In een dramatische opening van de handelsdag in Azië, stegen ruwe olieprijzen maandag meer dan ooit tevoren door de zware aanval op Saoedi-Arabische olievelden. De prijs van Brentolie steeg in Singapore met bijna 12 dollar naar 71,95 dollar per vat, om vervolgens terug te zakken tot onder de 68 dollar.
Momenteel is ruwe olie waarschijnlijk de belangrijkste grondstof van de moderne industriële samenleving. De grote vraag naar zwart goud biedt beleggers ook verschillende mogelijkheden om te profiteren .
Iedereen die investeert in ruwe olie als een particuliere belegger heeft hiervoor verschillende opties. Naast grondstoffencertificaten, Exchange Traded Commodities (ETC’s), industriële ETF’s en CFD’s, kunnen beleggers ook op de traditionele manier beleggen in bedrijven die zich richten op de exploratie en distributie van olie, de upstream- en downstreamactiviteiten.
Beleggen in olieaandelen
Beleggers die gewoon wilden deelnemen aan de ontwikkeling van de olieprijzen, kunnen dit doen bij ’s werelds grootste oliemaatschappijen zoals ExxonMobil , Royal Dutch Shell , BP , Chevron of TOTAL . Het voordeel van een directe belegging in olieaandelen is duidelijk. Investeerders profiteren immers van de langetermijnperspectieven van bedrijven en de genereuze dividendbetalingen in relatie tot de totale markt. Daarnaast biedt handelen in aandelen een hoge mate van flexibiliteit bij het kopen en verkopen op de beurs. Bovendien lopen olie-aandelen een veel lager risico dan afgeleide financiële instrumenten, die alleen voortvloeien uit hun marktgerelateerde benchmark.
Olieaandelen bieden geen 1: 1 kans op deelname
Ondanks alle positieve aspecten van een directe investering in olieaandelen , moeten beleggers weten dat de aandelen van de grote oliemaatschappijen niet 1: 1 kunnen profiteren van een stijgende olieprijs. Hoewel de directe correlatie tussen de prijs van ruwe olie en de aandelenprijzen van grote multinationale oliemaatschappijen tussen 0,5 en 0,6 ligt, zou de correlatie dicht bij één liggen. Een correlatie van 0,5 betekent dat ongeveer 50 procent van de koerswijziging van het respectieve bedrijf kan worden afgeleid uit de ontwikkeling van de olieprijs.
CFD-contracten maken snelle speculatieve winst mogelijk
Risicobewuste beleggers die hun geïnvesteerde geld echter volledig afhankelijk willen maken van de ontwikkeling van de prijs van ruwe olie, moeten op het gebied van derivaten kijken. Voor speculatie op korte termijn zijn CFD-contracten, knock-outcertificaten en Exchange Traded Commodities (ETC’s) de moeite waard.
Hoewel futurescontracten die worden verhandeld op grondstoffenbeurzen zoals de New York Mercantile Exchange (NYMEX) ook deelname aan olieprijzen mogelijk maken, zijn ze niet noodzakelijkerwijs geschikt voor particuliere beleggers vanwege hun hoge veiligheidsmarges.
In zogenaamde contracten voor verschil of CFD’s, is een lager veiligheidsmarge nodig. Daarom is dit type contract ook geschikt voor particuliere investeerders.
Investering via ETC of certificaat
Beleggers die speculeren op een andere prijsrally of een seizoenscorrectie kunnen dit doen met leveraged ETC’s of factorcertificaten. Dergelijke hefboomcertificaten kan de prestatie van de onderliggende waarde met een factor twee, drie, vier of meer verbeteren. Om de emittent van dergelijke afgeleide financiële producten in staat te stellen de prijsprestaties van de onderliggende waarde te weerspiegelen, moet hij zelf futurescontracten kopen op de grondstoffenbeurs. Aangezien dergelijke contracten echter altijd een bepaalde looptijd hebben, bestaat er een risico op doorrolverliezen.
Omdat de uitgevende bank van de ETC’s of factorcertificaat herhaaldelijk moet investeren in nieuwe contracten om de belegger een exacte deelname van de onderliggende waarde te bieden. Deze overdracht wordt in de financiële sector “rollend” genoemd. Vanwege dit feit moeten beleggers dergelijke producten liever vermijden, vooral in langere zijwaartse trends van de onderliggende waarde.
Speculeer zoals de profs
Ondertussen kunnen speculanten die een nog radicalere hefboomwerking gebruiken, vertrouwen op knock-outcertificaten. Met deze derivatengroep kan de belegger de onderliggende waarde snoeien in het bereik van twee tot drie cijfers. Deze zeer speculatieve producten zijn minder geschikt voor een langere investeringsperiode, maar eerder voor een aanhoudperiode van enkele uren tot twee weken. Vanwege het enorme hefboomeffect, dwz de enorme hefboomwerking, zijn dergelijke derivaten alleen geschikt voor nerveuze gokkers. Het is daarom altijd belangrijk dat de respectieve derivaat past bij de risicoklasse van de belegger en zijn strategie of tijdsperspectief.
Start met Automatisch Beleggen
Gaat de olieprijs voor langere tijd terug naar $100 per vat. Ja, denken ze bij JP Morgan en Goldman Sachs.
Tijd voor wat algemene ontwikkeling en kennis van de geschiedenis. Bij Deutsche bank hebben ze gekeken naar de prijsontwikkeling van een vat olie sinds 1870.
Het is al vaker geconstateerd. De neergang van de fossiele industrie lijkt niet meer te stoppen.
De hoop dat de pandemie zal worden teruggedrongen door massale vaccinaties, voedt de olieprijzen.