Hoe stoppen we Vladimir Poetin?

Op dinsdag 25 maart 2014 besloot de G7, bijeen in Den Haag, gecoördineerde sancties tegen Rusland in te stellen, indien dit land zou besluiten zich na de annexatie van de Krim nog meer delen van de Oekraïne toe te eigenen.

Welke sancties zouden Rusland zo zwaar treffen, dat het zijn expansionistische politiek van dit moment wel moet loslaten? Het antwoord ligt eigenlijk voor de hand. Je moet Poetin, Rusland, daar treffen waar ze het zwakst zijn en dat is in de portemonnee. Rusland leunt voor haar inkomsten zwaar op de olie- en gasindustrie. Het land produceert dagelijks 10,4 miljoen vaten energie en daarvan verdwijnen er 7,2 miljoen over de grens naar het buitenland. Bij het huidige prijsniveau belopen de olie- en gasinkomsten van Rusland $ 402 miljard per jaar. Dat althans zijn de gegevens die Rusland aan de Wereld Handelsorganisaties ter beschikking heeft gesteld. Rusland kan hier elke dollar goed van gebruiken. Ongeveer de helft van de overheidsinkomsten ter waarde van $410 miljard vloeit voort uit belastingen op de olie- en gassector.

Figuur 1 G7 bijeen op het Catshuis

Figuur 2 Olieprijs redelijk in evenwicht

Op basis van deze verplichting zouden de Verenigde Staten kunnen besluiten om twee jaar lang elke dag pakweg 750 000 vaten op de internationale oliemarkten te verhandelen. Dat extraatje zou de olieprijs met pakweg $ 10 dollar per vat kunnen verlagen. Dat is iets minder dan 10% van het huidige niveau van iets meer dan $ 100 per vat. Maar dat is voldoende om Rusland financieel echt pijn te doen. Het zou de waarde van de energie-exporten met $ 40 miljard verlagen op basis van gegevens van 2012. Daardoor zou het bruto nationaal product met 4% krimpen en het overheidstekort van 0,4% zou exploderen. Rusland moet op de een of andere manier zijn tegenvallende olie-inkomsten moeten compenseren door bijvoorbeeld de internationale kapitaalmarkten op te gaan. Daardoor zou de roebel onder grote druk komen en zouden binnenlandse problemen versterkt worden. Het extra olieaanbod zou Rusland nog op een andere manier op kosten jagen. De prijs van het Russisch gas, dat zo overvloedig naar Europa stroomt, is gekoppeld aan de prijs van een vat Brentolie. Als die daalt, gaat ook de gasprijs omlaag. Ook dat brengt Rusland schade toe, terwijl de Europeanen een onverwachte bonus incasseren.

Figuur 3 Europa is nog steeds erg afhankelijk van Russisch gas

Uiteraard passen er enkele mitsen en maren bij dit scenario. Het Amerikaans Congres zou ermee moeten instemmen, dat de strategische reserves aan derde partijen verkocht worden. Dat is nu nog verboden, omdat het inderdaad om strategische reserves gaat. Het aanpassen van de wet kan vanwege de heftige politieke verhoudingen weken zoniet maanden duren. Maar wie weet is het Congres instaat over de schaduw te springen. De tweede maar is uiteraard bondgenoot Saoedi Arabië. Ook dat land zal fors te lijden hebben onder een extra aanbod van olie. Daar staat echter tegenover, dat de Saoedi’s nog een appeltje te schillen hebben met de Russen. Poetin steunt immers Syrië en Iran, landen waarmee de Saoedi’s op voet van oorlog verkeren.

INVINCO

Overigens heerst er op de internationale oliemarkten op dit moment min of meer een evenwicht tussen vraag en aanbod. Als er niets bijzonders gebeurt zullen prijzen op het huidig niveau blijven. Weliswaar is de aanvoer van olie uit Libië totaal opgedroogd, maar daar staat tegenover dat de vraag uit China terug loopt. Het wordt steeds duidelijker, dat de Chinese economie naar een lagere versnelling terug schakelt. In een omgeving van relatief evenwicht kunnen de VS een maximaal resultaat behalen door extra olie op de markt te brengen. Het is aan beleggers om te bepalen of zij willen inspelen op bovenstaand scenario. INVINCO zal hen in ieder geval van minuut op minuut op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.

Gratis energierapport

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.