Het is nog niet zo lang geleden dat velen spraken over olieprijzen in de driecijferige getallen, maar sindsdien zijn de zaken in de tegenovergestelde richting gegaan. De Amerikaanse benchmark West Texas Intermediate is nu in een berenmarkt beland, met een daling van meer dan 20% vanaf zijn laatste hoogtepunt van $95 eind september. Een daling van 5% op donderdag tot onder de $73 per vat bevestigde deze nieuwe mijlpaal, waardoor olie op weg is naar zijn vierde wekelijkse verlies, met een combinatie van factoren die bijdragen aan zijn val.
Te veel aanbod
Groeiende voorraden en stijgende Amerikaanse voorraden veranderen de marktdynamiek, met de laatste schattingen van de EIA die de verwachtingen ver overtreffen. Er zijn ook groeiende tekenen van niet-naleving binnen OPEC+ over de recente productieverlagingen van de groep, terwijl een westerse prijslimiet bedoeld om de olie-inkomsten van Rusland te drukken grotendeels is mislukt.
Te weinig vraag
Het wereldwijde economische vooruitzicht verzwakt, vooral in China, dat de grootste importeur van ruwe olie ter wereld is. Raffinaderijen daar hebben hun dagelijkse verwerkingspercentages verlaagd, wat suggereert dat er meer wolken en economische tegenwind aan de horizon zijn.
Te veel premies
De prijzen stegen in de zomer na extra productie- en exportverlagingen door OPEC+, en werden later geholpen door angsten voor oorlog in het Midden-Oosten. Die angsten zijn niet gerealiseerd omdat het conflict lijkt te zijn beperkt tot Israël en Hamas, zonder dat de olievoorziening uit nabijgelegen regio’s wordt verstoord.
Te weinig fundamenten
Grondstoffenhandelaren hebben zich sterk gericht op belangrijke technische aspecten gezien de snelheid waarmee olie onder de steunniveaus van $90 en $80 brak, evenals de zwakte langs de olie-futures curve. Die prijspatronen zagen zowel WTI als Brent front-maandcontracten handelen in contango, wat betekent dat de toekomstige prijs van een grondstof hoger is dan de verwachte spotprijs bij het aflopen van het contract. Dit gebeurt meestal wanneer men verwacht dat de prijs van een activum in de loop van de tijd zal stijgen. Deze situatie werd waarschijnlijk versterkt door geautomatiseerde verkoopsystemen.
Wat te kijken
De markt kijkt uit naar de volgende OPEC+ vergadering in Wenen, die over een week op zondag zal plaatsvinden. De groep voorspelde onlangs dat “de fundamenten van de wereldwijde oliemarkt sterk blijven”, maar dat kan veranderen als ze overwegen hun productieverlagingen te verlengen of te verdiepen. Meningsverschillen binnen het kartel hebben geleid tot volatiele omgevingen en verschillende prijsoorlogen in het afgelopen decennium, en er zullen waarschijnlijk enkele moeilijke discussies zijn deze keer om te voorkomen dat er weer een gebeurt.
Conclusie
De olieprijzen zijn aanzienlijk gedaald en de markt is nu in een berenmarkt. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder een overaanbod van olie, een afnemende vraag, vooral uit China, en een focus op technische aspecten in plaats van op de fundamenten van de markt. De volgende OPEC+ vergadering zal cruciaal zijn voor de toekomstige richting van de olieprijzen.
Bron: Seeking Alpha