Iran ontkent betrokkenheid

De olieprijzen stegen maandag met meer dan 5% door de toenemende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Geruchten dat Iran Hamas hielp bij het plannen van de aanval wakkerden het vuur aan. Iran ontkende overigens de beschuldigingen, maar een escalatie van de spanningen tussen Iran, Israël en dus de VS zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor de wereldwijde olieproductie, want ondanks de beperkingen kon Iran zijn export verhogen en een deel van de wereldwijde productie op zich nemen sinds de Oekraïense oorlog, aangezien Russische olie verboden was en het Westen weinig keus had om iemand zijn olie te laten verkopen.

In augustus overtrof de ruwe export van Iran 1,4 miljoen vaten per dag. Dat is niet veel vergeleken met de ongeveer 100 miljoen vaten vraag per dag, maar het compenseert bijvoorbeeld een deel van de productieverlagingen van de OPEC, en het heeft een potentieel om tot 3-4 miljoen vaten per dag te exporteren. Daarom zou Iran uit beeld duwen een nachtmerrie kunnen zijn. En dat is precies waarom de VS nu naar andere gesanctioneerde landen gaan om te zien of er iets gedaan kan worden. Reuters zegt dat de VS vooruitgang boeken in gesprekken met Venezuela om sancties te verlichten om ten minste één buitenlands oliebedrijf toe te staan Venezolaanse olie te nemen onder bepaalde voorwaarden.

Olie zakt weer

De reactierally in olie neemt af, met het vat ruwe olie dat zich rond $86pb vestigt vanochtend. Brent-olie blijft aangeboden in de buurt van het 50-DMA, nabij $88pb niveau. Opwaartse risico’s overheersen. Elders Veilige haven activa en oliebedrijven verzamelden belangrijke kapitaalinstromen op maandag. Exxon Mobil sprong 3,5% en rally in olieaandelen hielp de Britse FTSE 100 om winsten te beperken in een anders depressieve Europese handelssessie.

Beurs herstelt zich

Goud raakte $1860 per ounce, omdat het Amerikaanse 10-jaars rendement met een groot stuk viel, rond 18bp, op de rug van verhoogde instromen in de tienjarige papieren. Het 2-jaars rendement gleed onder de 5% mark. Dat was op basis van enkele dovish opmerkingen van Federal Reserve (Fed) leden gisteren. Dallas Fed President Lorie Logan zei dat de recente rally in Amerikaanse lange termijn obligatierendementen kan betekenen dat er minder behoefte is voor de Fed om opnieuw aan te halen. De S&P500 – die de week opende op een bearish noot, herstelde snel verliezen en sloot de sessie 0,63% hoger. Nasdaq ging boven het 100-DMA, maar de Europese Stoxx 600 begon de week op een bearish noot.

Naast het oorlogsnieuws en de piek in de olieprijzen, wees het nieuws dat Chinese uitgaven tijdens de Gouden Week niet aan de verwachtingen voldeden, ook op dat ze misschien minder Louis Vuitton tassen en Hermes sjaals zouden kopen – zelfs met een goedkopere euro. In valuta’s gaf de Amerikaanse dollar vroege winsten terug, stabiliseerde de EURUSD tussen 1,0560 en 1,0580 terwijl de USDJPY versoepelde tot 148.

Meer Fed-leden zullen vandaag spreken, en hun opmerkingen kunnen invloed hebben op intraday prijsbewegingen op één of andere manier. Het is waar dat de recente stijging van Amerikaanse rendementen rustgevend is voor de Fed, die probeert om de financiële omstandigheden in een economie die gewoon niet zou vertragen aan te halen. Europese Centrale Bank (ECB) Chief Christine Lagarde zei dat IMF zijn prognose voor de wereldwijde groei verlaagde, behalve voor de VS. We zullen binnenkort meer details horen over nieuwe prognoses als het IMF en de Wereldbank hun jaarlijkse vergadering in Afrika deze week houden. Elke zwakte in de vooruitzichten voor de wereldwijde groei zou kunnen helpen om de lucht van de olie-rally te nemen, terwijl elke opwaartse herziening voor de Amerikaanse groei zou kunnen helpen om aandelen te herstellen als de dovish Fed verwachtingen niet worden geslagen door havikachtige opmerkingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.