lang te duren. Wat beslissend zal zijn voor de middellange en lange termijn prestaties van goud, zijn de Amerikaanse rendementen. Op dit moment zijn ze stijgend.
Banencijfer
Hoewel vorige vrijdag lijkt alsof het lang geleden was, werd er een schokkende 336.000 nieuwe banen buiten de landbouwsector toegevoegd. Maar de loongroei was zachter dan verwacht en de werkloosheid bleef stabiel op 3,8%, in plaats van af te koelen tot 3,7% zoals verwacht door analisten. De verwachtingen van een renteverhoging in november blijven stabiel, met een kans van bijna 80% dat er geen renteverhoging komt.
Resultaten banken in het vizier
Deze week zal de marktaandacht verschuiven naar de winstcijfers van grote banken en naar de laatste update over de Amerikaanse inflatie. De Amerikaanse consumentenprijsinflatie wordt gezien als een afname van 0,7% tot 0,3% op maandbasis dankzij de afkoeling van de energieprijzen in de afgelopen maand, en het jaarlijkse CPI-cijfer zou kunnen afnemen van 3,7% tot 3,6%. De kern-CPI, die belangrijker is voor de verwachtingen van de Fed, wordt verwacht te zijn afgenomen tot 4,1%. De Amerikaanse 10-jarige rente staat op het hoogste niveau sinds 2007; geen verrassing of een goede verrassing zou de interesse van obligatiehandelaren op de huidige niveaus kunnen wekken.