Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Wat gaan mais en soja doen?

Sinds het voorjaar van 2014 hebben we u bij voortduring bericht, dat zowel in de VS als daarbuiten een enorme oogst aan mais en sojabonen op de velden groeide. Vanaf april heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA)maandelijks zijn oogstverwachtingen opwaarts bijgesteld. Dat heeft zich vertaald in aanhoudende prijsdalingen met als voorlopig dieptepunt het einde van de maand september. Toen heeft het er even naar uitgezien, dat de prijs voor soja door de barrière van $ 9 per bushel zou breken. Dat is niet gebeurd.

Prijs van granen hebben het dieptepunt bereikt.

  • Tarwe op 25 september op een prijs van 4,66 USD per bushel
    Mais op 1 oktober op een koers van 3,18 per bushel
    Sojabonen 1 oktober op een koers 9,04 USD per bushel

Er is dus sprake van een prijsherstel van 10%. Sojameel is met 26% de grootste stijger. Dat is danken aan een daling van oude voorraden, terwijl de nieuwe oogst nog niet op de markt is. De vraag is wat prijzen gaan doen als de huidige oogst helemaal van het land is.

Wij geloven dat de prijsdruk voor mais en sojabonen komende maanden hoog blijft, als de grootste graanoogst sinds tijden eenmaal binnen is gehaald. Wellicht zullen de prijzen nogmaals de laagste niveaus gaan opzoeken.

Het huidige herstel is te danken aan hedge funds die massaal long posities in sojabonen opbouwden. Het optimistisch gedrag van de hedge funds is gebaseerd op meerdere overwegingen. In de eerste plaats was de uitkomst van het zogeheten Wasde rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw iets minder uitbundig dan verwacht. De oogst blijft weliswaar zeer groot op het veld, maar het aantal geoogste sojabonnen en mais blijft in percentage achter bij het gemiddelde over 5 jaar.

Lees hier het hele de oogst rapport van USDA

http://usda.mannlib.cornell.edu/usda/current/CropProg/CropProg-10-27-2014.pdf

103114_1207_Watgaatmais1.jpg

Het is in de regio’s waar veel soja en maïs nog op het veld staat aan het begin van oktober gaan regenen. Daardoor is het tempo van het binnen halen van de oogst ernstig vertraagd. Door de aanhoudende regens konden boeren met hun zware machines niet het drassige land op. Ze moesten wachten totdat de zon de akkers liet drogen.

Niet alleen vertraagde de langdurige regen het binnenhalen van de oogst, maar het had ook effect op het gedrag van de boeren. Een voorspoedige oogst had hen snel in de problemen gebracht. Ze hebben immers een beperkte opslagcapaciteit in de vorm van silo’s. Daardoor zouden ze al snel gedwongen zijn geweest hun oogst op de markt te zetten. Door de regens was dit niet nodig en daardoor werd de prijsdruk ook al minder.

Aan de regen is echter een einde gekomen en er lijkt een langere periode van droogte aangebroken. Daarmee komen alle factoren, die de prijs lieten stijgen, te vervallen. Er kan weer volop geoogst worden. Daar komt nog bij, dat er in landen als Brazilië en Argentinië ook mooie oogsten op het veld staan, die op niet al te lange termijn bijvoorbeeld de Amerikaanse soja op de exportmarkten concurrentie gaan aandoen. Volgens een meerderheid van marktanalisten is het dan ook nog slechts een kwestie van tijd, voordat de stijging weer omslaat in een daling, die sterker is dan tot dusverre het geval is geweest. Analisten van bijvoorbeeld US Commodities of Futures International voorzien een daling van de prijs van een bushel maïs naar een niveau van $ 2,85 – $ 2,90. Dat prijsniveau is sinds 2008 niet meer genoteerd. Als het om soja gaat, zijn de analisten niet veel optimistischer. Ze houden het goed voor mogelijk, dat de prijs voor een bushel soja daalt naar $ 8,75.

103114_1207_Watgaatmais2.jpg

De conclusie kan niet anders luiden dan dat prijsdruk een fact of life is. Zoals gezegd handhaven we ons prijsdoel voor maïs van $ 3,10 per bushel voor maart 2015. Voor soja voorzien wij prijzen tot onder $ 9,00.

U kunt van deze prijsdaling profiteren. Hoe? Vraag het onze optiestrategen!

103114_1207_Watgaatmais3.jpg

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Wat gaan mais en soja doen?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *