Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Het goede nieuws eerst

Wij beginnen deze analyse met het goede nieuws en daarvoor vragen wij uw aandacht eerst voor de daggrafiek van de AEX Index in figuur 1.

Het 200-daags Voortschrijdend Gemiddelde is het niveau geworden waar de daling tot staan kwam. Even ging de koers daaronder maar er werd toen door de Momentum Analyse al positief gedivergeerd (zie pijltjes).

TA AEX 1 mei 2011 figuur 1
TA AEX 1 mei 2011 figuur 1

Men kon dus zien dat er sprake was van een valse uitbraak. Er is in het koerspatroon een dubbele bodem te onderscheiden. De tweede bodem werd niet meer bevestigd door de Momentum Analyse. Ergo: er was dus sprake van positieve divergentie. De markt vertelt ons dus dat het niet gedaan is met de opgang, die in het begin van de afgelopen week werd ingezet. De eerste weerstand ligt op 316 en voordat de 337 gehaald kan worden moet het MA50 dat op 321 ligt, ook nog gebroken worden.

Onderaan in figuur 1 staat het Volume. Daar zijn wij niet erg enthousiast over. Het blijft laag en dat is geen sterk signaal. Maar daartegenover staan een positieve AD-lijn, en ook een positieve Call/Put Ratio (niet getoond). Ook in New York zijn de New Highs in de afgelopen week sterk gestegen, terwijl de New Lows op het veilige niveau onder de dertig bleven.

De weekgrafiek van de AEX Index in figuur 2 hieronder laat ons een ander beeld zien:

TA AEX 1 mei 2011 figuur 2
TA AEX 1 mei 2011 figuur 2

 

Figuur  2

Na een top gezet te hebben op 337 is de AEX gaan dalen en deze daling werd gestopt toen de oude steunlijn op 296 zeer dicht was genaderd. Er lijkt nu een omslag in de markt te zijn opgetreden. Onder in figuur 1 ziet u een korte (7) Slowed Stochastics. Wij hebben een korte genomen om het effect duidelijker te maken maar als u de gewone (14) neemt kunt u hetzelfde zien. Deze Stochastics Indicator laat een forse (negatieve) divergentie zien met het koerspatroon.

Iets eerder bij A was er ook sprake van een dieptepunt in het koersniveau, maar de stijging van de koersen zette pas in toen er een tweede bodem was gezet, die dieper lag dan de eerste maar bij welke tweede bodem de Stochastics fors positief divergeerde. Dit is het type plaatje waarvan de technische analist droomt. De tweede bodem wordt niet meer bevestigd en dus is de conclusie dat er een stijging ophanden is. Maar bij B (het meest recente koersniveau) is het duidelijk dat er nog gewacht moet worden op een positief signaal. En dat zou kunnen komen als de koersen eerst een tweede bodem zetten.

Nu is het geen wet van Meden en Perzen dat er van positieve divergentie sprake moet zijn alvorens een bodem kan worden geconstateerd. Bovendien liggen de dieptepunten bij B veel verder uit elkaar dan bij B. Maar`het ontbreken van positieve divergenties in de weekgrafiek is wel een reden om voorzichtig te zijn. Het is te vroeg om te kunnen constateren dat de bodem van afgelopen week de definitieve bodem is geweest.

En vandaar onze waarschuwing dat er op dit moment alleen maar korte termijn gedacht kan worden. Het is nog heel goed mogelijk dat er nog een tweede bodem gaat volgen. Het is op dit moment ook nog onbekend hoe diep deze zal uitvallen (als hij komt).  En deze negatieve divergentie vindt u terug in alle markten behalve in de grafiek van de S&P500.

De Maand

De maandgrafieken hebben ernstig geleden onder de recente daling, maar in het algemeen (niet allemaal dus) zijn ze nog positief. Maar er wordt overal  negatief gedivergeerd. Vanuit de maand gezien hangt er dus ook een dreiging boven de markt en dit zou de negatieve signalen die uitgaan van de weekgrafieken kunnen versterken.

De Rente

Er is nog steeds geen duidelijkheid welk technisch patroon in ontwikkeling is. Is het een gewone Head & Shoulder, die een stijging inluidt of is het een Reversed H&S patroon, dat een verdere daling van de rente aankondigt. Na de opzienbarende overeenstemming in Den Haag, die afgelopen week bereikt werd, heeft de daling zich weer ingezet. De 3-maands Euribor is nog steeds aan het dalen en het dieptepunt van april 2011 komt nu snel dichterbij.

De Amerikaanse $ versus €

Van de dollar is weinig nieuws te melden. Het blijft aanmodderen, maar het patroon is nog steeds stijgend. Wij blijven vasthouden aan een (eerste?) doel van 81,1 ook al lijkt het veel voeten in de aarde te hebben alvorens hij daar zal komen.

De prijs van een Troy Ounce Goud

De World Gold Index is tot aan de bovenzijde van een dalend kanaal gestegen. Wij achten het zeer wel mogelijk dat de barrière van deze bovenkant genomen wordt maar daarna volgen al snel de gemiddeldes en voor een doorbraak daarvan vinden wij geen argumenten. Onze conclusie moet daarom zijn dat wij eerlang weer een daling gaan zien van de prijs van het  Goud.

De prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brentolie is tot aan de bovenkant van een horizontaal kanaal gestegen. Er is geen enkele indicatie als zou deze prijs eerlang uit dit kanaal uitbreken. Wij houden het erop dat er een daling gaat plaatsvinden, die best wel tot US$99 kan gaan.

Onze Strategie

Wij wachten  rustig af, maar staan klaar om op zwakke dagen aandelen te gaan kopen.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-04-30: 310,75)

Gijsbrecht van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl 

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie de hier besproken technieken volgt of wenst te volgen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *