Mooi instapmoment Platina

Het afgelopen decennium was goed voor beleggers in goud. Goud is weliswaar wat gedaald sinds vorig jaar maar na jaren van stijging is het nog steeds maar de vraag of een belegging in goud te adviseren is. Goud levert geen rente of dividend op en blijft een sterk speculatief karakter houden. Voor beleggers die hun toevlucht in metalen willen (blijven) zoeken is het interessant om eens te kijken naar Platina.

Platina kent vele industriële toepassingen en wordt bijvoorbeeld gebruikt in katalysatoren van auto’s. In China is de auto-industrie aan een grote opmars bezig en worden de milieu-eisen steeds strenger. De auto-industrie neemt meer dan de helft van de wereldvraag voor zijn rekening. Een kwart van de vraag wordt gebruikt in juwelen. Verder wordt het gebruikt in electronische schakelingen en high tech laboratorium apparatuur, LCD-schermen en harde schijven. Een van de voordelen van de winning van platina is de aanzienlijke extra oogst van palladium, rhodium, ruthenium en nikkel die in de ertsen zit waaruit platina wordt gewonnen.

De winningskosten van platina zijn lager dan die van goud omdat veel platina-aders zich dicht onder de oppervlakte bevinden. Het meeste platina wordt gewonnen in Zuid-Afrika. De vraag naar Platina wordt alleen maar groter terwijl het aanbod achter blijft.  De huidige prijs van Platina biedt beleggers daarom een mooi instapmoment: Was de prijs in augustus j.l. nog boven de 1900 USD, in december was deze gezakt naar 1370 dollar om vervolgens weer wat aan te trekken naar 1567 USD nu.

Beleggen in dit metaal kan bijvoorbeeld via een beursgenoteerde ETF: de ETFS Physical Platinum (PHPT). Deze ETF volgt de prijs van Platina één-op-één. De ETF wordt dagelijks verhandeld op verschillende beurzen (Londen, Frankfurt, Euronext, Borsa Italiana en Tokio) en is gedekt voor daadwerkelijk in pakhuizen opgeslagen fysiek platina.

Datum advies: 2 mei 2012
Koers van de ETF: $ 156,70
Actuele koers: klik hier
ISIN Code: JE00B1VS2W53

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze ETF. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Wilt u ook weten wanneer er uitgestapt wordt uit deze beleggingen? Neem dan een abonnement op onze Critivestor nieuwsbrief.  Voor meer informatie: KLIK HIER

2 gedachten over “Mooi instapmoment Platina”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.