In een wereldwijd onderzoek naar duurzame gewoonten en beleggingen van particuliere beleggers staat Indonesië bovenaan, gevolgd door India en de VS. Opvallend is dat Nederland slecht scoort. Dat blijkt uit een onderzoek van vermogensbeheerder Schroders.
Indonesiërs zijn meer gefocust op duurzaamheid dan beleggers uit andere landen, zo blijkt uit een breed onderzoek naar het sentiment van particuliere beleggers uit 30 landen.
Volgens de Schroders Global Investor Study 2017 (GIS), een onderzoek onder 22.100 beleggers uit alle delen van de wereld, staan zowel boven- als onderaan de duurzaamheidsranglijst overwegend Aziatische landen. India staat op de tweede plaats, China op de vierde.
De VS (3de) en Brazilië (5de) zijn de best scorende landen op het Amerikaanse continent. In de top-10 komt geen enkel West-Europees land voor. Rusland (10de) is het best geklasseerde Europese land, wat gezien zijn economische en financiële problemen verrassend mag worden genoemd. Het wordt gevolgd door Zweden (11de) en Portugal (13de), terwijl Denemarken (25ste) ergens onderaan de ranglijst bungelt, ondanks de progressieve reputatie van Scandinavië. De beleggers in het VK (15de) en Frankrijk (16de) behoren tot de middenmoot, terwijl de andere grote Europese landen in de onderste regionen staan: Italië (22ste), Duitsland (23ste).
Als onderdeel van de enquête werd beleggers gevraagd wat duurzaam beleggen volgens hen inhoudt, hoe zij zich in het dagelijks leven duurzaam gedragen en hoeveel ze beleggen in duurzame producten. De punten die aan hun antwoorden werden toegekend, werden opgeteld en gedeeld door het aantal beleggers per land om tot een gemiddelde score te komen.
Bron: Schroders Global Investor Study 2017
Dat Indonesië zo hoog eindigt, is waarschijnlijk gedeeltelijk te verklaren door de hoge vraag naar shariafondsen, die worden beheerd volgens de morele en religieuze voorschriften van de islam en kunnen worden beschouwd als maatschappelijk verantwoorde beleggingen. Bovenaan de ranglijst staan echter ook veel opkomende economieën – zoals China, Brazilië en India – die met ernstige maatschappelijke onrust en milieuproblemen te kampen hebben. Misschien spreekt duurzaam beleggen juist daarom meer aan in deze landen.
Aziatische landen die te boek staan als meer ontwikkelde financiële markten, doen het slecht. Hongkong (28ste), Zuid-Korea (29ste) en Japan (30ste) zijn de drie hekkensluiters.
Duurzaam beleggen kan verschillend worden gedefinieerd, maar betekent in het algemeen dat bedrijven die zich verantwoordelijk gedragen ten aanzien van milieu, sociale kwesties en ondernemingsbestuur, worden ondersteund terwijl druk wordt uitgeoefend op bedrijven die dat niet doen.
Jessica Ground, Head of Sustainability bij Schroders, licht toe:
“De belangstelling voor duurzaamheid onder particuliere beleggers groeit, vooral in landen waar je dat niet zou gauw zou verwachten.
Het is bemoedigend te zien dat er in zo veel opkomende landen zo veel aandacht is voor duurzaam beleggen, vooral in landen met een grote bevolking zoals China, India en Brazilië. Deze trend kwam ook al in eerdere onderzoeken naar voren. Het is ook verheugend dat de VS het zo goed doet. Hoewel het land zich eerder dit jaar terugtrok uit het klimaatakkoord van Parijs, zien we dat de belangstelling voor belangstelling voor milieu en maatschappelijke vraagstukken onder de bevolking toeneemt en aanhoudt.
Aan het andere uiteinde van het spectrum staat Japan, waar relatief weinig geld duurzaam wordt belegd. Maar in onze ervaring is het tij aan het keren. Na een reeks schandalen in de voorgaande jaren werd in 2015 een gedragscode voor het ondernemingsbestuur ingevoerd, waarin de normen voor beursgenoteerde bedrijven zijn aangescherpt.
De verwachting is dat de aandacht voor duurzaamheid in de samenleving toeneemt. De veranderingen in maatschappij en milieu gaan sneller dan ooit. Klimaatverandering, ongelijkheid en vergrijzing vormen enorme uitdagingen. Bedrijven die zich hieraan met succes aanpassen, zullen onevenredig sterk blijven profiteren terwijl de andere verder achterop raken. De beleggers zijn zich hier steeds meer van bewust.”
Vergelijking ranglijst met wereldwijde beleggingstrends
De resultaten, die onderdeel vormen van een brede Global Investor Study van Schroders, sluiten aan op de bevindingen van de Global Investor Study 2016 (web-editors moeten link invoegen).
Ook is het interessant ze te vergelijken met gegevens uit de branche, zoals de cijfers die door de Global Sustainable Investment Alliance (GSIA) worden gepubliceerd. Deze geven een beeld van de groei van duurzaam beleggen in bepaalde regio’s en landen. In Japan, dat in de ranglijst van Schroders onderaan staat, blijkt duurzaam beleggen een snel groeiende sector te zijn. Volgens het jongste GSIA-onderzoek uit 2016 groeide het volume duurzame beleggingen er met 724% per jaar, zij het vanaf een laag niveau.
Europa blijft volgens de GSIA de regio met het hoogste volume duurzame beleggingen: meer dan $12 biljoen. De VS komt op de tweede plaats met $8,7 biljoen, terwijl Canada, Australië en Nieuw-Zeeland achterblijven.
Duurzame beleggingen in 2014 en 2016
Opmerking: De bedragen zijn uitgedrukt in miljarden. De bedragen voor Azië excl. Japan 2014 zijn weergegeven in US dollar op basis van de wisselkoers per eind 2013. Alle andere bedragen, evenals die voor 2016, zijn omgerekend naar US dollar op basis van de wisselkoers per eind 2015.
Bron: Global Sustainable Investment Alliance.
Belangrijke informatie:
In opdracht van Schroders voerde Research Plus Ltd tussen 1 en 30 juni 2017 een onafhankelijk online onderzoek uit onder 22.100 beleggers uit 30 landen in alle delen van de wereld, waaronder Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, India, Italië, Japan, Nederland, Spanje, het VK en de VS. “Beleggers” wordt in dit onderzoek gedefinieerd als mensen die de komende 12 maanden minstens €10.000 (of het equivalent daarvan) willen beleggen en die de laatste vijf jaar veranderingen in hun beleggingen hebben aangebracht. Deze personen vertegenwoordigen de opvattingen van beleggers in de landen waarop het onderzoek betrekking heeft.
Start met Automatisch Beleggen
‘Groen’ is big business geworden. Grote leveranciers van financiële informatie leveren nu ook data over uitstoot en andere ESG-criteria.
Het kunnen wel eens moeilijke jaren worden voor de olie-industrie. Het Rapport van de IPCC hand bijna niet op een ongunstiger moment kunnen verschijnen.
Aan het begin van de week hebben we geschreven, dat de prijs van palladium stratosferische hoogtes heeft bereikt.
De prijs van tin gaat door het dak. Op de London Metal Exchange bedraagt de prijs voor driemaands levering nu bijna $ 23,400 per ton. Dat is 70% meer dan op het dieptepunt van 2020.